Itt a Kúria álláspontja: így végződhetnek a devizahiteles perek

2019. július 3. 08:30

Jelenleg ötezer devizahiteles per van folyamatban Magyarországon, az Adóskamara a Kúriához és a kormányhoz fordult a helyzet rendezése érdekében. A bírói testület polgári kollégiumának vezetője ismertette a Kúria álláspontját a kérdésben. Wellmann György kijelentette: újabb devizás perekre nem számítanak.

A különböző devizahitelezéssel kapcsolatos eljárások felfüggesztését kéri az Adóskamara, illetve azt, hogy a Kúria testület javasolja a kormánynak, hogy jogalkotással rendezze a devizahitelesek helyzetét, fellépve a tisztességtelen hitelezés ellen. Jelenleg ötezer devizahiteles per van folyamatban - ismertette Hosszú Istvánné, a szervezet képviselője egy sajtótájékoztatón.

A Népszava tudósítása szerint Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője utalt arra, hogy korábban sok pert megszakítottak, mert a bírák arra vártak, hogy az Európai Bíróság egyes konkrét ügyekben milyen ítéletet hoz. Ez meg is történt, tavaly és idén is 2-2 döntés született Luxemburgban.

Az uniós bíráknak arra kellett választ adniuk, hogy a pénzintézetek tisztességtelen tájékoztatást nyújtottak-e ügyfeleiknek (a fogyasztóknak) a várható árfolyamkockázatokról, illetve volt-e kockázatfeltáró nyilatkozat?

Wellmann György kifejtette, hogy a pénzintézetek a jelzálogalapú hitelezéseknél általában tájékoztattak az árfolyamkockázatokról, de korántsem mindegy, hogy milyen formában tették ezt. A tájékoztatás teljes elmaradása szinte kizárólag a gépkocsik megvásárlásához kötődő szerződésekre volt jellemző. Viszont, ha a szerződés szövege félreérthető, homályos, bonyolult volt, illetve a kockázatokról különböző dokumentumokban ejtettek szót, és az ezek közötti kapcsolat nehezen volt fellelhető, akkor az ügyben eljáró bíróság dönthet úgy, hogy a szerződést tisztességtelennek minősíti. Hasonló álláspontra helyezkedhetnek a bíróságok, ha  nem adtak elég időt a fogyasztóknak szerződésük áttanulmányozására.

A Kúria Konzultációs Testülete állásfoglalásával a felek közötti elszámoláshoz segítséget nyújtott, de hangsúlyosan csak a tisztességtelennek minősülő hitelek esetében tették ezt. A Polgári Kollégium vezetője elmondta még, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ha a kezdetben még kétségtelenül magasabb kamatozású forinthitelt vették volna fel az ügyfelek, akkor a futamidő során 73 százalékuk jobban járt volna, mint a devizaalapú kölcsönnel.

Amennyiben a Kúria útmutatásai alapján egy perben a bíróság a fogyasztóval való elszámolás mellett dönt, akkor a fő szempontnak annak kell lennie, hogy az adós nem járhat rosszabbul, mintha nem indított volna pert. Kártérítési igényt azonban csak az elévülési határidőn belül, vagyis öt esztendeig lehet benyújtani. Ez azok számára fontos, akik a törlesztésüket már befejezték, náluk az elévülést ennek utolsó napjától számolják.

Újabb devizahiteles perekre Wellmann György már nem számít. Több félreértés adódott abból, hogy a megindított per az esetleges végrehajtás azonnali felfüggesztésével vagy korlátozásával jár-e. Ennek kapcsán Wellmann György kifejtette: ez koránt sincs így, a fogyasztónak külön pert kell kezdeményeznie a felfüggesztés vagy korlátozás érdekében, ami érintheti nem csak a pénzintézeteket, de a követeléskezelőket is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem