27 °C Budapest

A fiatalok kétharmada családi segítséggel vesz lakást

Pénzcentrum
2013. december 9. 18:06

A szülők, nagyszülők megtakarításai is átsegíthetik a fiatalokat az életkezdés nehézségein. A szándék legalábbis megvan, a nyugdíjasok negyede gyerekeinek, unokáinak gyűjtene. A 19-29 éves fiatalok többségének erre szüksége is lehet, mivel például az első lakáshoz jutásukhoz külső segítséget is várnak.

Nem állnak jól a hazai nyugdíjasok lakásaik felújításával, a megkérdezettek felénél 10 éve nem volt semmilyen korszerűsítés, számol be az egyik lakástakarékpénztár kutatása. Egynegyedük azonban mégis elsősorban a gyerekek, unokák számára takarékoskodna. Az idősebb korosztálytól jövő segítségnek lenne helye.

A 19-29 éves városi fiataloknak csak 19 százaléka rendelkezik például saját tulajdonú lakással, és kétharmaduk úgy jutott lakáshoz, hogy kisebb-nagyobb támogatást kapott a családtól, vagy örökölte azt - derül ki a K&H pályakezdők jóléti index kutatási adataiból. De megtakarítása is csak a megkérdezett fiatalok 30 százalékának van, és többségük ebből is csak legfeljebb három hónapig tudna megélni. Ha megtakarítanak, akkor közel felük (45 százalék) a lakásvásárlást tűzi ki célul, 34 százalékuk általános tartalékot gyűjt. A család támogatásával a többségük elégedett, a fiatalok 59 százaléka érzi úgy, hogy mindent megkapott a családjától, amit lehetett.

"Fontos lenne, hogy a család olyan hátteret és példát adjon az életkezdő fiataloknak, ahol a tudatos pénzügyi tervezés is szerepet kap. Ideális esetben a szülői, nagyszülői támogatás az induláshoz ad segítséget, ahonnan aztán a fiatalok saját erőből építkeznek tovább" - vélekedik dr. Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?