1 °C Budapest
Magyar rögvalóság: tízből négy családnak okoz gondot a számlák kifizetése

Magyar rögvalóság: tízből négy családnak okoz gondot a számlák kifizetése

2020. február 20. 16:30

A magyar lakosságnak a legkevesebb az adóssága a jövedelmek viszonylatában, mégis a többségnek gondot okoz határidőben befizetni a számlákat, és az iskolai pénzügyi oktatással sincsen megelégedve a többség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

24 európai ország bevonásával készítette el a pénzügyi jólét barométer néven futó elemzését az Intrum. A vizsgála során négy főszempont alapján osztályozták az országokat. A felmérés figyelembe vette a lakosság pénzügyi tudatosságát, a megtakarítások mértékét, milyen gyakran szorulnak kölcsön felvételére számláik kifizetéséhez az emberek, illetve mennyire fizetik időben számláikat és mennyi marad hónap végére a zsebükben. Megnéztük, a barométer alapján hol áll Magyarország Európa élvonalához képest, a Visegrádi négyeken belül, vagy éppen a sereghajtókhoz képest:

Amiben elsők vagyunk

"Magyarországon a legalacsonyabb a tartozások aránya a háztartások jövedelméhez képest"

- mondta Deszpot Károly. Az Intrum magyarországi üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója hozzátette:

"A felmérés során a magyar válaszadók több mint háromnegyede egyáltalán nem vett igénybe hitelt az elmúlt hat hónapban, beleértve a hitelkártya-keret kimerítését."

Bár az elmúlt egy-két évben már emelkedésnek indult a lakosság hitelállománya, ez nagyrészt a lakásárak emelkedésének és a magasabb összegű lakáshiteleknek köszönhető - tette hozzá Deszpot Károly.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokaknak gondot okoz a számlafizetés

A hitelszabadságon kívül, más mutatók szempontjából Magyarország elmarad az európai átlagtól. A felmérés során a magyarok közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt félévben előfordult, hogy egy vagy több számlájukat nem sikerült időben kifizetniük. Ennek oka a legtöbbször a pénzhiány volt, emiatt Magyarország a számlafizetés szempontból 24 európai országból csak a 20 helyre került.

Kevéssel az európai átlag alatt van a magyar fogyasztók megtakarítási képessége, a pénzügyi tudatosság szempontjából viszont a 12 helyen áll Magyarország. Bár a magyar válaszadók nagy része (64 százalék) elégedetlen az iskolai pénzügyi oktatással, rendkívül sokan válaszolták azt, hogy igyekeznek informálódni a pénzügyeikről és általában a gazdaságról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?