Ez hihetetlen: úgy adósodnak el a magyarok, mintha nem is lenne válság

2020. május 14. 13:04

Úgy adósodnak el a magyarok mintha nem is lenne gazdasági válság, legalábbis ez látszik az MNB márciusi lakáshitel adataiból. Még a tavalyi rekordévnek számító statisztikákhoz viszonyítva is 9 százalékkal több lakáshitelt vettünk itthon fel, de a februári számokhoz képest is egy jelentős 15 százalékos bővülést figyelhetünk meg.

A koronavírus-járvány lakossági hitelekre gyakorolt korai hatását már a fogyasztói hitelek piacántegnap megnéztük. Azonban további érdekességeket figyelhetünk meg, hogyha a lakáshitelekre vonatkozó legfrissebb márciusi MNB statisztikákat vesszük szemügyre. Szinte hihetetlen, de a magyarok továbbra is úgy adósodnak el, mintha nem is vette volna kezdetét egy gazdasági visszaesés. Ha például az elmúlt egy éves időszakot nézzük, akkor 9 százalékkal több lakáshitelt vettek fel idén márciusban, mint a tavalyi rekordnak számító év azonos időszakában, de a februári adatokhoz mérten is 15 százalékkal bővült a lakáshitelek kihelyezése.

A gazdasági recesszió első csonka hónapjában megemelkedett érdeklődésre több magyarázat is elképzelhető. Többek között a lakáshiteleket a többi lakossági hiteltermékkel szemben hosszabb átfutási idő jellemzi, így januári és februári szerződések is szerepelhetnek a márciusi statisztikákban. De például a gazdasági mentőcsomag részeként bevezetett THM plafon miatt is több fogyasztói hiteltermék értékesítése szünetelt az elmúlt hetekben. Így több ügyfél számára a személyi kölcsönök helyett akár a lakáshitel termékek is megfelelő alternatívát jelenthettek.

A gazdasági válság mélyebb hatásairól az elkövetkező hónapok adatai pontosabb képet fognak festeni, de addig is mindenképpen érdemes megnézni, hogy hogyan szerepeltek a hazai lakáshitelek a koronaválság első hónapjában a legfrissebb statisztikák szerint.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Nézz szét a kalkulátorunkban!

Először nézzük meg a magyarországi lakáshitelek havi kihelyezésének volumeneit az elmúlt egy éves időszakra vetítve.

A fenti grafikonon a lakáshitelek kihelyezését láthatjuk havi bontásban az elmúlt egy éves időszakra vetítve. Megfigyelhetjük, hogy a 2019. márciusi 77,5 milliárd forintos kihelyezéshez képest, a válság első hónapjában 84,5 milliárd forint volt a lakáshitelek kihelyezése, ami egy bő 9 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ezzel a 84,5 milliárd forinttal a februári 73,4 milliárd forintos volumenhez mérve is egy számottevő 15 százalékkal több lakáshitelt vettek fel a magyarok.

Ez az emelkedés többek között a lakáshitelekre jellemző hosszabb átfutási időből is eredhet, azaz januári és februári szerződéseket is tartalmazhatnak a márciusi adatok. Továbbá a márciusban bevezetett intézkedések után több fogyasztási hiteltermék értékesítése felfüggesztésre került, ez idő alatt pedig a szabad felhasználású lakáshitelekalternatívát jelenthettek a hitelfelvevők számára.

Továbbá mindenképpen érdemes megnézni azt is, hogy milyen változás volt tapasztalható a lakáshitelek átlagos kamatában a válság első csonka hónapjában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha vetünk egy pillantást a grafikonra, akkor megállapíthatjuk, hogy tavaly márciusban még 4,71 százalékos átlagkamaton vehettünk fel lakáshitelt. Ezzel szemben idén márciusban már 3,94 százalék volt a lakáshitelek átlagkamata, ami egy 0,77 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten. Érdekesség továbbá, hogy a februári adatokhoz viszonyítva nem mozdult el számottevően a hazai lakáshitelek átlagos kamata. 

Ez az átlagkamat az elmúlt egy év viszonylatában is kedvezőnek számít, ha azonban körülnézünk a Pénzcentrum kalkulátorában, még jelenleg is találhatunk ennél kedvezőbb lakáshitel ajánlatokat. 

A kalkulátorunkban egy átlagosnak mondható 10 millió forintos hitelösszegre szűrtünk rá, 20 éves futamidővel és 150 ezer forint feletti jövedelemátutalással számolva. Megfigyelhetjük, hogy az ajánlatok döntő többsége kedvezőbb kamattal érhető el, mint az idén márciusban mért lakáshitelek 3,94 százalékos átlagkamata. 

Az aktuális helyzetben azonban kiemelten fontos az is, hogy a kamatperiódus hosszával is számoljanak a hiteligénylők. Ha a fenti táblázatra pillantunk, akkor azt találjuk, hogy a legkevésbé változékony 5 éves kamatperiódus mellett a K&H Banknál vehetünk fel 3,4 százalékos THM-mel lakáshitelt, illetve a Raiffeisen Bank 3,73 százalékos kamatú lakáshitelét is ilyen kamatperiódus mellett igényelhetjük. 

Keresd ki a legkedvezőbb kamatokat a Pénzcentrum kalkulátorában! 

Összességében elmondható, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági recesszió első hónapjában továbbra is növekvő érdeklődés volt a lakáshitelek piacán, az előző éves adatokhoz mérve mintegy 9 százalékkal több lakáshitelt vettek fel a magyarok idén márciusban. Ennek oka a hiteltermékre jellemző hosszabb átfutási idő lehet, továbbá márciusban és áprilisban is több személyi hitelkonstrukció árusítását is felfüggesztették a hazai bankokban, ezekre pedig akár alternatívát is jelenthettek a lakáshiteleka hitelfelvevők számára. A válság mélyebb hatásai azonban a következő hónapok statisztikáiból már jobban ki fognak rajzolódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 18:53
Csehországban és Szlovákiában indított új tévécsatornát ma, kedden a Borsány-Gyenes András vezette N...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?