15 °C Budapest

Bolondnak is megéri, mégsem bíznak a magyarok ezekben az olcsó kölcsönökben

2020. július 13. 11:29

Rendkívül alacsony volt májusban a lakáshitel felvételi kedv: a járvány hatása akkorra gyűrűzött be. Hiába alacsonyak a kamatok, és vannak sosem látott olcsó lakáshitel ajánlatok a bankoknál, és stagnálnak a lakásárak - a lakosság nem vág most bele a hitelfelvételbe. Mire várnak?

Márciusban még nem látszódott a koronavírus hatása a bankok statisztikáin, azonban úgy fest, az áprilisi visszaesés májusban is tovább gyűrűzött. Tavasz elején még a lakáshitelek és a babaváró hitelek felvétele is meredeken emelkedett, viszont az MNB friss adatai szerint májusra drasztikus visszaesés következett be a járvány hatására: ennél kevesebb lakáshitelt utoljára 2018 márciusában vett fel a lakosság.

Hiába tapasztalható ismét a járvány okozta sokk után élénkülés azingatlanpiacon: az új szerződéses összegeket havi bontásban áttekintve látható, hogy a lakáskölcsön-felvételnek nagyon nem kedvezett a korlátozások időszaka. 2020 márciusában nagyon magas volt a kölcsönfelvételi kedv, és az összegek: 85,43 milliárdot vett fel a lakosság - ehhez képest áprilisban már csak 71,88-at és májusban pedig 61,92 milliárdot.

Keresed a legjobb lakáskölcsön ajánlatot? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ez 27,5 százalékos visszaesést jelent márciusról májusra. Ennél csak a személyi hitelek estek jobban vissza, viszont ott már megkezdődött a visszazárkózás. A babaváró kölcsönök is legalább megtartották az áprilisi szintet májusban, a lakáskölcsönök zuhanása viszont nem állt meg.

Amíg áprilisról májusra a személyi hitelek a rekordalacsony 12,99 milliárd forintról tudtak jelentősen növekedni már májusban 18,68 milliárdra (43,8 százalékos növekedés), addig az újonnan felvett babaváró hitelek mindössze 46,54-re nőttek a 46,01 milliárd forintról. Ehhez képest lakáskölcsön 13,9 százalékkal esett vissza az áprilisi szintről májusra.

Ha pedig azt vizsgáljuk, egy évvel korábban mennyi kölcsönt vett fel a lakosság, a személyi hitel 66,5 százalékkal, a lakáshitelek 28,1 százalékkal estek vissza - bár akkor még a babaváró hitelt nem lehetett igénybe venni, ami tavaly júliustól átrajzolta a hitelfelvételi grafikonokat.

Hiába olcsó, nem viszik a lakáskölcsönöket

Aki most tervezett lakást venni, annak még segíthet is a járvány miatt kialakult piaci helyzet, ugyanis a lakásárak ha mostanra nem is csökkennek már, legalább megtorpantak, és a vevők alkupozíciója is sokat javult. Ehhez jön, hogy nagyon kedvezőek jelenleg a lakáshitel kamatok, amelyek sok együttes hatásnak köszönhetők. Egyrészt 2019 májusa óta folyamatos csökkenés mutatkozik, 1-1 megingással, stagnálással, ami többek között azért is lehet, mert a piacra belépett a babaváró hitel, amely jó alternatívája egyes lakáskölcsönöknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB adatai alapján az átlagos lakáshitel kamatok mindössze 0,01 százalékponttal csökkentek márciusról áprilisra, tehát gyakorlatilag stagnáltak, de a kamatlábak így is rekord alacsonyak. Májusban 0,1 százalékpontot emelkedtek a bankok átlagos kamatai. A bankok kölcsönajánlataiban általában figyelhető meg némi szigorítás a járvány és a védekezés érdekében hozott intézkedések hatására. Az emelkedés azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének még kedvezőbb ajánlatok a lakáshitel piacon, mint egy hónapja:

Tizenkét millió forintot például 2,91 százalékos THM-mel is igényelhetünk, 12 hónapos kamatperiódussal a CIB-nél, és azt láthatjuk, hogy ezt az ajánlatot, illetve a Raiffeisen ajánlatát kivéve a többi bank mind kedvezőbb konstrukcióval állt elő egy hónap alatt. Június óta csak tized százalékpontos változások voltak a THM-ekben, viszont ez elég arra, hogy akár 100 ezreket is megtakarítson a hitelfelvevő, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük:

Tehát aki most venne lakást, kedvezőbb hitelekkel és stagnáló lakásárakon, jó alkupozícióból teheti ezt meg. Mindenesetre érdemes jól körülnézni a hitelpiacon, ha valaki kölcsönfelvételre vállalkozik, nem csak besétálni a saját bankjába és kérni egy ajánlatot. Látható például, hogy mekkora különbség van a CIB és az OTP ajánlata között, milliókat is jelenthet a végén - főként minél nagyobb kölcsönösszegre van szükségünk - ha nem vagyunk hajlandók más banknál számlát nyitni, hanem ragaszkodunk a saját bankunkhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem