1 °C Budapest

Itt a fordulat? Egyre több a munkahely

Pénzcentrum
2013. október 21. 12:28

Két éve nem jelentettek be annyi új - államilag nem támogatott - állást a foglalkoztatók a munkaügyi hivataloknál, mint most szeptemberben, derült ki a Foglalkoztatási Szolgálat friss adataiból. A bővülés ugyan az előző hónaphoz és az előző év hasonló időszakához képest csak néhány ezer fős, de azzal együtt, hogy már a megelőző hónapokban is kedvezőbb adatok jöttek, a tendencia biztatónak mondható, különösen a tavalyi mélypontok után.

17 500 államilag nem támogatott új állást jelentettek be szeptemberben a foglalkoztatók. Ez augusztushoz képest 4 ezer fős, az előző év szeptemberéhez képest 3 ezer fős bővülést jelent. Az államilag támogatott új állások száma továbbra is jóval magasabb volt, szeptemberben 26 200 ilyen munkaerőigényt jelentettek be, de az arány mindenesetre javul a nem támogatott állások javára.

Megugrott a munkaerőigény


Kétezer fő feletti munkaerőt Budapest és Győr-Moson-Sopron megyében igényeltek a foglalkoztatók, ezer feletti bejelentett nem támogatott álláshellyel még Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezett.

Az új állások számában a válság óta a tavalyi évben volt egy völgy. Ez összefügghet azzal, hogy 2012-ben a minimálbér jelentősen, 18%-kal emelkedett, illetve a 300 ezer forint alatt keresőknél élt az elvárt béremelés intézménye. Amiből ugyan időközben egyre inkább kikoptak a szabályok, és egyre több támogatást adott ehhez a kormány, de hozzájárulhatott a munkáltatók elbizonytalanodásához, így inkább kivárhattak a létszámbővítéssel egy olyan periódusban, ami még bőven a válság utáni helyreállási fázis lenne. (A válság utáni visszaesés még mindig nem teljesen épült vissza a foglalkoztatásban.)

Megugrott a munkaerőigény


Az új állások száma több hónapja kedvező, bár halvány javuló trendet mutat. Messzemenő következtetést még nem vonnánk le mindebből, arra viszont talán már számíthatunk, hogy a versenyszféra foglalkoztatottsága elmozdul a stagnálásból, ami még augusztusban is jellemezte a legalább öt főt foglalkoztatókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megugrott a munkaerőigény


A munkaügyi hivatalokban regisztrált álláskeresők száma 484 ezer fő volt, csökkent tehát szeptemberben. Itt ugyanakkor viszonylag erős lehet a szezonális jellegű munkaerőkereslet, ezt a hatást kiszűrve ugyanis már kevésbé rózsás a kép.

Megugrott a munkaerőigény


A regisztrált álláskeresők fele szakképzetlen. 82 ezer fő 25 év alatti, 115 ezer fő pedig 50 év feletti, a tartósan, azaz egy éven túl állást keresők száma 160 ezer, az összes álláskereső harmada bizonyult tartós álláskeresőnek szeptemberben. Álláskeresési támogatást a 484 ezer főből mindössze 43 ezren kapnak, 174 ezren szociális ellátásban részesültek, a többi regisztrált nem kapott pénzbeli ellátást. Az álláskeresési támogatások maximum 3 hónapig járnak 2011 szeptembere óta, így fokozatosan egyre csökkent azok száma, akik jogosultak erre a támogatásra az álláskeresők közül. 2010-ben még átlagosan 180 ezer fő, 2011-ben 150 ezer fő kapott ilyen ellátást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm