Több fizetést szeretnél még az idén? Erre hivatkozz a főnöknél

Pénzcentrum
2013. május 21. 14:34

Konkrét mérték nélküli béremelési ajánlást hirdetett meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma - közölték a felek. A megállapodásnak legfőképpen a nagy ágazatokban (vasúti, villamosenergia-ipari dolgozók) esetében van jelentősége, ahol még nem zárultak le a tárgyalások. Az országos bérajánlás mindenesetre jó alap lehet a további alkukhoz.

Feszült légkörű sajtótájékoztató keretében közölte egy munkaadói, illetve egy munkavállalói érdekképviselet vezetője, hogy május közepére végre megszületett az idei év egészére vonatkozó országos bérajánlás. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára mindössze annyit közölt, hogy a feleknek sikerült megegyezniük.

A részleteket első körben Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke nagyon fontosnak tartotta az országos bérajánlás létrejöttét, mivel nagy ágazatok dolgozói vártak a megállapodás megkötésére, a munkáltatók ugyanis attól tették függővé a bérfejlesztést. Gaskó közölte: abban állapodtak meg, hogy a munkáltatók vállalták, a nettó keresetek reálértékét megőrző bruttó béremelést hajtanak végre. Ehhez a kormány által nemrégiben közölt konvergencia programban az idei évre várt 3,1 százalékos inflációt veszik alapul. Gaskó István szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy - ahol csak lehet - éves szinten 3,1 százalékos bruttó béremelést valósítanak meg a munkaadók. Hozzátette: a szakszervezet is fontosnak tartja, hogy a bérfejlesztés ne menjen a foglalkoztatás rovására.

Mindezek után azonban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára korrigálta a Gaskó István által elmondottakat. Leszögezte: nem szerepel a megállapodásban a béremelésre vonatkozó konkrét szám. A konvergencia programban közölt mutatók közül ugyanis nemcsak a várható inflációt veszik figyelembe, hanem az éves szinten mindössze 0,7 százalékos növekedési adat, a 0,1 százalékos fogyasztásbővülés, valamint a 10,7 százalékos munkanélküliségi ráta is meghatározó mutatók.

Fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy a megállapodásban a munkáltatók számára fontos 4 alapelvet is rögzítették, miszerint a bérfejlesztések nem mehetnek a munkahelyek rovására, valamint figyelembe kell venni a vállalkozás verseny-, jövedelemtermelő, illetve költségviselő versenyképességét is. Dávid Ferenc ugyanakkor nagyon fontosnak ítélte a megállapodást annak ellenére, hogy csak május közepén sikerült egyezségre jutni a szakszervezetekkel.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke (akit kérése ellenére továbbra sem hívnak meg az egyeztetésekre) szerint most már nem igazán van jelentősége a bérajánlásnak, mert ahol lehetett, sikerült megállapodniuk a szakszervezeteknek a munkáltatókkal. Ahol nem tudtak megegyezni, ott a cég pénzügyi nehézsége a sikertelenség oka - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére. Az ajánlás legfőképpen a MÁV és az MVM dolgozóinak jelenthet könnyebbséget, az említett cégeknél ugyanis még nincs egyezség a béremelésről. A MÁV csoportot 24 cég alkotja, dolgozóinak száma valamivel több mint 40 ezer fő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor Székely hozzátette, hogy jelentősen megkönnyítette volna a tárgyalásokat, ha időben meghirdették volna az országos bérajánlást. A tárgyalások visszaigazolták, megalapozott volt a szakszervezetek februárban közzétett kérése, hogy - a minimálbér-emelés mértékével megegyezően - 5,2 százalékban határozzák meg az általános keresetemelést.

Nehezítette a tárgyalásokat az is, hogy 4 százalékponttal emelkedett a béren kívüli juttatásokat terhelő elvonás mértéke - tette hozzá a konföderáció elnöke. Elmondható, hogy a ezen a téren is eredményesek voltak az egyeztetések, a munkáltatók többségében átvállalták a többletterhet, így az érintett dolgozók ugyanakkora összegű juttatást kaptak kézhez, mint az elmúlt évben.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem