16 °C Budapest

Több fizetést szeretnél még az idén? Erre hivatkozz a főnöknél

Pénzcentrum
2013. május 21. 14:34

Konkrét mérték nélküli béremelési ajánlást hirdetett meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma - közölték a felek. A megállapodásnak legfőképpen a nagy ágazatokban (vasúti, villamosenergia-ipari dolgozók) esetében van jelentősége, ahol még nem zárultak le a tárgyalások. Az országos bérajánlás mindenesetre jó alap lehet a további alkukhoz.

Feszült légkörű sajtótájékoztató keretében közölte egy munkaadói, illetve egy munkavállalói érdekképviselet vezetője, hogy május közepére végre megszületett az idei év egészére vonatkozó országos bérajánlás. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára mindössze annyit közölt, hogy a feleknek sikerült megegyezniük.

A részleteket első körben Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke nagyon fontosnak tartotta az országos bérajánlás létrejöttét, mivel nagy ágazatok dolgozói vártak a megállapodás megkötésére, a munkáltatók ugyanis attól tették függővé a bérfejlesztést. Gaskó közölte: abban állapodtak meg, hogy a munkáltatók vállalták, a nettó keresetek reálértékét megőrző bruttó béremelést hajtanak végre. Ehhez a kormány által nemrégiben közölt konvergencia programban az idei évre várt 3,1 százalékos inflációt veszik alapul. Gaskó István szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy - ahol csak lehet - éves szinten 3,1 százalékos bruttó béremelést valósítanak meg a munkaadók. Hozzátette: a szakszervezet is fontosnak tartja, hogy a bérfejlesztés ne menjen a foglalkoztatás rovására.

Mindezek után azonban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára korrigálta a Gaskó István által elmondottakat. Leszögezte: nem szerepel a megállapodásban a béremelésre vonatkozó konkrét szám. A konvergencia programban közölt mutatók közül ugyanis nemcsak a várható inflációt veszik figyelembe, hanem az éves szinten mindössze 0,7 százalékos növekedési adat, a 0,1 százalékos fogyasztásbővülés, valamint a 10,7 százalékos munkanélküliségi ráta is meghatározó mutatók.

Fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy a megállapodásban a munkáltatók számára fontos 4 alapelvet is rögzítették, miszerint a bérfejlesztések nem mehetnek a munkahelyek rovására, valamint figyelembe kell venni a vállalkozás verseny-, jövedelemtermelő, illetve költségviselő versenyképességét is. Dávid Ferenc ugyanakkor nagyon fontosnak ítélte a megállapodást annak ellenére, hogy csak május közepén sikerült egyezségre jutni a szakszervezetekkel.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke (akit kérése ellenére továbbra sem hívnak meg az egyeztetésekre) szerint most már nem igazán van jelentősége a bérajánlásnak, mert ahol lehetett, sikerült megállapodniuk a szakszervezeteknek a munkáltatókkal. Ahol nem tudtak megegyezni, ott a cég pénzügyi nehézsége a sikertelenség oka - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére. Az ajánlás legfőképpen a MÁV és az MVM dolgozóinak jelenthet könnyebbséget, az említett cégeknél ugyanis még nincs egyezség a béremelésről. A MÁV csoportot 24 cég alkotja, dolgozóinak száma valamivel több mint 40 ezer fő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor Székely hozzátette, hogy jelentősen megkönnyítette volna a tárgyalásokat, ha időben meghirdették volna az országos bérajánlást. A tárgyalások visszaigazolták, megalapozott volt a szakszervezetek februárban közzétett kérése, hogy - a minimálbér-emelés mértékével megegyezően - 5,2 százalékban határozzák meg az általános keresetemelést.

Nehezítette a tárgyalásokat az is, hogy 4 százalékponttal emelkedett a béren kívüli juttatásokat terhelő elvonás mértéke - tette hozzá a konföderáció elnöke. Elmondható, hogy a ezen a téren is eredményesek voltak az egyeztetések, a munkáltatók többségében átvállalták a többletterhet, így az érintett dolgozók ugyanakkora összegű juttatást kaptak kézhez, mint az elmúlt évben.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?