23 °C Budapest

Itt a fordulat? Egyre több a munkahely

Pénzcentrum
2013. október 21. 12:28

Két éve nem jelentettek be annyi új - államilag nem támogatott - állást a foglalkoztatók a munkaügyi hivataloknál, mint most szeptemberben, derült ki a Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból. A bővülés ugyan az előző hónaphoz és az előző év hasonló időszakához képest csak néhány ezer fős, de azzal együtt, hogy már a megelőző hónapokban is kedvezőbb adatok jöttek, a tendencia biztatónak mondható, különösen a tavalyi mélypontok után.

17 500 államilag nem támogatott új állást jelentettek be szeptemberben a foglalkoztatók. Ez augusztushoz képest 4 ezer fős, az előző év szeptemberéhez képest 3 ezer fős bővülést jelent. Az államilag támogatott új állások száma továbbra is jóval magasabb volt, szeptemberben 26 200 ilyen munkaerőigényt jelentettek be, de az arány mindenesetre javul a nem támogatott állások javára.

Megugrott a munkaerőigény


Kétezer fő feletti munkaerőt Budapest és Győr-Moson-Sopron megyében igényeltek a foglalkoztatók, ezer feletti bejelentett nem támogatott álláshellyel még Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezett.

Az új állások számában a válság óta a tavalyi évben volt egy völgy. Ez összefügghet azzal, hogy 2012-ben a minimálbér jelentősen, 18%-kal emelkedett, illetve a 300 ezer forint alatt keresőknél élt az elvárt béremelés intézménye. Amiből ugyan időközben egyre inkább kikoptak a szabályok, és egyre több támogatást adott ehhez a kormány, de hozzájárulhatott a munkáltatók elbizonytalanodásához, így inkább kivárhattak a létszámbővítéssel egy olyan periódusban, ami még bőven a válság utáni helyreállási fázis lenne. (A válság utáni visszaesés még mindig nem teljesen épült vissza a foglalkoztatásban.)

Megugrott a munkaerőigény


Az új állások száma több hónapja kedvező, bár halvány javuló trendet mutat. Messzemenő következtetést még nem vonnánk le mindebből, arra viszont talán már számíthatunk, hogy a versenyszféra foglalkoztatottsága elmozdul a stagnálásból, ami még augusztusban is jellemezte a legalább öt főt foglalkoztatókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megugrott a munkaerőigény


A munkaügyi hivatalokban regisztrált álláskeresők száma 484 ezer fő volt, csökkent tehát szeptemberben. Itt ugyanakkor viszonylag erős lehet a szezonális jellegű munkaerőkereslet, ezt a hatást kiszűrve ugyanis már kevésbé rózsás a kép.

Megugrott a munkaerőigény


A regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. 82 ezer fő 25 év alatti, 115 ezer fő pedig 50 év feletti, a tartósan, azaz egy éven túl állást keresők száma 160 ezer, az összes álláskereső harmada bizonyult tartós álláskeresőnek szeptemberben. Álláskeresési támogatást a 484 ezer főből mindössze 43 ezren kapnak, 174 ezren szociális ellátásban részesültek, a többi regisztrált nem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresési támogatások maximum 3 hónapig járnak 2011 szeptembere óta, így fokozatosan egyre csökkent azok száma, akik jogosultak erre a támogatásra az álláskeresők közül. 2010-ben még átlagosan 180 ezer fő, 2011-ben 150 ezer fő kapott ilyen ellátást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44