18 °C Budapest

Kidurrant végre a lufi a hazai lakáspiacon: most nagyon megérheti vásárolni

2020. július 11. 17:02

Az Eurostat héten megjelent legfrissebb, 2020 első negyedévéről tudósító lakásárindexe szerint hazánk - a 27 vizsgált ország közül - az utolsó helyen áll az ingatlanár változásban. Az előző év azonos időszakához képest ugyanis 5,4 százalékkal csökkent a reál (azaz inflációval korrigált) lakásár. Két negyedévvel ezelőtt még a dobogó élén álltunk a 10,5 százalékos drágulással.

Nagyon vegyes képet mutat a kontinens, hiszen az országok döntő többségében idén egyelőre még árnövekedést látunk. Az élen Luxemburg áll éves szinten mért 12,3 százalékkal, és még Észtországban drágultak átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben a lakások 2019. első negyedévéhez képest. A sort Magyarország zárja 5,4 százalékos árcsökkenéssel, rajtunk kívül Írországban áll még negatív előjel a mutatószám előtt.

Hazánk utolsó helyezése az elemzők nagy részét biztosan meglepetésként éri. Mert bár a negyedéves változást mutató index már 2019. harmadik negyedévében negatívba váltott, előtte 22 negyedéven át tartott a folyamatos drágulás, Európában a harmadik leghosszabb ideje. Az éves szintű változást mutató indexben pedig fél évvel ezelőttig, öt negyedéven át elsők voltunk. Volt tehát jele a lassulásnak, ám az, hogy a 27 ország között már idén év elején a sereghajtók lettünk árnövekedés terén, igencsak váratlan

- mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A negyedéves szintű változást mutató indexben, -2,9 százalékkal, hátulról a harmadik helyen állunk. Írországban és Máltán ennél valamivel nagyobb mértékben estek az árak 2019. negyedik és az idei első negyedév között. A korábbi évek gyors ütemű drágulásának köszönhető ugyanakkor, hogy

a 2015-ös szinthez viszonyítva a 2020 első negyedévi árszintünk 44,7 százalékkal magasabb, amivel még mindig tartjuk európai elsőségünket.

Valkó Dávid szerint izgalmas időszak előtt állunk. Az árindex mutatók - ahogy látjuk is - igen hamar nagy kilengéseket tudnak produkálni, így messzemenő következtetést még nem lehet ebből levonni. Ráadásul a mostani egyelőre előzetes adat, ami a véglegesítéskor kissé módosulhat majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Trendszerűvé mindenesetre csak több negyedév azonos irányba mutató változása után válik az ármozgás. Az biztos, hogy a jelenlegi látványos, már 2019-ben elindult, és elsősorban Budapestet sújtó forgalomcsökkenés meghatározó az országos árindex alakulásában. Ugyanakkor az utóbbi hetekben a lakáspiacon tapasztalható élénkülő érdeklődés bizakodásra adhat okot" - tetehozzá Valkó Dávid.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem