4 °C Budapest

Kitelepítik a miskolci fészekrakókat: százak költözhetnek, de hova?

Pénzcentrum
2013. április 18. 11:00

Végéhez közeledik a fészekrakók elleni küzdelem Miskolcon és vonzáskörzetében. Mivel egy friss megállapodás szerint az önkormányzat őszre felvásárolja a banki követeléseket, így már vevőként is be tud lépni a végrehajtásba, mely nagymértékben felgyorsíthatja az eljárásokat. Hamarosan megindulhatnak tehát a kilakoltatások, melynek folyományaként 200 fészekrakó kerülhet utcára.

Végéhez közeledik a fészekrakók elleni küzdelem Miskolcon és vonzáskörzetében. A Miskolc.hu tudósítása szerint ugyanis a városvezetés tegnap írta alá az OTP-vel azt a szerződést, amely arról szól, hogy az önkormányzat megvásárolja a pénzintézet, közel 200 fészekrakós családdal szembeni követelését. Az önkormányzat alapos felmérések, környezettanulmányok alapján választották ki a szóban forgó, csaknem kétszáz, problémás lakást. A pénzintézet és a politikai vezetés megállapodása értelmében a város az ingatlanok nyilvántartási értékének 35 százalékán vásárolja meg a követeléseket. Hamarosan tehát megkezdődhetnek a kilakoltatások is.

A követelések csökkentett áron történő kiszervezése egyébként nem is ritka Magyarországon. Gondoljunk csak a Nemzeti Eszközkezelő programjára, amelyben a vonatkozó jogszabály alapján a budapesti és a megyei jogú városokban lévő ingatlanok vételára maximum a jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték 55 százaléka, más városokban 50 százaléka, községekben pedig 35 százaléka lehet. A pénzintézetek és a politikai vezetés ez irányú megállapodása érthető: ez egyrészről jó a bankoknak, hiszen tisztítja a portfóliójukat, másrészről jó a politikai vezetésnek is, hiszen ár alatt juthatnak hozzá ingatlanokhoz, ezekkel növelve szociális bérlakásaik állományát.

A miskolci követelések felvásárlásának is gyakorlatilag ez a lényege: már ősszel a város tulajdonába kerülhetnek a megállapodásban szereplő fészekrakós lakások - főleg az Avason, de Diósgyőrben is. Így önkormányzat vevőként is belép majd a végrehajtásba, mely nagymértékben felgyorsíthatja az eljárásokat. A kilakoltatások előtt álló egyik akadály tehát elhárult. Mindazonáltal így sem lesz könnyű dolga a városvezetésnek, mire eléri a régóta áhított célt, hogy visszaadja az érintett miskolciaknak a korábbi nyugodt, biztonságos lakókörnyezetet. Az OTP-s követelések megvásárlásával ugyanis csak az egyik probléma hárult el. Sajtóhírek szerint ugyanis a lakóknak van még közel 300 millió forintnyi közműtartozása is.


Nagyobb térképre váltás

Így csinálták...

Mint ismert a kormányzati Fészekrakó-program segítségével kedvezményes svájcifrank-alapú devizahitelhez juthattak azok a fiatalok, akik lakást szerettek volna vásárolni. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azonban jogászok, ingatlanosok, banki ügyintézők közösen kijátszották a törvényt. 2008-tól kezdődően - részben a megye egyik legösszetettebb csalássorozatának eredményeként - tömegesen költöztek Miskolc avasi lakótelepére olyan családok, amelyek segítőikkel a rendszert kijátszva, hamis papírokkal jutottak a támogatásokhoz. A tömeges beköltözés a közbiztonság romlását jelentette, a környékbeli lakások értéke meredek zuhanásnak indult.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az érintettek, egy ügyvédnő és két társa, valamint egy pénzintézeti dolgozó közreműködésével a miskolci Avasi-lakónegyed 142 lakását értékesítették egymás között, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva. Egy miskolci ügyvédnő készítette az adásvételi szerződéseket, két ugyancsak miskolci lakos pedig a lakáseladók és vevők felhajtásában vett részt.

Az adásvételi szerződésekben a valósnál jóval magasabb árat tüntettek fel, ami a vevők úgynevezett önerejét biztosította az általában 4-8 millió forint közötti hitelfelvételhez, így gyakorlatilag a vásárlók egyetlen fillér nélkül jutottak lakáshoz. Az ingatlanok valós vételára és a szerződésben rögzített ár közötti különbözet további részén pedig az ügyvédnő és két társa osztozott. Esetenként ez akár 4-5 millió forintot is jelentett. A kapott összegből a felhajtók alkalmanként 30 ezer forintot fizettek a soron kívüli hitelelbírálásért az egyik pénzintézet csoportvezetőjének. Emellett a két közreműködő hamis munkáltatói igazolásokat is beszerzett a kölcsönkérelmekhez.

A csalással felvett hitelek összege meghaladta a 810 millió forintot, továbbá az érintett vevők jogtalanul jutottak több mint 168 millió forint szociálpolitikai támogatáshoz is. A hitelfelvevők valós munkahely nélkül persze törleszteni nem tudtak, így valamennyi kölcsön "bedőlt". A 330 gyanúsított a bűncselekmény során mintegy egymilliárdos kárt okozott.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem