4 °C Budapest

Most pöröghet be igazán az ingatlanpiac: húzhatja magával a hiteleket is

MTI
2021. február 21. 20:02

Az otthonteremtési kedvezményeknek köszönhetően aktív ingatlan- és hitelpiacra számít a Duna House egész évben. A piaci tranzakciók számában növekedést várnak, így a tavalyinál várhatóan több ingatlan cserél majd tulajdonost.

A társaság éves szinten 130-150 ezer közötti adásvételt vár a lakóingatlanpiacon 2021-ben, ami a tavalyihoz képest 5-10 százalékos emelkedést hozhat. Közölték, az első lakásvásárlók aránya tavaly átlagosan 25 százalék volt, ami, várhatóan a támogatások miatt megnövekedett lehetőségeknek is köszönhetően, az idén megközelítheti a 30 százalékot, s így ők várhatóan 40-45 ezer tranzakciót fognak lebonyolítani az idén.

A lakáscélú jelzáloghitelek piacán szintén enyhe erősödést várnak a Duna House Pénzügyek szakemberei, ami 950 milliárd forint háztartásoknak nyújtott lakáscélú hitelt jelenthet 2021-ben. Tavaly ez az összeg 928 milliárd volt a jegybank adatai szerint, s a társaság 2 százalékos emelkedésre számít 2021-ben.

Az idén a Duna House Pénzügyek szakértői úgy vélik, hogy az újfajta változások a hitelpiacon eddig ritkábban használt támogatásokat tehetnek népszerűvé: ilyen lehet például az egy gyerek után felvehető csok 600 ezer forintos támogatása, ami ugyan a fővárosi ingatlanárak mellett eddig is alkupozíciót jelentett egy ártárgyalás során, de a januártól emellé járó illetékmentesség már több milliós segítséget is jelenthet, így várhatóan sokkal többen fognak élni vele.

A társaság emellett az idén 500-550 milliárd forint Babaváró támogatás felhasználását prognosztizálja. A lehetőségeket elemezve közölték, az otthonteremtési támogatások jelentős része a meglévő vagy a tervezett gyermekekkel igényelhető a családoknak, de azoknak is van választása, akiknek nincs és nem tudnak vagy nem szeretnének gyereket vállalni.

A közlemény idézi Fülöp Krisztiánt, a Duna House Pénzügyek vezetőjét, aki egyebek mellett elmondta: a szám szerint tíz támogatási formából kettőnél gyermekvállalási kötelezettsége sincs, így szinte bárki ki tudja használni őket. Kifejtette, a gyermek vagy gyermekek vállalása nélkül felhasználható otthonteremtési kedvezmények közé tartozik például a kedvezményes újlakás áfa: a 2021. januárjától újból bevezetett kedvezményes lakásáfa hatására jelentős emelkedés várható az újépítésű projektek számában, így egyre több család juthat korszerű, jó minőségű otthonhoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik lehetőség az adó-visszatérítési támogatás: a lakásáfa kedvezmény a nagyobb projektek mellett magánszemély által épített új ingatlanokra is igényelhető, akik a telek vételára és a bekerülési költség után maximum 5 millió forint értékű adó-visszatérítési támogatást igényelhetnek ebben az esetben a 27 százalékos áfából.

Aláhúzta, a babaváró támogatás, a csok, és az ehhez kapcsolódó támogatott hitel és illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez azonban már szükséges a családoknak vagy gyermekkel rendelkezni, vagy vállalni legalább egy, esetenként akár két vagy három gyermeket. Ezeknél a kedvezményeknél gyermekszámtól függően összesen akár 30 millió forint feletti támogatási összeg is megszerezhető az otthonteremtéshez a családok számára - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem