23 °C Budapest
Őrület, ami itt folyik: ezért rohanták meg a magyarok a bankokat

Őrület, ami itt folyik: ezért rohanták meg a magyarok a bankokat

2019. augusztus 9. 16:38

Brutális mennyiségű lakáshitelt vesznek fel a magyarok, ezeknek pedig legnagyobb részét használt lakás vásárlására költik. Az új lakásra fordított lakáshitelek aránya össze sem mérhető ezzel, sőt, még építésre is több hitelt vesznek fel, mint új lakás vásárlásra. Az új hiteleknél a kamatok tekintetében is van eltérés attól függően, hogy mi a hitelcél - ezt járjuk körbe alábbi cikkünkben.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

A lakáshitelek roppant népszerűségnek örvendenek az elmúlt néhány hónapban, ezen belül is messze dominál a fix kamatozású lakáshitel. Az is látható, hogy a kamatok némileg magasabbak a fix hitelek körében, és ez a különbség markánsabban kijön a használt lakást vásárlók esetén. Az MNB statisztikái szerint aki 2019. júniusában használt lakásra vett fel változó kamatozású lakáshitelt, az átlagosan 3,05 százalékos kamattal jutott kölcsönhöz, míg a fix kamatozásúak (a statisztikában itt éven túli kamatperiódusúak vannak feltüntetve, ez azonban azt jelenti, hogy ezek legalább ötéves kamatperiódusúak, az egy és öt év között ugyanis nincs fixálási lehetőség) 4,77 százalékos kamattal voltak elérhetők.

Ugyanez új lakásnál 2,9 százalék a változó kamatozásúaknál, és 4,16 a fix kamatozású hiteleknél. Ha megnézzük a trendeket, egy évvel ezelőtt szinte ugyanilyenek voltak a különbségek, ezen a téren nincs nagy változás éven belül. Az építésre, bővítésre felvett hitelek kamata a fix hiteleknél 4,14 százalék volt, a változó hitelek esetén 3,07 százalék. Ami különösen érdekes, az az, hogy a változó kamatozású hitelek átlagkamata 6,31 százalékos volt, magasabb, mint a fix hiteleké a felújítási célú lakáshitelek esetén. Ennek magyarázata többek között a hitelösszegekben keresendő, a magasabb kamatok általában a kisebb összegekre jellemzőek, felújításra pedig általában kevesebb hitelt vesznek fel az emberek.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az viszont egészen döbbenetes, hogy mennyi hitelt vesznek fel a magyarok különböző célokra. Ebben a tekintetben messze a használt lakás vásárlásra felvett hitelek dominálnak, 54,33 milliárd forinttal 2019. júniusában a fix, és 1,76 milliárddal a változó hitelek esetén. Új lakás vásárlására ezzel szemben összesen kevesebb mint 8 milliárd forint hitelt vettek fel az ügyfelek 2019. júniusában.

Ennél építésre és bővítésre is több hitelt kaptak, összesen több mint 11 milliárd forintot, a felújításra felvett kölcsönök viszont elenyészőek voltak: ez 3,3 milliárd forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy statisztikát érdemes még kiemelni, ez pedig a kamatperiódus átlagos hossza. Az új hiteleknél folyamatosan nőtt ennek a hossza - ezt tudtuk eddig is -, korábbi cikkünkben viszont azt írtuk, hogy a kamatfixálás hossza már nem nő tovább, és a legtöbb hitelt az ötéves kamatperiódusúból veszik fel a magyarok. Ezt látszik alátámasztani az alábbi ábra is, ami az új lakáshitelek kamatperiódusának átlagos hosszát mutatja:

Az ábráról szépen leolvasható, hogy egy évvel ezelőtt még meredeken emelkedett az új hiteleknél a kamatperiódus hossza, az utóbbi pár hónapban ez viszont megállt, és úgy tűnik, már nem is emelkedik tovább.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 15:02
Először számol be egyszerre több platformon is élőben egy kiemelt eseményről a Sport TV.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?