Frustrated concerned young couple calculating overspend budget, doing paperwork job at laptop, talking about financial problems, insurance, mortgage, fees, loan conditions, bankruptcy, economic inflation

Újra magyarok tömegei állnak sorba ezekért a hitelekért: mit keresnek most ennyien?

2024. május 29. 13:32

2024 első három hónapjában a K&H Bank 41 milliárd forint értékben kötött új szerződéseket jelzáloghitelekre - döntően lakáshitelekre -, ami négy és félszeres növekedést jelent éves összevetésben – olvasható a hitelintézet közleményében. A piac élénkülését jelzi az is, hogy lakáshitelek átlagos összege 42 százalékkal emelkedett. A pénzintézet példájából kiderül, hogy mennyivel lett olcsóbb egy év alatt egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztése.

2024 első negyedévében a pénzintézet összesen 41 milliárd forint összegben kötött új jelzáloghitel-szerződéseket - jellemzően új lakáshitelügyleteket -, ami négy és félszeres növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A jelentős növekedés részben az alacsony bázisnak köszönhető, a múlt év eleje kevésbé szólt a lakáshitelekről. Az idei eredmény a teljes piacot nézve is jónak tekinthető. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint január eleje és március vége között több mint 265 milliárd forint értékben kötöttek szerződést lakáshitelekre Magyarországon, ami 130 százalékos emelkedést jelent. A háztartások jó része még mindig óvatos a tavalyi kiugró inflációs nyomás miatt bekövetkezett drágulás miatt, de egy részük a pénzromlás ütemének csökkenése, a bérek emelkedése és a kamatok csökkenése miatt belevágott a lakásvásárlásba, vagy pótolta a korábban tervezett, de a magas kamatkörnyezet miatt elhalasztott ingatlanvételt.

A lendületes évkezdést jelzi az is, hogy a lakáshitelek átlagos összege 42 százalékkal emelkedett ebben az évben a K&H-nál az egy évvel korábbi valamivel több mint 14 millió forinthoz képest. Mind az idei, mind a tavalyi összegek meghaladják a piaci átlagokat, az idei év első két hónapjában ugyanis a bankszektorban az átlagos lakáshitel-összeg 18 millió forint volt, míg egy évvel korábban 13,6 millió forint.

Csökkenő törlesztőrészletek

A kamatcsökkenés mértékét jól mutatja, hogy május közepén a banknál egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű - 10 éves kamatperiódusú - lakáshitel esetében a teljes hiteldíjmutató - a különböző kedvezmények nélkül 7,1 százalék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek eredményeként a havi törlesztőrészlet közel 154 ezer forintra jön ki. Ezzel szemben a múlt év első három hónapjában a teljes magyarországi piacon a lakáshiteleknél 10 százalék körül volt ez a mutató, ami közel 170 ezer forintos törlesztőrészletet jelentett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem