11 °C Budapest

Döntöttek a magyar kismamák: 10-ből 8 anya nem hagyná ki az ingyen 10 milliót

2019. május 24. 15:31

Egy új, várandós kismamák körében végzett kutatás szerint a kismamák 80 százaléka tervezi igénybe venni a július 1-jétől induló babaváró támogatást. A megkérdezettek többsége - ha a feltételeknek megfelelnek - a maximális, 10 millió forintos összeget szeretné felvenni. 

Tízből nyolc várandós kismama hasznosnak tartja, és tervezi a babaváró hitel igénylését - derült ki a City Hitelbróker Kft. kutatásából. Bár a gyermeket váró fiatal párok egy része jelenleg még nem él házastársi kapcsolatban, sokan úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben házasságot kötnek, így megfelelhetnek minden jogszabályi követelménynek.

A megkérdezett kismamák közel 92 százaléka maximális, 10 millió forintos kamattámogatott kölcsönt szeretné felvenni. Ugyanakkor a CHB szakértői szerint előzetes becslések alapján a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasok körülbelül 60 százaléka fog megfelelni a jogszabályi feltételeknek és a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek.

A babaváró hitel igénylésének szigorú jogszabályi feltételei vannak: a feleség 18 és 40 év közötti életkorú, a házaspár mindkét tagja köztartozásmentes, magyar lakcímmel rendelkezik, büntetlen előéletű, egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR listán, legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum 3 éves, folyamatos TB biztosítotti jogviszonnyal, illetve legalább a pár egyik tagjának ez az első házassága. 

A babaváró hitel több bank kínálatában is elérhető lesz, és bár a kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy kik jogosultak a kamattámogatott hitel igénylésére, nem csak a jogszabályi feltételeknek, de a bankok saját kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek is meg kell felelniük a hiteligénylőknek. Ebben pedig némi eltérés lehet az egyes bankoknál. Így a fiatal pároknak hitelfelvétel előtt érdemes több bank kínálatát megvizsgálni vagy független tanácsadó segítségét kérni a hiteligénylésnél - mondta el Vajnági Richárd, a cég ügyvezető igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a fiatal párok többsége a maximális, 10 millió forintos hitelösszeget szeretné felvenni, ha minden feltételnek meg is felelnek, nem feltétlen tudják a teljes összeget megigényelni. Mivel a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szabályozásról szóló rendeletet hatálya alá tartozik a babaváró hitel is, így akiknek van már meglévő hitele vagy alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek lehetséges, hogy kisebb hitelösszegre lesznek jogosultak. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező házaspár várhatóan 6-7 millió forintos hitelösszegre lesz hitelképes.

Bár csak július 1-jétől lesz igényelhető a babaváró hitel, de már most nagy számban érdeklődnek az ügyfelek a bankoknál és pénzügyi közvetítőknél a termék részleteiről. Várakozásaink szerint már július első heteiben rendkívüli lesz a kereslet a kamatmentes hitel iránt, mely jelentős mértékű fellendülést hozhat a hitelpiacon - tette hozzá az ügyvezető.

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem