7 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Vigyázz az értékeidre!

Pénzcentrum
2007. január 18. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző részben megismerkedtünk a vagyonbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával. Most a gépjármű- és lakásbiztosításokkal, valamint az ahhoz kapcsolódó fogalmakkal fogunk foglalkozni.

Huszonötödik lecke: Vigyázz az autódra!

A legelső és egyben legfontosabb kérdés, hogy mi a különbség a gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco között?

A gépjármű-felelősségbiztosítás olyan károkra nyújt fedezetet, amelyeket a gépjármű üzembentartója, vagy vezetője másnak okoz, és amelyeket a vonatkozó jogszabályok alapján köteles megtéríteni, ezért is kötelező a megkötése.

A gépjármű saját kár (CASCO) biztosítás olyan károkra nyújt fedezetet, amelyek a gépjárművet és a benne ülőket érték, rendszerint saját hibából, vagy a károkozó ismeretlen.

A CASCO olyan károkra nyújt fedezetet, amelyek a gépjárművet és a benne ülőket érték, és kiterjed az ezzel kapcsolatos sérülések köre is.

A kötelező kampányban sok szó esik a hazai bonus-malus rendszerről. Nézzük meg miről is van aszó valójában!

A "bonus" az egy biztosítási év - megfigyelési időszak - elteltével a kármentességért járó díjengedményt, a "malus" pedig az okozott károk számától függő pótdíjat jelenti.

A bonus lehet díj-visszatérítéses egy vagy több (maximum 6) havi, vagy a jövőre szóló díjengedményes formában nyújtható. A meghatározott kockázatokra (pl. töréskár) kifizetett kár általában a bonus teljes megszűnését, újraindulását vonja maga után. A biztosítók új szerződés kötése vagy biztosítóváltás esetén elismerik az előzőekben elért bonus fokozatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Első a lakás

A magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik, ugyanakkor a 2005 végén regisztrált 2,88 millió darab lakásbiztosítási szerződés 90 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi 2,79 milliót. A növekedésben lényeges szerepe van a hitelből történő ingatlanvásárlásnak, ebben az esetben ugyanis feltétel a lakásbiztosítás megkötése. De vélhetően az öngondoskodás és az emelkedő életszínvonal növekedése is pozitív hatással van a biztosítási állomány növekedésére.

A piacon azonban nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása. Ebből következően szoktak kialakulni azok a sajnálatos esetek, mikor egy bekövetkezett káresemény egész családokat dönt romba anyagilag és a biztosító tehetetlen, mert a tényleges vagyonuk (és itt leginkább az ingóságokra kell gondolni) töredékét vonták csak be a biztosítás hatálya alá.

Lakásbiztosítást köthetünk állandó lakás céljára szolgáló épületekre (lakóházak, lakások, lakásbérlemények), nyaralókra és egyéb építményekre (medence, kerítés, kút, általában a biztosított épületek értékének 10 %-áig.), melléképületekre (istálló, garázs, kamra, ól).

Az alapbiztosítás tartalmazza a tűz, robbanás, villámcsapás elsődleges hatása, vihar, felhőszakadás, hónyomás, jégverés, földrengés, földcsuszamlás, kő és földomlás, ismeretlen építmény, üreg beomlása, idegen jármű ütközése és idegen tárgyak rádőlése okozta károk fedezetét.

Külön díj ellenében biztosítható események (kiegészítő elemek): -betöréses lopás és rablás, -vízkár, -árvíz, -üveg, -készpénz, -villámcsapás indukciós hatása, -felelősség, -baleset.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06