Mentőöv tízezreknek: újra Alkotmánybíróság előtt a 98 százalékos különadó!

Pénzcentrum
2013. május 15. 11:39

Ez lehet a mentőöv a 98 százalékos különadó megfizetésére kötelezett magánszemélyeknek: negyedszerre is az Alkotmánybíróság elé került a közszférából elbocsátott magánszemélyek jogviszonyának megszüntetésével összefüggésben kifizetett juttatások extra mértékű megsarcolásának kérdése. A Tatabányai Közigazgatási és Munkaügy Bíróság szerint kérdéses a 98 százalékos különadóra vonatkozó jogszabály alkotmányossága, így egyedi normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól - értesült a Pénzcentrum. hu.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tegnap meghozott ítéletében kimondta: sérti a magántulajdonhoz való jogot a közszférából elbocsátott magánszemélyek jogviszonyának megszüntetésével összefüggő juttatások 2, illetve 3,5 millió forint feletti része után fizetendő 98 százalékos különadó. A magyar államnak 5 millió forint kártérítést kell fizetnie a felperesnek. 

KATTINTS! Óriási hír! Elkaszálta Strasbourg a 98 százalékos különadót

Az ítélet nyomán azonban csak az érintett magánszemély jár jól, illetve az a további 40-50 ember, akinek az ügye szintén a strasbourgi székhelyű bíróság előtt van, esetükben feltételezhető, hogy ugyanerre a megállapításra jut a testület. Azok a magánszemélyek azonban, akiket megbüntetett az adóhatóság, nem élhetnek jogorvoslattal az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésére hivatkozva.

Számukra óriási hírünk van: negyedszerre is az Alkotmánybíróság elé került a 98 százalékos különadóról szóló törvény. A taláros testületnek pedig már figyelembe kell vennie a strasbourgi bíróság ítéletét. A Tatabányai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egy peres ügyben egyedi normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, mivel - elfogadva a felperes érvelését - megállapította, hogy kérdéses, alkotmányos-e a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály, amelyre elmarasztaló határozatát alapította az adóhatóság. Vagyis a bíróság azt kéri a taláros testülettől, vizsgálja meg, alkotmányos-e az a jogszabály, amelyet az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozata után elfogadott.

A felperes szerint az adóhatóság határozata alkotmányellenes jogszabályra épül. A jogállamiság kritériuma, hogy a jogszabály kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. Megítélése szerint a jogalkotónak az Alkotmánybíróság 37/2011. (V. 10.) AB határozatát akként kellett volna értelmeznie, hogy a különadó alap adómentes (2, illetve 3,5 millió forint) részének "képződése" kezdődhetett volna meg 2010-ben (az adómentes 2 milliós, illetve 3,5 milliós rész), de csak 2011-ben keletkezett a magánszemélynek különadó-fizetési kötelezettsége. A felperes megítélése szerint ennek az átmeneti szabálynak a megalkotására adott felhatalmazást az Alkotmánybíróság - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő, igazságügyi adó- és járulékszakértő, aki közreműködött a keresetlevél előkészítésében.

Az Alkotmánybíróság döntésében fenntartotta, hogy a törvény 2010. december 30-án lép hatályba, a hatályba lépés napjáig visszaható hatállyal semmisítette meg azt a szövegrészt, hogy a 98 százalékos különadóra vonatkozó rendelkezéseket 2005. január 1. napját követő jövedelmekre kell alkalmazni. Ezt követően az Országgyűlés a 2010. december 30-án lép hatályba szövegrészt módosította 2010. január 1-jén vagy azt követően" szövegre. A felperes szerint azonban ez - az Alkotmánybíróság határozata nyomán - csak arra jogosít fel, hogy 2010-ben megkezdődhessen a különadó-alap adómentes részének képződése, de 2010-re vonatkozóan nem lehet különadó-fizetési és -bevallási kötelezettséget előírni - magyarázza Angyal József.

Hibás volt az adóhatóság nyomtatványa, de nem volt kötelező használni

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felperes szerint az érintett magánszemélyek nem is tudták a jogszabályoknak megfelelően bevallani a fizetendő különadójukat. A jogalkotók a munkáltatókat kötelezték arra, hogy a magánszemély kérésére adatokat szolgáltassanak a különadó bevallásához. Az adóhatóság erre a célra rendszeresített egy nyomtatványt (Igazolás a magánszemélyek egyes jövedelmeit 2005. január 1. és 2010. december 29. között terhelő különadó elszámolásához). Angyal József több korábbi cikkünkben is felhívta a figyelmet arra, hogy a nyomtatvány nem felelt meg a törvénynek, mert nem a különadó alapját képező jövedelmeket kérte a kifizetőtől, hanem a különadó alapjának megállapítását várta el tőle. A peres ügyben csak 2012 januárjában, az ellenőrzési eljárás alatt, az adóhatóság felhívására nyújtotta be a kifizető a törvénynek megfelelő tartalmú igazolást. Ezért felperes a NAV (nem a törvénynek megfelelő nyomtatványt rendszeresített), illetve a volt munkáltató hibájából (aki nem volt kötelező alkalmaznia a NAV hibásan megtervezett nyomtatványát) akadályoztatva volt abban, hogy megállapítsa: különadó bevallásra kötelezett-e.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság egy másik ügyben hozott másodfokú határozatában elismeri, valóban megállapítható, hogy a kiadott igazolást nem a törvény szerinti tartalommal állították ki, de nem volt kötelező használni az adóhatóság által elkészített igazolásmintát...

Miután az érintett magánszemély nem rendelkezett az adóhatóság felhívására a munkáltató által helyesen kiállított igazolással, megfelelő adatszolgáltatás nélkül az adóbevallását sem tudta elkészíteni. A jogszabálynak nem megfelelő igazolásért a kifizetőnek kell helyt állnia, a magánszemély nem sújtható adóbírsággal, illetve késedelmi pótlékkal - véli az okleveles adószakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem