8 °C Budapest

Több fizetést szeretnél még az idén? Erre hivatkozz a főnöknél

Pénzcentrum
2013. május 21. 14:34

Konkrét mérték nélküli béremelési ajánlást hirdetett meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma - közölték a felek. A megállapodásnak legfőképpen a nagy ágazatokban (vasúti, villamosenergia-ipari dolgozók) esetében van jelentősége, ahol még nem zárultak le a tárgyalások. Az országos bérajánlás mindenesetre jó alap lehet a további alkukhoz.

Feszült légkörű sajtótájékoztató keretében közölte egy munkaadói, illetve egy munkavállalói érdekképviselet vezetője, hogy május közepére végre megszületett az idei év egészére vonatkozó országos bérajánlás. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára mindössze annyit közölt, hogy a feleknek sikerült megegyezniük.

A részleteket első körben Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke nagyon fontosnak tartotta az országos bérajánlás létrejöttét, mivel nagy ágazatok dolgozói vártak a megállapodás megkötésére, a munkáltatók ugyanis attól tették függővé a bérfejlesztést. Gaskó közölte: abban állapodtak meg, hogy a munkáltatók vállalták, a nettó keresetek reálértékét megőrző bruttó béremelést hajtanak végre. Ehhez a kormány által nemrégiben közölt konvergencia programban az idei évre várt 3,1 százalékos inflációt veszik alapul. Gaskó István szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy - ahol csak lehet - éves szinten 3,1 százalékos bruttó béremelést valósítanak meg a munkaadók. Hozzátette: a szakszervezet is fontosnak tartja, hogy a bérfejlesztés ne menjen a foglalkoztatás rovására.

Mindezek után azonban Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára korrigálta a Gaskó István által elmondottakat. Leszögezte: nem szerepel a megállapodásban a béremelésre vonatkozó konkrét szám. A konvergencia programban közölt mutatók közül ugyanis nemcsak a várható inflációt veszik figyelembe, hanem az éves szinten mindössze 0,7 százalékos növekedési adat, a 0,1 százalékos fogyasztásbővülés, valamint a 10,7 százalékos munkanélküliségi ráta is meghatározó mutatók.

Fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt is, hogy a megállapodásban a munkáltatók számára fontos 4 alapelvet is rögzítették, miszerint a bérfejlesztések nem mehetnek a munkahelyek rovására, valamint figyelembe kell venni a vállalkozás verseny-, jövedelemtermelő, illetve költségviselő versenyképességét is. Dávid Ferenc ugyanakkor nagyon fontosnak ítélte a megállapodást annak ellenére, hogy csak május közepén sikerült egyezségre jutni a szakszervezetekkel.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke (akit kérése ellenére továbbra sem hívnak meg az egyeztetésekre) szerint most már nem igazán van jelentősége a bérajánlásnak, mert ahol lehetett, sikerült megállapodniuk a szakszervezeteknek a munkáltatókkal. Ahol nem tudtak megegyezni, ott a cég pénzügyi nehézsége a sikertelenség oka - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére. Az ajánlás legfőképpen a MÁV és az MVM dolgozóinak jelenthet könnyebbséget, az említett cégeknél ugyanis még nincs egyezség a béremelésről. A MÁV csoportot 24 cég alkotja, dolgozóinak száma valamivel több mint 40 ezer fő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor Székely hozzátette, hogy jelentősen megkönnyítette volna a tárgyalásokat, ha időben meghirdették volna az országos bérajánlást. A tárgyalások visszaigazolták, megalapozott volt a szakszervezetek februárban közzétett kérése, hogy - a minimálbér-emelés mértékével megegyezően - 5,2 százalékban határozzák meg az általános keresetemelést.

Nehezítette a tárgyalásokat az is, hogy 4 százalékponttal emelkedett a béren kívüli juttatásokat terhelő elvonás mértéke - tette hozzá a konföderáció elnöke. Elmondható, hogy a ezen a téren is eredményesek voltak az egyeztetések, a munkáltatók többségében átvállalták a többletterhet, így az érintett dolgozók ugyanakkora összegű juttatást kaptak kézhez, mint az elmúlt évben.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem