20 °C Budapest
Rear view of dad holding her little girl in arms and showing at their house with solar panels.Alternative energy, saving resources and sustainable lifestyle concept.

Milliókat bukhat, aki így vásárolt most lakást: mégis az döntött jól, aki kivárt?

2023. október 3. 19:01

Közzétették a jegybank legfrissebb, háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződések forgalmi és árazási adatait, melyek közül – a szokásoknak megfelelően – a lakáshitelekkel, a személyi kölcsönökkel és a babaváró hitelekkel kapcsolatos adatokat fogjuk részletesebben ismertetni. Jelen cikkünkben a lakossági hitelezési piac legfontosabb részét kitevő lakáshitelekkel fogunk foglalkozni.

2023 augusztusában az előző hónaphoz képest 8,2 százalékkal emelkedett a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek szerződéseinek összege (50,3 → 54,4 milliárd forint). Éves összevetésben viszont ez még mindig nagyon szerény eredménynek számít, hiszen 2022 augusztusában még 96 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett hitelek összege (-43,3%).

Kiemelendő azonban, hogy idén eddig ez az augusztusi adat a legkedvezőbb, ugyanis 2022 novembere és 2023 májusa között folyamatosan 50 milliárd, sőt, kétszer (februárban és áprilisban) 40 milliárd forint alatt maradt az új lakáscélú hitelek szerződéseinek összege. Májusban már megközelítette (49,4 milliárd forint), azóta pedig minden hónapban meg is haladta az újonnan kihelyezett hitelek össze az 50 milliárdos határt, így az adatokat úgy is értelmezhetjük, hogy túljutott a mélyponton a hitelpiac.

Ugyancsak kedvező hír, hogy csökkent a lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója is – 2023 augusztusában ez 10,12 százalék volt, ami  -0,29 százalékponttal alacsonyabb, mint a júliusi adat (10,41%). Ez ugyancsak a 2023-as év legjobb adata eddig: az átlagos hitelköltség mutató januárban még 11,67 százalék volt, azóta viszont mindig 11 százalék alatt volt. Április-július között 10,4 százalék körül ingadozott ez az érték, így ez a mostani érték némi változást jelent a megelőző hónapokhoz képest.

Könnyen lehet azonban, hogy hamarosan további, jelentős mértékű csökkenés lesz tapasztalható az átlagos hitelköltség mutató vonatkozásában – mai hír, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arra kérte a bankszövetséget, hogy október 9-től az újonnan szerződött hitelek esetében mind a lakossági, mind a vállalati hitelpiacon alakítsanak ki egy önkéntes banki kamatplafont. A miniszter álláspontja szerint a lakáshitelek esetében ezt a plafont 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni.

Lássuk az aktuális banki ajánlatokat

Végezetül nézzük meg, hogy melyek az aktuális ajánlatok. A számításhoz ezúttal is a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát használtuk. A számítás során használt lakás vásárlását adtuk meg hitelcélként, melynek értéke 50 millió forint. A hitel összege 20 millió forint, míg annak futamideje 25 év. Havi családi jövedelemnek 700 ezer forintot adtunk meg, illetve ami még fontos, hogy képzeletbeli hiteligénylő családunk nem rendelkezik semmilyen más hitellel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kapott ajánlatok közül az UniCredit Banké a legkedvezőbb, melynek törlesztőrészlete 149 323 forint (THM 7,88%). Az UniCredit ajánlatát a CIB (157 054 forintos törlesztő, 8,52% THM), a K&H (157 022 forint, 8,57% THM) és a Raiffeisen (158 225 forint, 8,61% THM) követték a sorban. A felsorolt ajánlatok közül az Erste Banké volt a legdrágább, ahol 178 788 forint a havi törlesztőrészlet (10,27% THM).

 

A jelenlegi ajánlatok közül tehát egyedül az UniCredit Banké maradhat változatlanul, amennyiben a bankszövetség belemegy a 8,5 százalékos kamatplafon vállalásába.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem