7 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Biztonságban lesz a vagyonod!

Pénzcentrum
2007. január 5. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával. Most a vagyonbiztosításokkal és az ahhoz kapcsolódó fogalmakkal fogunk foglalkozni.

Huszonötödik lecke: Biztonságban lesz a vagyonod!

A vagyonbiztosítás a biztosítottak saját tulajdonú (vagy kezelésükben lévő), illetve felelősségi körükbe tartozó, a vagyontárgyakat és a vagyoni érdekeket érintő és a biztosítható károk fedezetét szolgáló biztosítási fajtákat és egyedi biztosításokat foglalja magában. Vagyonbiztosítást az köthet, aki a vagyontárgy megóvásában érdekelt.

A biztosítási esemény a biztosító által átvállalt kockázatviselésnek legjellemzőbb és legfontosabb eleme. a szerződésben megállapított károsító esemény lehet, amely meghatározás így a szerződő feleknek nagyfokú szabadságot ad. meghatározása pontosítja a biztosítási fedezet mértékét, érvényét, időtartamát.

Vagyonbiztosítási események: -tűzbiztosítási, -villámcsapás , -robbanás, -összeroppanás, -szélvihar, -felelősség biztosítási, -földrengés, -földcsuszamlás, -föld és kőomlás biztosítási, -üregbeomlás, -törésbiztosítási, -betöréses lopás biztosítási, -rablás, -rongálás, -árvízbiztosítás, -belvízbiztosítás, -felhőszakadás, -hónyomás biztosítás, -vezetékből kiömlő víz, vízgőz károkozásával kapcsolatos biztosítási esemény (csőrepedés), -jégbiztosítási, -fagybiztosítási esemény.

A biztosítási hely a vagyontárgyak elhelyezésének, elhelyezkedésének a biztosítási kötvényben történő megjelölése. Ellenkező kikötés hiányában a vagyontárgyra a biztosítási fedezet más helyen nem érvényes.

A kárbiztosítások esetében beszélhetünk közvetlen és közvetett (járulékos) károkról. Más megközelítésben beszélhetünk teljes vagy részleges kárról.

Fontos fogalom a maradványérték. Ez nem más, mint a károsult vagyontárgynak a kár után megmaradó az a része, amely még értékesíthető vagy használható, s amelyet a biztosítók a feltételek értelmében a kártérítési összeg kiszámításánál általában levonásba helyeznek.

Vagyontárgyakat biztosítani lehet biztosítani azok valóságos értékére (káridőponti, avult érték), új értékre és várható értékére.

A valóságos érték a vagyontárgyak meghatározott időpontban meglévő, gyakorlatilag állandóan változó és pénzben kifejezett értéke.

Új értéken a vagyontárgy meghatározott időpontban (káridőponti) új állapotban való beszerzési árát vagy újrabekerülési költségét, vagy újraelőállítási költségét értjük.

A várható értéken olyan gyors és meghatározott időre korlátozható értéknövekményt értünk, amelynek nagysága előre meghatározható, valószínűsíthető.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?