Ezeket a támogatásokat ne hagyd ki, ha lakást, házat vennél: nem csak a csok létezik

2020. július 28. 13:30

Az elmúlt években új alapokra került és több új elemmel is bővült a családok otthonteremtését segítő, a gyermekvállalást ösztönző támogatások, kedvezmények rendszere. A három pillér a családi otthonteremtési kedvezmény, a közbeszédben csak CSOK, valamint a Babaváró kölcsön és a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése. A júniusban módosult szabályok alapján mutatjuk, ki mire jogosult jelenleg.

Az OTP Bank szakértői összefoglalták, hogy a legutóbb júniusban módosult, jelenlegi hatályos szabályok szerint a házaspárok mekkora és milyen típusú támogatásokat vehetnek igénybe meglévő és születendő gyermekeik után. A támogatási rendszer működésének áttekintését érdemes azzal kezdeni, hogy vannak vissza nem térintendő, valamint visszatérítendő támogatások. Az első csoportba tartozik a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, ha a hitelt a gyermek érkezése előtt vették fel. A támogatás összege a harmadik gyermeknél 4 millió forintra emelkedik, minden további gyermeknél pedig további 1-1 millió forinttal. Az igénylés feltételei lazultak a közelmúltban, a június 13-án életbelépett módosítás értelmében ugyanis a jelzáloghitel elengedése akkor is jár a családoknak, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van. A családtámogatási rendszer másik két alappillére a CSOK és a Babaváró kölcsön.

A járvány fokozatos visszaszorulásával párhuzamosan konszolidálódó ingatlanpiacon az államilag támogatott hiteltermékek jelentik a legjobb megoldást azoknak az ügyfeleknek, akik az elmúlt hónapok bizonytalanságai miatt esetleg elhalasztották a lakásvásárlást. Ingatlanhitelezési szakértőink folyamatosan nyomon követik a konstrukciók igénybevételéhez kapcsolódó feltételrendszer változásait, hogy naprakész, teljes körű információkkal segítsék ügyfeleinket

- mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank otthonteremtési megoldásokért felelős vezetője.

Amit a CSOK-ról tudni érdemes

A családi otthonteremtési kedvezmény vissza nem térítendő állami támogatás, amit új lakás vásárlására vagy építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére lehet felhasználni. Meglévő gyermekek után a házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, valamint gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik. A támogatás összege új lakás vagy ház vásárlása esetén egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után 10 millió forint. Használt lakásnál 600 ezer, 1 millió 430 ezer, illetve 2 millió 200 ezer forint vehető igénybe, négy vagy több gyermek után 2 millió 750 ezer forintra növekszik a támogatás összege.

A falusi CSOK

A preferált kistelepüléseken igényelhető vissza nem térítendő támogatás használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésre és/vagy bővítésére, valamint a meglévő ingatlan korszerűsítésére, és /vagy bővítésére használható fel. Használt lakás és ház vásárlására és korszerűsítésre és/vagy bővítésére esetén egy gyermek után 600 ezer, kettő után 2,6, három vagy több után maximum 10 millió forint vehető fel.

A falusi CSOK-nál fontos kikötés, hogy a támogatás legfeljebb fele költhető el a vásárlásra, a fennmaradó részt a lakás bővítésére, korszerűsítésére kell fordítani. Vagyis ha egy család 4 millióért vásárol házat, 6 milliót költhet a bővítésre vagy korszerűsítésre. Meglévő lakás vagy ház bővítésére, korszerűsítésére egy gyermek után 300 ezer, kettő után 1,3, három vagy több után 5 millió forint falusi CSOK igényelhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CSOK-hoz és a falusi CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelek

A visszatérítendő támogatások körébe tartozó kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású, a CSOK mellé igényelhető hitel új lakás építésére, vásárlására, valamint használt lakás vásárlására, bővítésére használható fel. Két gyermek után 10 millió forint, három vagy több gyermek esetén legfeljebb 15 millió forint kölcsönt lehet felvenni.

A falusi CSOK-nál használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére és /vagy bővítésére két gyermek után 10 millió, három vagy több gyermek után 15 millió forint a kedvezményesen biztosított hitelkeret összege. Meglévő ingatlan korszerűsítés és/vagy bővítése esetén két gyermek után 5, három vagy több után 7,5 millió forint vehető fel.

A Babaváró kölcsön

A gyermekvállalásra készülő házaspárok ebben a konstrukcióban maximum 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. A legfrissebb módosítás értelmében már az sem feltétel, hogy legalább az egyikük az első házasságában éljen. Ha a hitel folyósításától számított öt éven belül teljesül a gyermekvállalás, három évig (ikerpár esetén 3+2 évig) nem kell fizetniük a törlesztő részleteket, és a teljes futamidőre mentesülnek a kamatok megfizetése alól.

A második gyermek érkezésekor újabb három évig szüneteltethető a törlesztés és a tartozás 30 százalékát gyermekvállalási támogatás formájában megfizeti az állam. A harmadik gyermek megszületése esetén a teljes tartozás megszűnik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm