3 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Vigyázz az értékeidre!

Pénzcentrum
2007. január 18. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk a vagyonbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával. Most a gépjármű- és lakásbiztosításokkal, valamint az ahhoz kapcsolódó fogalmakkal fogunk foglalkozni.

Huszonötödik lecke: Vigyázz az autódra!

A legelső és egyben legfontosabb kérdés, hogy mi a különbség a gépjármű-felelősségbiztosítás és a casco között?

A gépjármű-felelősségbiztosítás olyan károkra nyújt fedezetet, amelyeket a gépjármű üzembentartója, vagy vezetője másnak okoz, és amelyeket a vonatkozó jogszabályok alapján köteles megtéríteni, ezért is kötelező a megkötése.

A gépjármű saját kár (CASCO) biztosítás olyan károkra nyújt fedezetet, amelyek a gépjárművet és a benne ülőket érték, rendszerint saját hibából, vagy a károkozó ismeretlen.

A CASCO olyan károkra nyújt fedezetet, amelyek a gépjárművet és a benne ülőket érték, és kiterjed az ezzel kapcsolatos sérülések köre is.

A kötelező kampányban sok szó esik a hazai bonus-malus rendszerről. Nézzük meg miről is van aszó valójában!

A "bonus" az egy biztosítási év - megfigyelési időszak - elteltével a kármentességért járó díjengedményt, a "malus" pedig az okozott károk számától függő pótdíjat jelenti.

A bonus lehet díj-visszatérítéses egy vagy több (maximum 6) havi, vagy a jövőre szóló díjengedményes formában nyújtható. A meghatározott kockázatokra (pl. töréskár) kifizetett kár általában a bonus teljes megszűnését, újraindulását vonja maga után. A biztosítók új szerződés kötése vagy biztosítóváltás esetén elismerik az előzőekben elért bonus fokozatot.

Első a lakás

A magyarországi lakások egyharmada semmilyen lakásbiztosítással nem rendelkezik, ugyanakkor a 2005 végén regisztrált 2,88 millió darab lakásbiztosítási szerződés 90 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi 2,79 milliót. A növekedésben lényeges szerepe van a hitelből történő ingatlanvásárlásnak, ebben az esetben ugyanis feltétel a lakásbiztosítás megkötése. De vélhetően az öngondoskodás és az emelkedő életszínvonal növekedése is pozitív hatással van a biztosítási állomány növekedésére.

A piacon azonban nagymértékben jel van az alulbiztosítottság, ami azt jelenti, hogy a szerződő felek, csak a fizetendő díj nagyságát tartják szem előtt és nem törődnek olyan dolgokkal, mint a megfelelő fedezet választása. Ebből következően szoktak kialakulni azok a sajnálatos esetek, mikor egy bekövetkezett káresemény egész családokat dönt romba anyagilag és a biztosító tehetetlen, mert a tényleges vagyonuk (és itt leginkább az ingóságokra kell gondolni) töredékét vonták csak be a biztosítás hatálya alá.

Lakásbiztosítást köthetünk állandó lakás céljára szolgáló épületekre (lakóházak, lakások, lakásbérlemények), nyaralókra és egyéb építményekre (medence, kerítés, kút, általában a biztosított épületek értékének 10 %-áig.), melléképületekre (istálló, garázs, kamra, ól).

Az alapbiztosítás tartalmazza a tűz, robbanás, villámcsapás elsődleges hatása, vihar, felhőszakadás, hónyomás, jégverés, földrengés, földcsuszamlás, kő és földomlás, ismeretlen építmény, üreg beomlása, idegen jármű ütközése és idegen tárgyak rádőlése okozta károk fedezetét.

Külön díj ellenében biztosítható események (kiegészítő elemek): -betöréses lopás és rablás, -vízkár, -árvíz, -üveg, -készpénz, -villámcsapás indukciós hatása, -felelősség, -baleset.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?