12 °C Budapest
Mindent megveszel a gyereknek karácsonyra? Teljesen elszúrhatod a jövőjét!

Mindent megveszel a gyereknek karácsonyra? Teljesen elszúrhatod a jövőjét!

2018. november 12. 14:00

Nem az a jó szülő, aki mindent megvesz a karácsonyi kívánságlistáról - sőt, pont, hogy fordítva! Ugyanis azok a gyerekek, akiknek nem kell fontossági sorrendet felállítaniuk például a karácsonyi kívánságaik között, soha az életben nem fogják megtanulni, hogy pénzügyileg tudatosak legyenek.

Lehet, hogy jobb, ha végül nincs minden ott a fa alatt, amit a gyereked karácsonyra kért. Ugyanis a T. Rowe Price tanulmányából kiderült, hogy többet árt a kicsiknek, mint segít, ha a szülők mindent megvesznek a kívánságlistáról!

Az írásban egy felmérést is ismertettek, amelyből kiderült, hogy a 8-14 éves gyerekek szüleinek 45 százaléka bármennyit kifizetne, csak mindent meg tudjon venni, amit a gyereke karácsonyra kért. Ez a hozzáállás a kutatók szerintnem túl jó a családoknak: egyfelől ilyenkor a felnőttek hajlamosak túlköltekezni magukat. 59 százalék mondta azt, előfordult már, hogy sokkal többet költöttek a gyerek ajándékaira, mint amennyit megengedhettek volna maguknak. A megkérdezettek fele még hitelt is felvett, csak mindent meg tudjon vásárolni a kívánságlistáról, többen pedig a családi tartalékokat élték fel karácsonykor. Ezek a döntések pedig hosszú távon határozhatják meg egy család pénzügyeit.

Ha a gyerekek mindent megkapnak, akkor a fenti, rossz pénzügyi felfogást fogják eltanulni szüleiktől

- hívták fel a figyelmet a kutatók. Ezt maguk a felnőttek is elismerték, a felmérésben megszólítottak 69 százaléka látta úgy, hogy nem sikerült megtanítani a gyereknek, hogy miként kell spórolni, előre tervezni.

Felnőttként fognak pofára esni

A T. Rowe Price egyik munkatársa kifejtette: a pénzügyi tudatosság kialakulásához igen fontos lenne, hogy már fiatal korban kialakuljanak a gyerekekben a prioritások, a kompromisszumkészség. "Nem kell eldönteniük, mik a fontos, és kevésbé fontos dolgok. Csak közlik a szüleikkel, amit szeretnének, azok pedig mindent megvesznek. Így sosem lesznek képesek felállítani egy sorrendet" - magyarázta Stuart Ritter.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kit Yarrow, a San Francisco-i Golden Gate Egyetem professzora egyenesen kijelentette a tanulmányban, hogy a gyerekeknek fiatal korukban kell megtanulniuk, milyen csalódni. A pszichológus szerint azok a gyerekek, akik mindent megkapnak, megszokják ezt, és idővel egyre csak nőni fognak az elvárásaik.

Ezekből később olyan felnőttek lesznek, akik nem tudják kezelni, hogy nem kapják meg azt, amit akarnak

- mondta.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06