13 °C Budapest
A THM jelentése: miből áll a THM, másnéven Teljes Hiteldíj Mutató és miért van rá szükség?

A THM jelentése: miből áll a THM, másnéven Teljes Hiteldíj Mutató és miért van rá szükség?

2020. július 16. 21:04

Mi a THM? A Teljes Hiteldíj mutató jelentése egyszerűbb, mint gondolnánk! Dönts az alacsony banki THM mellett, tájékozódj a 0% THM kapcsán! Vigyázz: a THM nem egyenlő a kamattal!

A THM sokak számára elsőre érthetetlen, misztikus pénzügyi fogalomnak tűnhet, ám valójában mindannyiunk életének fontos részét képzi. Mi a THM? Felmerülhet bennünk a kérdés: miért van szükség a THM-re? Pontosan miből áll a Teljes Hiteldíj Mutató és hogyan tájékozódjunk általa a bankszektor világában? Mi a reprezentatív THM, vagy a köznyelvben használt banki thm? Mi a különbség a kamat és a THM között? A 0% THM mit jelent? Cikkünkben minden felmerülő kérdést részletesen megválaszolunk THM kapcsán.

Kezdjük az alapoknál: mi az a THM?

A Teljes Hiteldíj Mutató meghatározása nem olyan bonyolult, mint azt gondolnánk! A THM létrehozása a betétesek védelméhez köthető, Magyarországon 1997-ben vezették be. A THM egy olyan mutató, amelyet az összes hitelező a félreértések elkerülésének érdekében egységesen használ; a THM mutatja meg, hogy az adósnak, aki felvett egy bizonyos összegű hitelt, a hitelezett tőkén felül egy év alatt pontosan mekkora összeget kell visszafizetnie a banknak.

Mit tartalmaz a THM?

A THM a következő tételeket foglalja magában:

 • kamat
 • kezelési költség
 • értékbecslés és helyszíni szemle díja
 • ingatlan-nyilvántartási eljárás díja
 • a hitelközvetítőnek fizetendő díj
 • bankszámlavezetés díja

A THM nem ugyanaz, mint a kamat, viszont a többi költséggel, például a kezelési költséggel vagy a bankszámlavezetés díjával összefüggésben magában foglalja azt. A felsorolt költségeken túl a THM bizonyos extra díjakat viszont nem tartalmaz: ezekkel is érdemes számolnunk, ha hitelt veszünk fel!

Mit nem tartalmaz a THM?

A THM olyan tételeket, extra díjakat nem tartalmaz, mint például:

 • késedelmi kamat / a nemfizetésből adódó további díjak
 • közjegyzői díj
 • fedezetre kötendő biztosítás
 • biztosítás, garancia díja
 • hitelbírálati díj
 • a futamidő meghosszabbításának díja

Mit látunk a reklámokban?

Nap mint nap szembe találjuk magunkat a banki THM reklámokkal, akár tévét nézünk, akár az interneten böngészünk. Mi alapján válasszunk a különféle Teljes Hiteldíj Mutatót kínáló bankok közül? A válasz egyszerű: minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb hitelt kínálnak számunkra, ezzel szemben, ha magasabb THM értéket látunk, azzal kell számolnunk, hogy a felvett hitel drágább, több pénzt kell cserébe fizetnünk. A pénzintézetek a THM számítása során általában 5.000.000. Ft-os hitellel számolnak, amelynek futamideje 20 év, de természetesen ettől eltérő Teljes Hiteldíj Mutató is előfordul.

Személyi kölcsön THM és lakáshitel THM

A személyi kölcsön THM és a lakáshitel THM esetében is megfigyelhetjük, hogy a hitellel kapcsolatban megállapított kamat és a Teljes Hiteldíj Mutató értéke között eltérés van. A személyi kölcsön esetében ez általában 0,26 százalékpont, míg a lakáshitelnél 0,31 százalékpont: ebből következtethetünk arra, hogy a lakáshitel járulékos költségei a kamaton felül egy kicsit magasabbak.

A THM változása

A THM legnagyobb részét a további felsorolt költségek mellett a kamat teszi ki, ami változik a hitel futamideje alatt, kivéve akkor, ha fix kamatozású hitelt veszünk fel. A kamat változása okozza a THM változását is, így a kezdeti THM-hez képest a későbbiekben más THM értékkel találjuk szemben magunkat, ugyanis a jegybank elvárása az emelkedő kamatkörnyezet. Konklúzió: lehetőleg fix kamatozású vagy minél hosszabb kamatperiódusú hitel mellett döntsünk, mert hosszú távon így sokkal jobban járunk.

A THM kiszámításánál a bankok még változatlan alapköltséggel számolnak, tehát a reklámokban feltűnő kedvező THM értékek nem tükrözik a kamatok változása okozta többletköltség-kockázatot. Példaként: a számlavezetés díjának változása szintén kihathat a THM-re is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A THM-et befolyásolja mindemellett a kölcsön összegének nagysága, a hitel futamideje és a visszafizetés gyakorisága is. Érdemes előre megterveznünk, hogy milyen futamidejű hitelt veszünk fel és azt milyen gyakorisággal fogjuk majd törleszteni (nem fix kamatozású hitel esetében).

Maximális THM

2020-ban a lakossági fogyasztási hitelek esetében a THM maximális értéke 5,9%. Ez a maximális érték a mindennemű személyi kölcsönre, a gyorskölcsönre és az autóhitelre vonatkozik.

A lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a THM magasabb: itt 24,75% a THM. A jegybanki alapkamat 0,75%, ezt 24 százalékponttal növelhetik.

A reprezentatív THM jelentése

Így, hogy megtudtuk, mi a THM és kifejtettük a banki THM jelentése kapcsán felmerült fogalmakat, érdemes kitérnünk a reprezentatív THM jelentése kapcsán néhány dologra. Amikor egy kifejezés kapcsán kijelentjük, hogy reprezentatív, akkor általában olyan dologról beszélünk, amely általánosságban értendő. Reprezentatív THM ebben az esetben a korábban említett általános számítási mód: a pénzintézetek a THM számítása során 5.000.000. Ft-os hitellel számolnak, aminek futamideje 20 év - ebből következtethetünk egy reprezentatív THM értékre.

A 0% THM jelentése

A 0 THM jelentése annyit tesz, hogy az adott banki hitelnek nincsen kezelési költsége. Ezt nem szabad összetéveszteni a 0% kamattal, ugyanis az nem tartalmazza a kapcsolódó díjakat, költségeket. A 0% THM esetében is körültekintően kell eljárnunk, mert sokszor csak azért tűnik költségmentesnek a hitel, mert az extra díjakat már eleve beépítették az árba.

Következtetés

Minél alacsonyabb a THM, annál előnyösebb feltételekkel juthatunk hitelhez. Vigyázat: gyakran a kamaton túli többletköltségeket már eleve beépítik az árba, így érdemes hiteligénylés előtt több bank kínálata iránt is érdeklődnünk. A kamat nem összetévesztendő a THM-mel: a THM magában foglalja a kamatot és más költségeket is, így lehetőleg a THM értékének alapján válasszuk ki a hitelt, ne csak a kamatokra alapozzunk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?