2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Itt az új magyar nagybank: összeolvadnak a takarékok

  • Portfolio
  • 2018. november 30. péntek 16:10

2020-ig Takarékbank néven egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját - tájékoztat a Portfolio. A ma tőzsdén forgó Takarék Jelzálogbank külön intézményként megtartja jelzálogbanki funkcióját. Hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul a csoport, így a ma elfogadott stratégiai terv értelmében 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10%-os piaci részesedést elérő bank jöhet létre. A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről elmondták: "jó helyen van ott, ahol van", fiókot pedig nem kívánnak bezárni.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt a Takarék Csoport sajtótájékoztatóján:

  • 2013-2014-ben indult el az integráció átalakítása, a 2017-ben elfogadott 5 éves stratégiának megfelelően 12-re csökkent idén év elejére a takarékszövetkezetek száma. Elkezdték az egyeséges működés kialakítását a szabályozás, a termékkör, a piaci fellépés az egységes informatika terén. 1100 fiókkal működnek ma, ezek kommunikációja és üzleti iránya a stratégiának megfelelően mára egységessé vált.
  • A gazdasági növekedés, a digitális változások és a jogszabályi változások alapján akkor lesznek képesek hatékonyan versenyben maradni és a piaci részesedésüket növelni, ha a takarékszövetkezetek egyesítik erőiket, kihasználják a szinergiákat.
  • Méret szerint a 4-5. helyet foglalják el a magyar bankpiacon, ám a Takarék Csoport költséghatékonysági mutatói messze elmaradnak a versenytársakétól. Áprilisban ezért felhatalmazást kapott a vezetőség az 5 éves stratégia felülvizsgálására.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék első embere elmondta: nemzetközi szakértő bevonásával, külföldi tapasztalatok felhasználásával készítették elő az új 5 éves stratégiai tervet. Külföldi példaként a holland Rabobank és a finn Pohjola tapasztalataiból hasznosítottak sokat (előbbi pl. 2 év alatt lett 106 takarékszövetkezetből egy bankká).

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója bejelentette:

a Kinizsi Bank 2019. január végével megszünteti a tevékenységét, és a Takarék Csoport egyes tagjaira ruházza át állományait. A Takarék Kereskedelmi Bankkal (FHB Kereskedelmi Bank) is ezt teszik majd, ezek ketten fogják képezni a sajtóban (végül elvetett nevén) Alfa Bank projektként kiszivárgott bank alapját, de a Takarékbank nevet meg fogják tartani.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a stratégia megvalósításának részleteiről elmondta:

  • 2020 elejéig 4 ütemben alakítják át a Takarék Csoportot. 2019 május elsejével Takarékbank néven egyesülnek a takarékból létrejött bankok.
  • A több ütemű fúzió nyomán végül megmarad az integráció legfőbb prudenciális felügyeleti szerve, az SZHSZ, a Takarékszövetkezeti Bank (MTB) mint üzleti irányító és holding központ, üzleti tevékenységet pedig a Takarékbank néven működő új kereskedelmi bank, valamint a Takarék Jelzálogbank, illetve ezek leánycégei. Egy szövetkezet marad a részjegyeiket megtartó befektetők részvételével.

Vida József szerint az új univerzális bank fenntarthatóan 30 milliárd forintos éves nyereségre és 10%-os piaci részesedésre fog szert tenni. Az Omega névre hallgató egyetlen magmaradó szövetkezet közösségi bankként fog tovább működni (profitjából közösségi célokat támogatnak). A részjegyesek (akiknek kb. 10 milliárd befektett tőkéjük van most bent) itt továbbra is tulajdonosok lesznek.

A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről Vida József azt mondta: "jó helyen van ott, ahol van", a megmaradó részjegyesekhez hasonlóan a tőzsdei kisbefektetőket is örömmel látják továbbra is a csoportban.

Fiókot nem szeretnének bezárni, legfeljebb kirendeltséget. Ez utóbbiak aránya közel 30%, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit fognak bezárni - mondta Vida József.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.