13 °C Budapest

Bolondnak is megéri, mégsem bíznak a magyarok ezekben az olcsó kölcsönökben

2020. július 13. 11:29

Rendkívül alacsony volt májusban a lakáshitel felvételi kedv: a járvány hatása akkorra gyűrűzött be. Hiába alacsonyak a kamatok, és vannak sosem látott olcsó lakáshitel ajánlatok a bankoknál, és stagnálnak a lakásárak - a lakosság nem vág most bele a hitelfelvételbe. Mire várnak?

Márciusban még nem látszódott a koronavírus hatása a bankok statisztikáin, azonban úgy fest, az áprilisi visszaesés májusban is tovább gyűrűzött. Tavasz elején még a lakáshitelek és a babaváró hitelek felvétele is meredeken emelkedett, viszont az MNB friss adatai szerint májusra drasztikus visszaesés következett be a járvány hatására: ennél kevesebb lakáshitelt utoljára 2018 márciusában vett fel a lakosság.

Hiába tapasztalható ismét a járvány okozta sokk után élénkülés azingatlanpiacon: az új szerződéses összegeket havi bontásban áttekintve látható, hogy a lakáskölcsön-felvételnek nagyon nem kedvezett a korlátozások időszaka. 2020 márciusában nagyon magas volt a kölcsönfelvételi kedv, és az összegek: 85,43 milliárdot vett fel a lakosság - ehhez képest áprilisban már csak 71,88-at és májusban pedig 61,92 milliárdot.

Keresed a legjobb lakáskölcsön ajánlatot? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ez 27,5 százalékos visszaesést jelent márciusról májusra. Ennél csak a személyi hitelek estek jobban vissza, viszont ott már megkezdődött a visszazárkózás. A babaváró kölcsönök is legalább megtartották az áprilisi szintet májusban, a lakáskölcsönök zuhanása viszont nem állt meg.

Amíg áprilisról májusra a személyi hitelek a rekordalacsony 12,99 milliárd forintról tudtak jelentősen növekedni már májusban 18,68 milliárdra (43,8 százalékos növekedés), addig az újonnan felvett babaváró hitelek mindössze 46,54-re nőttek a 46,01 milliárd forintról. Ehhez képest lakáskölcsön 13,9 százalékkal esett vissza az áprilisi szintről májusra.

Ha pedig azt vizsgáljuk, egy évvel korábban mennyi kölcsönt vett fel a lakosság, a személyi hitel 66,5 százalékkal, a lakáshitelek 28,1 százalékkal estek vissza - bár akkor még a babaváró hitelt nem lehetett igénybe venni, ami tavaly júliustól átrajzolta a hitelfelvételi grafikonokat.

Hiába olcsó, nem viszik a lakáskölcsönöket

Aki most tervezett lakást venni, annak még segíthet is a járvány miatt kialakult piaci helyzet, ugyanis a lakásárak ha mostanra nem is csökkennek már, legalább megtorpantak, és a vevők alkupozíciója is sokat javult. Ehhez jön, hogy nagyon kedvezőek jelenleg a lakáshitel kamatok, amelyek sok együttes hatásnak köszönhetők. Egyrészt 2019 májusa óta folyamatos csökkenés mutatkozik, 1-1 megingással, stagnálással, ami többek között azért is lehet, mert a piacra belépett a babaváró hitel, amely jó alternatívája egyes lakáskölcsönöknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB adatai alapján az átlagos lakáshitel kamatok mindössze 0,01 százalékponttal csökkentek márciusról áprilisra, tehát gyakorlatilag stagnáltak, de a kamatlábak így is rekord alacsonyak. Májusban 0,1 százalékpontot emelkedtek a bankok átlagos kamatai. A bankok kölcsönajánlataiban általában figyelhető meg némi szigorítás a járvány és a védekezés érdekében hozott intézkedések hatására. Az emelkedés azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének még kedvezőbb ajánlatok a lakáshitel piacon, mint egy hónapja:

Tizenkét millió forintot például 2,91 százalékos THM-mel is igényelhetünk, 12 hónapos kamatperiódussal a CIB-nél, és azt láthatjuk, hogy ezt az ajánlatot, illetve a Raiffeisen ajánlatát kivéve a többi bank mind kedvezőbb konstrukcióval állt elő egy hónap alatt. Június óta csak tized százalékpontos változások voltak a THM-ekben, viszont ez elég arra, hogy akár 100 ezreket is megtakarítson a hitelfelvevő, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük:

Tehát aki most venne lakást, kedvezőbb hitelekkel és stagnáló lakásárakon, jó alkupozícióból teheti ezt meg. Mindenesetre érdemes jól körülnézni a hitelpiacon, ha valaki kölcsönfelvételre vállalkozik, nem csak besétálni a saját bankjába és kérni egy ajánlatot. Látható például, hogy mekkora különbség van a CIB és az OTP ajánlata között, milliókat is jelenthet a végén - főként minél nagyobb kölcsönösszegre van szükségünk - ha nem vagyunk hajlandók más banknál számlát nyitni, hanem ragaszkodunk a saját bankunkhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem