2019. február 19. kedd Zsuzsanna

Itt az új magyar nagybank: összeolvadnak a takarékok

  • Portfolio
  • 2018. november 30. péntek 16:10

2020-ig Takarékbank néven egyetlen univerzális nagybankká olvasztják össze a ma működő 12 takarékszövetkezetet és a Takarék Csoport további 3 részvénytársasági bankját - tájékoztat a Portfolio. A ma tőzsdén forgó Takarék Jelzálogbank külön intézményként megtartja jelzálogbanki funkcióját. Hatalmas, évi 25-30 milliárdos költségcsökkentést tűzött ki célul a csoport, így a ma elfogadott stratégiai terv értelmében 2023-ra egy fenntarthatóan 30 milliárdos nyereséggel működő, 10%-os piaci részesedést elérő bank jöhet létre. A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről elmondták: "jó helyen van ott, ahol van", fiókot pedig nem kívánnak bezárni.

Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese az alábbiakról beszélt a Takarék Csoport sajtótájékoztatóján:

  • 2013-2014-ben indult el az integráció átalakítása, a 2017-ben elfogadott 5 éves stratégiának megfelelően 12-re csökkent idén év elejére a takarékszövetkezetek száma. Elkezdték az egyeséges működés kialakítását a szabályozás, a termékkör, a piaci fellépés az egységes informatika terén. 1100 fiókkal működnek ma, ezek kommunikációja és üzleti iránya a stratégiának megfelelően mára egységessé vált.
  • A gazdasági növekedés, a digitális változások és a jogszabályi változások alapján akkor lesznek képesek hatékonyan versenyben maradni és a piaci részesedésüket növelni, ha a takarékszövetkezetek egyesítik erőiket, kihasználják a szinergiákat.
  • Méret szerint a 4-5. helyet foglalják el a magyar bankpiacon, ám a Takarék Csoport költséghatékonysági mutatói messze elmaradnak a versenytársakétól. Áprilisban ezért felhatalmazást kapott a vezetőség az 5 éves stratégia felülvizsgálására.

Sebestyén István, a Fókusz Takarék első embere elmondta: nemzetközi szakértő bevonásával, külföldi tapasztalatok felhasználásával készítették elő az új 5 éves stratégiai tervet. Külföldi példaként a holland Rabobank és a finn Pohjola tapasztalataiból hasznosítottak sokat (előbbi pl. 2 év alatt lett 106 takarékszövetkezetből egy bankká).

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója bejelentette:

a Kinizsi Bank 2019. január végével megszünteti a tevékenységét, és a Takarék Csoport egyes tagjaira ruházza át állományait. A Takarék Kereskedelmi Bankkal (FHB Kereskedelmi Bank) is ezt teszik majd, ezek ketten fogják képezni a sajtóban (végül elvetett nevén) Alfa Bank projektként kiszivárgott bank alapját, de a Takarékbank nevet meg fogják tartani.

Egerszegi Ádám, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese a stratégia megvalósításának részleteiről elmondta:

  • 2020 elejéig 4 ütemben alakítják át a Takarék Csoportot. 2019 május elsejével Takarékbank néven egyesülnek a takarékból létrejött bankok.
  • A több ütemű fúzió nyomán végül megmarad az integráció legfőbb prudenciális felügyeleti szerve, az SZHSZ, a Takarékszövetkezeti Bank (MTB) mint üzleti irányító és holding központ, üzleti tevékenységet pedig a Takarékbank néven működő új kereskedelmi bank, valamint a Takarék Jelzálogbank, illetve ezek leánycégei. Egy szövetkezet marad a részjegyeiket megtartó befektetők részvételével.

Vida József szerint az új univerzális bank fenntarthatóan 30 milliárd forintos éves nyereségre és 10%-os piaci részesedésre fog szert tenni. Az Omega névre hallgató egyetlen magmaradó szövetkezet közösségi bankként fog tovább működni (profitjából közösségi célokat támogatnak). A részjegyesek (akiknek kb. 10 milliárd befektett tőkéjük van most bent) itt továbbra is tulajdonosok lesznek.

A Takarék Jelzálogbank tőzsdei jelenlétéről Vida József azt mondta: "jó helyen van ott, ahol van", a megmaradó részjegyesekhez hasonlóan a tőzsdei kisbefektetőket is örömmel látják továbbra is a csoportban.

Fiókot nem szeretnének bezárni, legfeljebb kirendeltséget. Ez utóbbiak aránya közel 30%, de ez nem jelenti azt, hogy ennyit fognak bezárni - mondta Vida József.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 428 forintos törlesztővel a Budapest Bank (THM 7,9 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (69 141 Ft/hó; THM 8,02%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Raiffeisen (69 064 Ft/hó; THM 8,25 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS