19 °C Budapest
Itt a Kúria álláspontja: így végződhetnek a devizahiteles perek

Itt a Kúria álláspontja: így végződhetnek a devizahiteles perek

2019. július 3. 08:30

Jelenleg ötezer devizahiteles per van folyamatban Magyarországon, az Adóskamara a Kúriához és a kormányhoz fordult a helyzet rendezése érdekében. A bírói testület polgári kollégiumának vezetője ismertette a Kúria álláspontját a kérdésben. Wellmann György kijelentette: újabb devizás perekre nem számítanak.

A különböző devizahitelezéssel kapcsolatos eljárások felfüggesztését kéri az Adóskamara, illetve azt, hogy a Kúria testület javasolja a kormánynak, hogy jogalkotással rendezze a devizahitelesek helyzetét, fellépve a tisztességtelen hitelezés ellen. Jelenleg ötezer devizahiteles per van folyamatban - ismertette Hosszú Istvánné, a szervezet képviselője egy sajtótájékoztatón.

A Népszava tudósítása szerint Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője utalt arra, hogy korábban sok pert megszakítottak, mert a bírák arra vártak, hogy az Európai Bíróság egyes konkrét ügyekben milyen ítéletet hoz. Ez meg is történt, tavaly és idén is 2-2 döntés született Luxemburgban.

Az uniós bíráknak arra kellett választ adniuk, hogy a pénzintézetek tisztességtelen tájékoztatást nyújtottak-e ügyfeleiknek (a fogyasztóknak) a várható árfolyamkockázatokról, illetve volt-e kockázatfeltáró nyilatkozat?

Wellmann György kifejtette, hogy a pénzintézetek a jelzálogalapú hitelezéseknél általában tájékoztattak az árfolyamkockázatokról, de korántsem mindegy, hogy milyen formában tették ezt. A tájékoztatás teljes elmaradása szinte kizárólag a gépkocsik megvásárlásához kötődő szerződésekre volt jellemző. Viszont, ha a szerződés szövege félreérthető, homályos, bonyolult volt, illetve a kockázatokról különböző dokumentumokban ejtettek szót, és az ezek közötti kapcsolat nehezen volt fellelhető, akkor az ügyben eljáró bíróság dönthet úgy, hogy a szerződést tisztességtelennek minősíti. Hasonló álláspontra helyezkedhetnek a bíróságok, ha  nem adtak elég időt a fogyasztóknak szerződésük áttanulmányozására.

A Kúria Konzultációs Testülete állásfoglalásával a felek közötti elszámoláshoz segítséget nyújtott, de hangsúlyosan csak a tisztességtelennek minősülő hitelek esetében tették ezt. A Polgári Kollégium vezetője elmondta még, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

ha a kezdetben még kétségtelenül magasabb kamatozású forinthitelt vették volna fel az ügyfelek, akkor a futamidő során 73 százalékuk jobban járt volna, mint a devizaalapú kölcsönnel.

Amennyiben a Kúria útmutatásai alapján egy perben a bíróság a fogyasztóval való elszámolás mellett dönt, akkor a fő szempontnak annak kell lennie, hogy az adós nem járhat rosszabbul, mintha nem indított volna pert. Kártérítési igényt azonban csak az elévülési határidőn belül, vagyis öt esztendeig lehet benyújtani. Ez azok számára fontos, akik a törlesztésüket már befejezték, náluk az elévülést ennek utolsó napjától számolják.

Újabb devizahiteles perekre Wellmann György már nem számít. Több félreértés adódott abból, hogy a megindított per az esetleges végrehajtás azonnali felfüggesztésével vagy korlátozásával jár-e. Ennek kapcsán Wellmann György kifejtette: ez koránt sincs így, a fogyasztónak külön pert kell kezdeményeznie a felfüggesztés vagy korlátozás érdekében, ami érintheti nem csak a pénzintézeteket, de a követeléskezelőket is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?