8 °C Budapest

Kiderült: ennyit keresnek az Éjjel-Nappal Budapest sztárjai

Pénzcentrum
2013. április 13. 14:22

Ötszázezer forintot visznek haza az Éjjel-Nappal Budapest sztárjai- tudta meg a Bors. Ezért a pénzért persze reggeltől estig keményen dolgoznak, hangsúlyozza ki a lap, de arról nem ír, hogy ez az összeg bruttó vagy nettó jövedelem-e. Bruttóként számolva több mint 50 ezerrel keresnek többet a szereplők a magyar átlagjövedelemnél, ami 223 ezer forint.

A Pénzcentrum.hu kalkulátorával rögtön ki is számolhatod, hogy mennyit is visz haza, aki bruttó 500 ezer forintot keres. De ha úgy gondolod, hogy ez a nettó jövedelmük, akkor azt is megnézheted, hogy mennyi lehet az adókkal növelt összeg.

Nádai Anikó a műsor egyik főszereplője a lapnak tett nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte már annak is örülnek az emberek, ha van munkájuk, nemhogy a keresetüket nézzék. Anikó mindenesetre jobban kereshet, mint az átlag, hiszen 500 ezres jövedelme kiemelkedőnek számít Magyarországon.

Szomorú a magyar átlag helyzete

Mindössze 2 százalékkal nőttek tavaly a nettó átlagkeresetek (a családi adókedvezmény nélkül), ami az 5,7 százalékos múlt évi infláció mellett azt jelenti, hogy átlagosan 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. Öt évvel ezelőtt volt ehhez hasonló mértékű reálbércsökkenés - emlékeztet a Portfolio.hu. Bár az átlagos bérszínvonalat erőteljesen lefelé módosítja a közfoglalkoztatottak alacsony keresete, figyelemre méltó, hogy a versenyszférában is csökkent a bérek vásárlóértéke, átlagosan 1,2 százalékkal.

Nemzetgazdasági szinten 4,6 százalékkal (a közfoglalkoztatottak nélkül 6,3 százalékkal) haladták meg tavaly a bruttó keresetek a 2011. január-december közötti átlagkereseteket. A versenyszférában az átlag fölött, 7,2 százalékkal emelkedtek a bruttó jövedelmek, amiben vélhetően jelentős szerepet játszott a minimálbér, illetve a garantált bérminimum drasztikus növekedése.

A költségvetésben dolgozók bruttó átlagkeresete a közfoglalkoztatottak nélkül számítva mindössze 3,7 százalékkal nőtt, a közfoglalkoztatottakkal együtt viszont csökkent a megelőző évihez képest. Kiderült: a közfoglalkoztatottakkal nem számolva a teljes munkaidőben a költségvetési szférában dolgozók 61,9 százalékának kellett bérkompenzációt adni a kedvezőtlen adó- és járulékváltozások miatt. Ennek összege átlagosan bruttó 10 100 forint volt, ami viszont nem számít bele a keresetbe.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 144 000 (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 100 300, a szellemi foglalkozásúaké 190 500) forint volt, ami 2,0 százalékkal magasabb az előző évinél. A közfoglalkoztatás hatását kiszűrve a nettó keresetek átlaga 3,7 százalékkal emelkedett. A versenyszférában a nettó keresetek 4,3, a közfoglalkoztatottak nélküli közszférában 2,1, a nonprofit szervezeteknél 4,3 százalékkal nőttek egy év alatt.

A múlt évi 5,7 százalékos infláció mellett átlagosan 3,4 százalékkal kevesebbet értek a bérek, mint 2011-ben. Öt évvel ezelőtt volt ehhez hasonló mértékű reálbércsökkenés - emlékeztet a Portfolio.hu.

Öt éve nem esett ekkorát a bérek vásárlóereje

A családi adókedvezmények már 2011-től életbe léptek, 2012-ben ennek hatása már marginális volt az éves változást jelző mutatókban. Hatása annyiban mutatkozhatott meg, hogy a 2012-ben megszűnő adójóváírás helyében azok, akik magasabb szja-t fizettek, mert a bérük is magasabb, többet érvényesíthettek a családi adókedvezményből. Teljes éves adatok arra még nincsenek, hogy a családi adókedvezménnyel együtt miként alakultak a bérek, de azt tudjuk, hogy az első három negyedévben 3,6 százalékkal csökkentek a reálbérek, és minden családméretnél csökkenés volt - írja a Portfolio.hu.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lesz így egymillió új munkahely?

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 34 ezer fővel kevesebben álltak alkalmazásban, mint 2011-ben. A költségvetési szférában dolgozók létszáma összességében 16,7 ezer fővel nőtt, közülük azonban a tavalyi évben átlagosan 91 ezren a közfoglalkoztatás keretében dolgoztak. Teljes munkaidőben átlagosan 72,4 ezer közmunkás dolgozott, csaknem négyszer több mint egy évvel korábban; az ő keresetük befolyásolja a közszférában dolgozók átlagbérét. A megfigyelt nonprofit szervezeteknél 106 ezer fő állt alkalmazásban. Összes-ségében a nemzetgazdaságban az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt), valamint a megvizsgált nonprofit szervezeteknél 17,1 ezer fővel kevesebben dolgoztak 2012-ben, mint egy évvel korábban.

Megdöbbentő reakció a Nemzetgazdasági Minisztériumtól

A szaktárca még a tavalyi lehangoló kereseti statisztikáról is képes örömódát zengeni a közleményében. Kiragadta az évből a decemberi hónapot, amikor az inflációt meghaladó mértékben nőttek a nettó bérek a versenyszférában. Sajtóközleményének címe:

"Decemberben infláció fölötti átlagkereset-emelkedés volt a versenyszférában"

"2012 decemberében a versenyszférában mért bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, míg a családi adókedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó bérek az inflációt meghaladó mértékben 6,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - áll a KSH ma reggeli statisztikai közleményében". Mellesleg tér ki arra a minisztérium, hogy a nemzetgazdasáég egészében mért 157 100 forintos nettó átlagkereset mindössze 3,1 százalékkal nőtt 2011 decemberéhez viszonyítva a családi adókedvezmények nélkül. A tárca szerint az év egészében mért visszafogottabb nettóbér alakulás elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható. Eközben - mint a cikk elején már írtunk - a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve is csak 3,7 százalékkal nőttek a nettó átlagkeresetek.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem