32 °C Budapest
Ketyeg az óra: rengeteget spórolhatsz most ezekkel a kölcsönökkel

Ketyeg az óra: rengeteget spórolhatsz most ezekkel a kölcsönökkel

2020. július 20. 05:35

Pénztárcán is érezhető lépés volt az alapkamat 15 bázispontos csökkenése, hiszen így a THM-plafonos személyi kölcsönök is olcsóbbá váltak. Mutatjuk, hogy mennyivel kerül kevesebbe így a kölcsön.

Mint arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk, július óta már legfeljebb csak 5,75 százalékos THM-mel vehetünk fel fogyasztási hiteleket, így személyi kölcsönöket is. Ez 15 bázispontos csökkenés júniushoz képest, amikor még 5,9 százalék volt a maximálisan kiszabható THM.

Ez azt jelenti például, hogy aki júniusban akart szabad felhasználású személyi hitelt felvenni, de valamiért kivárt néhány napot vagy hetet, most olcsóbban juthat ehhez a kölcsönhöz. Legalábbis 2020-ban alacsonyabb lesz a hitel kamata, hiszen mint arra számos alkalommal felhívtuk a figyelmet, a kedvezményes kamatot csak az idei évre garantálja az állam.

FONTOS! A legtöbb bank - élve a hatályos jogszabályok adta lehetőséggel - kizárólag az idei évben biztosítja a kedvezményes kamatot. Azaz a kamat 2021-től emelkedik, emiatt pedig megugrik a törlesztőrészlet is.

De mennyit is jelent ez a 15 bázispont? És az, ha egy hónappal később veszünk fel hitelt? Na és kell-e aggódnia annak, aki korábban vette fel a hitelét, még 5,9 százalékos THM mellett. Számolgassunk picit. Ehhez a Pénzcentrum Személyi Kölcsön Kalkulátorát használjuk és összevetjük, törlesztőrészlet és visszafizetendő összeg alapján, hogy:

  • a júliusban felvett, legfeljebb 5,75 százalék THM-ű hitelt,
  • az egy hónappal korábban felvett, legfeljebb 5,9 százalék THM-űt,
  • az egy hónappal később, augusztusban felvettet szintén legfeljebb 5,75 százalékos THM-ű kölcsönt,
  • és a hagyományos, THM-plafon nélküli változatot

Ahogy azt láthatjuk, a kamatok miatt szinte alig van különbség az ajánlatok között, mindössze néhány száz forint eltérés látható. Az is látszik ugyanakkor, hogy nagyon fontos az időzítés. "Minél hamarabb használja ki valaki a THM-plafont, annál jobban jár: a teljes visszafizetendő összegre vetítve közel 4 000 forinttal kerül többe a kölcsön, ha július helyett augusztusban veszünk fel kölcsönt és eggyel kevesebb kedvezményes hónap marad. Az óra ugyanis ketyeg és csak év végéig tart a THM-plafon" - fogalmazott a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője, aki kérésünkre mintapéldán is szimulálta az eltérést.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok ajánlatait egyébként mi magunk is összehasonlíthatjuk egy személyre szabott kalkulációval a Pénzcentrum Személyi Kölcsön Klkulátorával. Ezt azért is éremes megetenni, mert a THM magasabb nem, alacsonyabb viszont lehet az idei év végéig, mint 5,75 százalék.

Inkább a 2020 utáni időszak a fontos

A nagy ugrás inkább a kedvezményes időszak után tapasztalható. Ha például 2021. januárban igényünk kölcsönt és nem júliusban, nagyjából 22 000 forinttal kell többet kifizetnünk feltételezve, hogy addig nem változnak a kondíciók. Ugyanakkor bankonként eltér, hogy mekkora lesz egy személyi kölcsön THM-e a THM-plafon megszűnése után és akár még nagyobb lehet a különbség, ami nagyobb törlesztőrészletet és teljes visszafizetendő összeget jelent. Érdemes tehát megvizsgálni az igénylés előtt, hogy mekkora lesz majd 2021-től a THM, amiben segítségünkre lehet egy kalkulátor is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 08:54
 A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 190 milliós bírságot rótt ki a DIGI-re, miután a cég elhallgatta a...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?