18 °C Budapest

A fiatalok kétharmada családi segítséggel vesz lakást

Pénzcentrum
2013. december 9. 18:06

A szülők, nagyszülők megtakarításai is átsegíthetik a fiatalokat az életkezdés nehézségein. A szándék legalábbis megvan, a nyugdíjasok negyede gyerekeinek, unokáinak gyűjtene. A 19-29 éves fiatalok többségének erre szüksége is lehet, mivel például az első lakáshoz jutásukhoz külső segítséget is várnak.

Nem állnak jól a hazai nyugdíjasok lakásaik felújításával, a megkérdezettek felénél 10 éve nem volt semmilyen korszerűsítés, számol be az egyik lakástakarékpénztár kutatása. Egynegyedük azonban mégis elsősorban a gyerekek, unokák számára takarékoskodna. Az idősebb korosztálytól jövő segítségnek lenne helye.

A 19-29 éves városi fiataloknak csak 19 százaléka rendelkezik például saját tulajdonú lakással, és kétharmaduk úgy jutott lakáshoz, hogy kisebb-nagyobb támogatást kapott a családtól, vagy örökölte azt - derül ki a K&H pályakezdők jóléti index kutatási adataiból. De megtakarítása is csak a megkérdezett fiatalok 30 százalékának van, és többségük ebből is csak legfeljebb három hónapig tudna megélni. Ha megtakarítanak, akkor közel felük (45 százalék) a lakásvásárlást tűzi ki célul, 34 százalékuk általános tartalékot gyűjt. A család támogatásával a többségük elégedett, a fiatalok 59 százaléka érzi úgy, hogy mindent megkapott a családjától, amit lehetett.

"Fontos lenne, hogy a család olyan hátteret és példát adjon az életkezdő fiataloknak, ahol a tudatos pénzügyi tervezés is szerepet kap. Ideális esetben a szülői, nagyszülői támogatás az induláshoz ad segítséget, ahonnan aztán a fiatalok saját erőből építkeznek tovább" - vélekedik dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?