13 °C Budapest
Erre a szakértők sem számítottak: nagy változás az új lakások árában

Erre a szakértők sem számítottak: nagy változás az új lakások árában

2019. október 20. 14:01

Egy új építésű budapesti lakás négyzetméteréért átlagosan 982 ezer forintot kérnek az eladók, ami egy év alatt 14 százalékos árnövekedést jelent. A fővárosban azonban nem ritka az ennél is magasabb árfekvés, míg a megyeszékhelyeken jellemzően ennek a felét kérik egy újépítésű lakás négyzetméteréért. 

Az Otthon Centrum 2019 szeptemberében készített felmérése szerint az online meghirdetett új építésű lakásprojektek terén Budapest a legaktívabb: a fővárosban egyszerre 466 beruházás fut, ezekben majdnem 34 ezer lakás épül, de ezek nagyjából harmada még nem elérhető a vásárlók számára.

A vevőket első körben szelektáló információ az újépítésű lakások négyzetméterára: a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V., VI., XI és az XII. kerületben tapasztalható, itt 1 millió forint alatt nemigen lehet egy négyzetméterhez jutni. Ennek nagyjából a fele jellemző a XX. kerületben (580 ezer Ft/m2), míg a további külső pesti kerület árfekvése valamivel magasabb (600 - 860 ezer Ft/m2). A fővárosi projektekben azonban az elhelyezkedés és a kivitelezés során használt anyagok minősége miatt hatalmas a szórás, akár nyolcszoros szorzó sem lehetetlen (400.000 - 3,2 millió Ft/m2).

Budapesten az épülő projektek lakásszáma is árulkodó: a budai kerületekben átlagosan 75, a pesti oldalon 72 lakásszám az átlagos. A korábbi felmérések jóval nagyobb különbséget mutattak a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között: mára ez gyakorlatilag eltűnt. A fővárosban a legtöbb projekt a XIII. kerületben épül, ahol 89 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. kerület (57), illetve a III. kerület (49 projekttel). A pesti oldalon Zugló, Józsefváros és Ferencváros emelkedik ki.

Az újépítésű fővárosi lakások négyzetméterének átlagára 982 ezer forint volt, ami éves szinten 14 százalékos növekedést mutat

- ismertette az Otthon Centrum felmérését Soóki-Tóth Gábor vezető elemző, aki a 23 megyei jogú várossal kapcsolatban elmondta: az online meghirdetett épülő lakások száma Győrben a legmagasabb (1.724), majd Szeged (1.228) és Debrecen (1.021) következik a listán. A megyei jogú városokban épülő 9 250 lakás a fővárosban épülő és tervezett lakásállomány bő negyede, a területi megoszlás szerint a legkevesebb Szekszárdon és Dunaújvárosban, míg Salgótarján egyelőre projekt nélkül maradt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vidéki megyeszékhelyeken jellemzően 541 ezer forintos fajlagos lakásárat tapasztaltunk, ami a fővárosi négyzetméterár fele

- folytatta Soóki-Tóth Gábor. Megjegyezte, a legdrágább vidéki városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg. A legdrágább projekt Debrecenben volt elérhető a maga 1,2 millió forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbban egy miskolci beruházást hirdetett az építtető (217,000 Ft/m2).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?