9 °C Budapest

Megtévesztő információ a kormánytól magyarok millióinak

Pénzcentrum
2013. április 30. 15:39

Többel emelte a kormány a minimálbért, mint az előző két kormány összesen - ez az egyik legfőbb érv a nemrégiben az állampolgárok postaládáiban elhelyezett, "Magyarország jobban teljesít" című propagandafüzetben. Az viszont már nem derül ki a kiadványból, hogy a bruttó összeg nőtt havi 24 500 forinttal, amiből mindössze 3 590 forint maradt a dolgozók zsebében. Ha pedig összevetjük az idei nettó minimálbért a 2009. évivel, akkor azt látjuk, hogy a legkisebb kereset most ötezer forinttal kevesebbet ér, mint négy évvel ezelőtt.

Óriási sikertörténetnek állítja be a kormány, hogy három év alatt összesen 24 500 forinttal emelkedett a minimálbér, ami több mint amennyivel a megelőző nyolc évben összesen növekedett a legkisebb bér összege. Ezzel szemben az igazság az, hogy a ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottak zsebében mindössze 3 590 forinttal marad több az idén, mint 2010-ben.

Ez az összeg azonban nem elég ahhoz, hogy az időközben bekövetkezett áremelkedéseket kompenzálja. Érdekes összehasonlítást végzett Hanti Erzsébet, a Magyar Szakszervetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) szakértője. Számításából kiderül, hogy a jelenlegi 64 190 forintos nettó minimálbér 2009. évi árakon számolva mindössze 52 965 forintot ér, ami csaknem ötezer forinttal kevesebb, mint a 2009. évi 57 815 forintos nettó összeg.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

A múlt évben megszüntetett adójóváírás következtében a minimálbéren foglalkoztatott, gyermektelen dolgozók adóterhe 4,8 százalékról 16 százalékra emelkedett, míg az adóék a 2011. évi 38,8 százalékról 2012-re 48,8 százalékra nőtt - figyelmeztetett tavaly augusztusban az Európai Bizottság a magyar kormánynak írt levelében. Az európai uniós szakértők az alacsony jövedelműek adójának csökkentését szorgalmazták, mint ismeretes, erre az idei évben sem került sor. A lenti táblázatból jól látszik, hogy az adójóváírás eltörlésének hatását kompenzáló bruttó minimálbéremelés óriási tehernövekedést jelentett a munkáltatók számára, miközben a nettó összeg alig emelkedett, és csaknem ötezer forinttal kevesebbet ér, mint 2009-ben.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

Az adójóváírás eltörlésének következménye, hogy a bruttó 98 ezer forintos minimálbéren foglalkoztatott gyermekteleneknek idén csaknem 15 680 forint adót kell fizetniük, s az összesen 18 130 forintos járulékterhek levonása után 64 190 forintjuk marad. Az egygyermekes minimálbéreseket is 5 680 forint adó terheli, két gyermek kell ahhoz, hogy a minimálbér után ne kelljen szja-t fizetni.

Három évvel ezelőtt bruttó 98 ezer forintból - mindenféle gyermekkedvezmény nélkül - 75 282 forintot kaptak kézhez a munkavállalók, s bruttó 80 ezer forintnak volt a nettója annyi, mint amennyi most 98 ezerből marad.

Ki járt jól valójában a minimálbér-emeléssel?

A kiadvány szerint az intézkedéssel 619 ezer magyar ember jár jobban. Az adóhatóságtól korábban kapott információk szerint a 2011. évi adóbevallásokban (a 2012. évi adatok ugyebár még nem ismertek) összesen 448 ezer magánszemély tüntetett fel egész évre vonatkozóan minimálbér alatti munkabért az akkor még létező adójóváírásnál megjelölt jogosultsági hónapok alapján. Az MSZOSZ becslése szerint a ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottak száma nagyjából 300 ezerre tehető - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak korábban Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. Az egész évben minimálbért vagy az alatti jövedelmet szerzők táborát gyarapítják ugyanis a részmunkaidősök is, akik csak a csökkentett munkaidő miatt vallanak be alacsonyabb jövedelmet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hatszázezres szám úgy jöhet ki, ha azokkal is számolunk, akik - ellentétben a minimálbérért dolgozókkal - valóban jobban jártak a legkisebb kereset emelkedésével. Számos, kedvezményesen adózó béren kívüli juttatás maximumösszege is a minimálbérhez igazodik. Jól jártak ezen kívül azok a magasabb keresetűek, akik táppénzen vagy gyeden voltak az elmúlt években, ezeknek a juttatásoknak az összege is a legkisebb keresethez kötődik.

A minimálbérhez kötődő juttatások, ellátások
Legfeljebb a legkisebb bér összegéig lehet béren kívüli juttatásként üdülési szolgáltatást nyújtani a munkavállalóknak, illetve közeli hozzátartozójának, a szakmai gyakorlaton lévő tanulónak, saját nyugdíjasnak a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő (saját) üdülőben. Tanulónként maximum a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegben lehet béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adni. Legfeljebb a minimálbér két és félszereséig vállalhatja át a munkáltató az általa elrendelt iskolarendszerű képzés költségeit. Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba fizetett hozzájárulás, illetve a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe fizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 50 százaléka lehet. Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett hozzájárulás legfeljebb a minimálbér 30 százalékáig adható béren kívüli juttatásként.

A minimálbér összege befolyásolja a maximálisan adható táppénz összegét is. Alapesetben a táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka lehet, kivéve, ha valakinek nincs kétéves folyamatos munkaviszonya, mert akkor csak az 50 százalék jár. A juttatásnak azonban felső plafonja is van: nem haladhatja meg a minimálbér kétszerese harmincad részének megfelelő összeget. Az idei bruttó 98 ezer forintos minimálbér alapulvételével legfeljebb bruttó 6 533 forint lehet a napi összeg.

Nem mindegy, hogy mennyi a minimálbér a gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő, magasabb keresetűek számára sem. A gyed összege alapesetben a napi átlagkereset 70 százaléka, maximuma azonban a mindenkori legkisebb bérhez igazodik: legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet. A tavalyi bruttó 130 200 forintról 137 200 forintra nőtt a gyed felső határa. A plafonhoz tartozó nettó összeg 4 585 forinttal nőtt havonta.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?