23 °C Budapest

Itt a fordulat? Egyre több a munkahely

Pénzcentrum
2013. október 21. 12:28

Két éve nem jelentettek be annyi új - államilag nem támogatott - állást a foglalkoztatók a munkaügyi hivataloknál, mint most szeptemberben, derült ki a Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból. A bővülés ugyan az előző hónaphoz és az előző év hasonló időszakához képest csak néhány ezer fős, de azzal együtt, hogy már a megelőző hónapokban is kedvezőbb adatok jöttek, a tendencia biztatónak mondható, különösen a tavalyi mélypontok után.

17 500 államilag nem támogatott új állást jelentettek be szeptemberben a foglalkoztatók. Ez augusztushoz képest 4 ezer fős, az előző év szeptemberéhez képest 3 ezer fős bővülést jelent. Az államilag támogatott új állások száma továbbra is jóval magasabb volt, szeptemberben 26 200 ilyen munkaerőigényt jelentettek be, de az arány mindenesetre javul a nem támogatott állások javára.

Megugrott a munkaerőigény


Kétezer fő feletti munkaerőt Budapest és Győr-Moson-Sopron megyében igényeltek a foglalkoztatók, ezer feletti bejelentett nem támogatott álláshellyel még Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezett.

Az új állások számában a válság óta a tavalyi évben volt egy völgy. Ez összefügghet azzal, hogy 2012-ben a minimálbér jelentősen, 18%-kal emelkedett, illetve a 300 ezer forint alatt keresőknél élt az elvárt béremelés intézménye. Amiből ugyan időközben egyre inkább kikoptak a szabályok, és egyre több támogatást adott ehhez a kormány, de hozzájárulhatott a munkáltatók elbizonytalanodásához, így inkább kivárhattak a létszámbővítéssel egy olyan periódusban, ami még bőven a válság utáni helyreállási fázis lenne. (A válság utáni visszaesés még mindig nem teljesen épült vissza a foglalkoztatásban.)

Megugrott a munkaerőigény


Az új állások száma több hónapja kedvező, bár halvány javuló trendet mutat. Messzemenő következtetést még nem vonnánk le mindebből, arra viszont talán már számíthatunk, hogy a versenyszféra foglalkoztatottsága elmozdul a stagnálásból, ami még augusztusban is jellemezte a legalább öt főt foglalkoztatókat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megugrott a munkaerőigény


A munkaügyi hivatalokban regisztrált álláskeresők száma 484 ezer fő volt, csökkent tehát szeptemberben. Itt ugyanakkor viszonylag erős lehet a szezonális jellegű munkaerőkereslet, ezt a hatást kiszűrve ugyanis már kevésbé rózsás a kép.

Megugrott a munkaerőigény


A regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. 82 ezer fő 25 év alatti, 115 ezer fő pedig 50 év feletti, a tartósan, azaz egy éven túl állást keresők száma 160 ezer, az összes álláskereső harmada bizonyult tartós álláskeresőnek szeptemberben. Álláskeresési támogatást a 484 ezer főből mindössze 43 ezren kapnak, 174 ezren szociális ellátásban részesültek, a többi regisztrált nem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresési támogatások maximum 3 hónapig járnak 2011 szeptembere óta, így fokozatosan egyre csökkent azok száma, akik jogosultak erre a támogatásra az álláskeresők közül. 2010-ben még átlagosan 180 ezer fő, 2011-ben 150 ezer fő kapott ilyen ellátást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?