14 °C Budapest

Egyre többen igénylik a Babavárót: ez a változtatás az oka

2020. július 24. 16:04

Már 100 ezer felett van a Babavárót igénylők száma és a korábbinál még szélesebb kör számára vált elérhetővé a gyermekvállalást támogató szabad felhasználású kölcsön. A júniusban hatályba lépett kormányrendelet módosítás alapján ugyanis immár azok a házaspárok is igényelhetik a támogatást, akik már túl vannak az első házasságukon, de szeretnének még gyermeket.

Ezt a kifejezést Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is használta, amikor közösségi oldalán összefoglalta a 2020. június 13-án hatályba lépett módosításokat, első helyen említve az ezeket a családokat érintő változásokat. A korábbi szabályozás előírta, hogy ha már van gyermekük az igénylőknek (a pár bármelyik tagjának), akkor legalább az egyiküknek az első házasságában kell élnie. Ez a kizáró ok most megszűnt, így azok a házaspárok is megkaphatják a Babaváró kölcsönt, akiknek a tagjai már túl vannak az első házasságukon, de szeretnének még közös gyermekeket.

A kedvezményezettek körét bővítő módosítások életbe lépése óta még nagyobb az érdeklődés a Babaváró kölcsön iránt

- mondja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője.

Így kalkulálj a Babaváróval a Pénzcentrum Kalkulátorának a segítségével!

Több részletszabály is módosult

További könnyítés, hogy azon házaspárok esetében, akik megkapták a Babavárót, de utána elváltak és nem született közös gyermekük, de folytatják a törlesztést és az egyik fél a kölcsön felvételétől számított öt éven belül újra házasságot köt, és a házastársa megfelel a konstrukció feltételeinek, újraindul a gyermekvállalás teljesítésére megszabott öt év számítása. A módosításoknál azokra a házastársakra is gondoltak, akik mindketten az előző házasságuk idején igényeltek és kaptak már Babavárót. Ha közös gyermekük születik, azt kell eldönteniük, hogy melyikük meglévő kölcsönénél veszik igénybe a kedvezményeket. 

A friss házasoknál korábban gondot jelenthetett a névváltozás, a módosításoknak köszönhetően ez az akadály is elhárult, ha az igénylők a benyújtott okmányok alapján egyértelműen azonosíthatóak.

Lazítás a TB-jogviszony szabályaiban

Abban nincs változás, hogy a Babaváró kölcsönt igénylő pár legalább egyik házasfelének legalább három éves TB-jogviszonyt kell igazolnia (ez lehet magyar, külföldi jogviszony, valamint nappali képzés keretében hallgatói jogviszony).  Az viszont fontos módosítás, hogy a diplomás GYED-en eltöltött időt is figyelembe kell venni a számításnál. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi szabály az volt, hogy az igénylés benyújtását megelőző 180 napot magyar TB-jogviszonyban kellett eltölteni. A módosítással külföldről, az igénylés benyújtásától számított 180 napon belül hazatérő igénylő esetén ez az időszak 90 napra rövidült. Ez azt jelenti, hogy a külföldről hazatérő házaspárok nem hat, hanem már három hónap után igényelhetnek Babaváró kölcsönt, ha a többi feltételt is teljesítik.

Babavárón gondolkodsz, a Pénzcentrum Kalkulátora segít a számolásban!

Könnyítés az özvegyeknek és az ikergyermekek szüleinek

Ha a Babaváró kölcsön folyósítását követő öt éven belül a házaspár egyik tagja megözvegyül, nem veszíti el a kamattámogatást akkor sem, ha a gyermekvállalás nem teljesült.

A módosítás értelmében ikergyermekeknél a három éves törlesztés-szüneteltetés további két évvel meghosszabbítható. A hosszabbítás nem automatikus, a szülőknek az első három évig tartó szüneteltetés letelte előtt legalább 60 nappal erre vonatkozó kérelmet kell benyújtaniuk a Babaváró kölcsönt folyósító hitelintézetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm