9 °C Budapest

Erről nem beszélnek: félmilliót is bukhatsz, ha bedőlsz ezeknek a banki akcióknak

2020. május 19. 11:04

Sokan nem tudják, de a legtöbb akciós személyi kölcsön kamata 2021-től megváltozik, és a magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Bankonként rendkívül nagy a szórás: 2 millió forinton simán bukhatunk félmilliót is, ha nem megfelelően választunk pénzügyi szolgáltatót. Konkért példán mutatjuk a konstrukciókat.

Mint arról beszámoltunk, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). A rendelet szerint a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét, azaz jelenleg az 5,9 százalékot.

A kormány szándéka érthető, ezzel a megoldással ugyanis olcsó pénzügyi segítséget igényelhetnek azok, akik a válság miatt megszorulnak, mert például átmenetileg csökkentett munkaidőben foglalkoztatják őket. Azt ugyanakkor sokan nem tudják, hogy a legtöbb bank - élve a hatályos jogszabályok adta lehetőséggel - kizárólag az idei évben biztosítja a kedvezményes kamatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb banknál

a kedvezményes személyi kölcsön kamata 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is.

Ez azért is érdekes, mert a személyi kölcsönök piacán az elmúltévekben gyakorlatilag eltűntek a változó kamatozású termékek, így még egy 10 millió forintos kölcsönösszeg esetében is, a teljes futamidőre vonatkozóan azonos törlesztőrészlettel kalkulálhatott az igénylő. Aki tehát most nem elég körültekintő, az könnyen belefuthat abba a hibába, hogy a kedvezményes kamaton felvett kölcsönre később a gatyáját is ráfizeti majd.

És a legtöbb banknál konkrétan erre számíthatnak a kölcsönt igénylők, a Pénzcentrum piaci körképe szerint egyelőre két olyan hitelintézet akad, ahol a futamidő végéig valóban fix a kedvezményes kamatszint. Az egyik a Cetelem Bank, amelynél 400 ezer forinttól egészen 5 millió forintig vehetjük fel a konstrukciót, végig fix 5,75%-os kamattal (THM 5,90%). A másik pedig a Provident, amely esetében 300-600 ezer forint közötti hitelösszeghez, a választott futamidőtől függően 5,68%-os (THM 5,8%), illetve 5, 71%-os (THM 5,9%) kamattal juthatunk hozzá.

Mint azt feljebb is említettük, érdemes tehát körültekintően választani, hiszen a legtöbb banknál a veszélyhelyzet elhárulta után - azaz jelen állás szerint 2021. január 1-től - a választott kölcsön kamata megváltozik. A legtöbb szolgáltató úgy oldotta meg a termékfejlesztést, hogy megtartották régi konstrukciókat, és azok kamatát igazították a rendeletben meghatározott kamatszinthez, ami azt jelenti, hogy a kamat - és így a törlesztőrészlet is - aszerint változik majd jövőre, hogy mit tudott a konstrukció a válsághelyzet előtt.

Mint az az alábbi, a Pénzcentrum kalkulátora alapján összeállított táblázatunkból is látszik, igen széles skálán mozognak a hazai bankoknál elérhető egyes konstrukciók kedvezményes időszak utáni feltételei. Sokatmondó adat például, hogy 2 millió forintos hitelösszeg estén majdnem félmillió forint a különbség a teljes visszafizetendő összeg esetében a CIB Bank és az OTP Bank között. És akkor az ennél durvább THM-változásokról még nem is beszéltünk, mert az OTP 16,18 százalékos THM-je még nem a jéghegy csúcsa.

Csak a példa kedvéért, épp a napokban jött a hír, hogy a Megújuló Hitel fantázianéven futó konstrukció újra igényelhető a Cofidisnél, természetesen a 2020. december 31-ig tartó időszakban 5,9%-os kamattal és THM-mel. Információink szerint a futamidő 4, 7, 13, 25, 37, 49 és 57 hónap, míg a kölcsönösszeg 100.000-1.500.000 forint lehet. De ami igazán fontos, a 2021-től érvényes kamat a kondíciós lista szerint nagyot ugrik, január 1-től 19,81-24,81%-kal kalkulálhatunk. Érdemes tehát körültekintően választani, ha személyi kölcsönre van szükségünk, ehhez pedig ajánljuk a Pénzcentrum kalkulátorát.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm