Hogyan működik a gazdaság? - Biztonságban lesz a vagyonod!

Pénzcentrum
2007. január 5. 12:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával. Most a vagyonbiztosításokkal és az ahhoz kapcsolódó fogalmakkal fogunk foglalkozni.

Huszonötödik lecke: Biztonságban lesz a vagyonod!

A vagyonbiztosítás a biztosítottak saját tulajdonú (vagy kezelésükben lévő), illetve felelősségi körükbe tartozó, a vagyontárgyakat és a vagyoni érdekeket érintő és a biztosítható károk fedezetét szolgáló biztosítási fajtákat és egyedi biztosításokat foglalja magában. Vagyonbiztosítást az köthet, aki a vagyontárgy megóvásában érdekelt.

A biztosítási esemény a biztosító által átvállalt kockázatviselésnek legjellemzőbb és legfontosabb eleme. a szerződésben megállapított károsító esemény lehet, amely meghatározás így a szerződő feleknek nagyfokú szabadságot ad. meghatározása pontosítja a biztosítási fedezet mértékét, érvényét, időtartamát.

Vagyonbiztosítási események: -tűzbiztosítási, -villámcsapás , -robbanás, -összeroppanás, -szélvihar, -felelősség biztosítási, -földrengés, -földcsuszamlás, -föld és kőomlás biztosítási, -üregbeomlás, -törésbiztosítási, -betöréses lopás biztosítási, -rablás, -rongálás, -árvízbiztosítás, -belvízbiztosítás, -felhőszakadás, -hónyomás biztosítás, -vezetékből kiömlő víz, vízgőz károkozásával kapcsolatos biztosítási esemény (csőrepedés), -jégbiztosítási, -fagybiztosítási esemény.

A biztosítási hely a vagyontárgyak elhelyezésének, elhelyezkedésének a biztosítási kötvényben történő megjelölése. Ellenkező kikötés hiányában a vagyontárgyra a biztosítási fedezet más helyen nem érvényes.

A kárbiztosítások esetében beszélhetünk közvetlen és közvetett (járulékos) károkról. Más megközelítésben beszélhetünk teljes vagy részleges kárról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos fogalom a maradványérték. Ez nem más, mint a károsult vagyontárgynak a kár után megmaradó az a része, amely még értékesíthető vagy használható, s amelyet a biztosítók a feltételek értelmében a kártérítési összeg kiszámításánál általában levonásba helyeznek.

Vagyontárgyakat biztosítani lehet biztosítani azok valóságos értékére (káridőponti, avult érték), új értékre és várható értékére.

A valóságos érték a vagyontárgyak meghatározott időpontban meglévő, gyakorlatilag állandóan változó és pénzben kifejezett értéke.

Új értéken a vagyontárgy meghatározott időpontban (káridőponti) új állapotban való beszerzési árát vagy újrabekerülési költségét, vagy újraelőállítási költségét értjük.

A várható értéken olyan gyors és meghatározott időre korlátozható értéknövekményt értünk, amelynek nagysága előre meghatározható, valószínűsíthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?