35 °C Budapest
Erre a szakértők sem számítottak: nagy változás az új lakások árában

Erre a szakértők sem számítottak: nagy változás az új lakások árában

2019. október 20. 14:01

Egy új építésű budapesti lakás négyzetméteréért átlagosan 982 ezer forintot kérnek az eladók, ami egy év alatt 14 százalékos árnövekedést jelent. A fővárosban azonban nem ritka az ennél is magasabb árfekvés, míg a megyeszékhelyeken jellemzően ennek a felét kérik egy újépítésű lakás négyzetméteréért. 

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében készített felmérése szerint az online meghirdetett új építésű lakásprojektek terén Budapest a legaktívabb: a fővárosban egyszerre 466 beruházás fut, ezekben majdnem 34 ezer lakás épül, de ezek nagyjából harmada még nem elérhető a vásárlók számára.

A vevőket első körben szelektáló információ az újépítésű lakások négyzetméterára: a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben tapasztalható, itt 1 millió forint alatt nemigen lehet egy négyzetméterhez jutni. Ennek nagyjából a fele jellemző a XX. kerületben (580 ezer Ft/m2), míg a további külső pesti kerület árfekvése valamivel magasabb (600 - 860 ezer Ft/m2). A fővárosi projektekben azonban az elhelyezkedés és a kivitelezés során használt anyagok minősége miatt hatalmas a szórás, akár nyolcszoros szorzó sem lehetetlen (400.000 - 3,2 millió Ft/m2).

Budapesten az épülő projektek lakásszáma is árulkodó: a budai kerületekben átlagosan 75, a pesti oldalon 72 lakásszám az átlagos. A korábbi felmérések jóval nagyobb különbséget mutattak a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között: mára ez gyakorlatilag eltűnt. A fővárosban a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 89 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. kerület (57), illetve a III. kerület (49 projekttel). A pesti oldalon Zugló, Józsefváros és Ferencváros emelkedik ki.

Az újépítésű fővárosi lakások négyzetméterének átlagára 982 ezer forint volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedést mutat

- ismertette az Otthon Centrum felmérését Soóki-Tóth Gábor vezető elemző, aki a 23 megyei jogú várossal kapcsolatban elmondta: az online meghirdetett épülő lakások száma Győrben a legmagasabb (1.724), majd Szeged (1.228) és Debrecen (1.021) következik a listán. A megyei jogú városokban épülő 9 250 lakás a fővárosban épülő és tervezett lakásállomány bő negyede, a területi megoszlás szerint a legkevesebb Szekszárdon és Dunaújvárosban, míg Salgótarján egyelőre projekt nélkül maradt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vidéki megyeszékhelyeken jellemzően 541 ezer forintos fajlagos lakásárat tapasztaltunk, ami a fővárosi négyzetméterár fele

- folytatta Soóki-Tóth Gábor. Megjegyezte, a legdrágább vidéki városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg. A legdrágább projekt Debrecenben volt elérhető a maga 1,2 millió forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbban egy miskolci beruházást hirdetett az építtető (217,000 Ft/m2).

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50