11 °C Budapest
Sorba állnak a lapostévékért a családok: mutatjuk a legdurvább hitelcsapdát

Sorba állnak a lapostévékért a családok: mutatjuk a legdurvább hitelcsapdát

Pénzcentrum
2016. november 16. 05:40

Egyre közelebb a karácsony és sokan már most az ajándékok vásárlásán törik a fejüket. Aki idén nagyobb csomagot tennének a fa alá, azoknak érdemes hitel felvételén gondolkodni. Erre azonban nem feltétlenül az áruhitel a legjobb megoldás, hiszen személyi kölcsönből aránylag alacsony kamat mellett vásárolhatunk be, ráadásul nincs megkötés, hogy mit vehetünk és mit nem. Megnéztük, hogy melyik bank ajánlata most a legolcsóbb.

A héten már írtunk a boltokban található hitelakciókról, ahol sokszor nullás kölcsönt vehetünk fel. Ezeknek azonban vannak korlátai, nem biztos, hogy minden termékre vonatkozik az akció, ráadásul ha olyan terméket vennénk, amit nem találunk meg ezekben az áruházakban, akkor valószínűleg más forrásból kell pénzhez jutnunk.

A személyi kölcsönök egy jó alternatívát nyújthatnak ilyenkor, ezeknek a hiteleknek a kamatai ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően az utóbbi években jelentősen visszaestek. Persze pár tízezres tételeknél nem tudunk személyi kölcsönt felvenni, azonban néhány százezer forinttól már kaphatunk ilyen kölcsönt, egy drágább lapostévét, bútordarabot vagy akár utazást is lehet ebből fizetni. Nem feltétlenül csak egy ajándékra költhetjük el a felvett kölcsönt, hanem több (akár más áruházban található) dolgot is vehetünk belőle, mivel az összeg szabadon felhasználható.

Melyik a legolcsóbb kölcsön?

Megnéztük, hogy melyik banknál milyen ajánlatokkal csábítják az ügyfeleket vásárlásra. Ehhez a bankok kalkulátorában számítottuk ki, hogy 1 millió forint hitel 3 év alatt visszafizetve mennyibe kerül nekünk. 200 ezer forintos havi jövedelemmel számoltunk, és két féle számítást végeztünk, az egyikben számlát is vezetünk az adott banknál, a másiknál enélkül végeztük el a kalkulációt.

A fentiek alapján a legalacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval a Budapest Banknál vehetünk fel személyi kölcsönt, mindössze 10,5 százalékos a THM, így a törlesztőrészlet is 32,5 ezer forint és a hitel összköltsége 170 ezer forint lesz. A megnézett hitelek között a törlesztőrészlet szempontjából egyébként aránylag kicsi az eltérés, elsőre a 32 és a 35 ezer forint között kicsinek tűnhet a különbség.

Az évek során viszont ez a sok, apró eltérés összeadódik és a hitelre kifizetett teljes költség közel kétszerese is lehet egy drágább hitelnek.

Megnéztük azt is, hogy mi a helyzet akkor, ha nem visszük át (vagy nem volt eddig) a bankszámlánkat a bankhoz. Van ugyanis olyan pénzintézet, ahol így jóval drágábban adja a kölcsönt, viszont van, amelynél ugyan annyiba kerül a kölcsön. Az első helyet így az Erste viszi el, de az első felsorolásban második Budapest Bank itt az utolsó helyre csúszott le. A Raiffeisennél is jobban járunk, ha bankszámla mellett vesszük fel a hitelt, viszont az OTP és az Erste nem számolnak fel magasabb kamatot azoknak, akik nem náluk vezetik a számlájukat.

De akkor mégis hogyan válasszuk ki a hitelt?

Ha karácsonyi ajándékra költenénk a kölcsönt, akkor elsősorban nullás áruhitelből próbáljuk megoldani azt, ha ez a kiszemelt áruházban elérhető. Ha viszont ez nem megoldás, akkor jöhet be a képbe a személyi kölcsön.

A személyi kölcsönök között sem feltétlenül az ár fog dönteni. Először érdemes lehet a saját bankunkat megkérdezni, hogy mekkora THM-mel tudnak nekünk hitelt nyújtani, mivel előfordulhat, hogy olyan szolgáltatást veszünk igénybe, amely kamatkedvezményt adhat. Azt talán mondani sem kell, hogy nem szabad csak egy ajánlat alapján belevágni az igénylésbe, érdemes még legalább egy másik bank ajánlatait megnéznünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt érdemes leszögezni, hogy a hitelfelvételt minden esetben érdemes olyan pénzügyi beruházásra költeni, amely valahogy megtérül. Ez lehet tandíj kifizetése (diákhitelek), lakásvásárlás, -felújítás (lakáshitel) vagy például autóvásárlás, amely lehetővé tesziegy távolabbi, de jobban fizető állás vállalását.

Ha már hitelből költekezünk, akkor karácsonyra ajándékozhatunk akár lakásfelújítást is, amely az egész család közérzetét javítja. Ha lehet, akkor kerüljük a luxuscikkek kölcsönből való megvásárlását.

Ebben a bankok oldalán található kalkulátorok lehetnek segítségünkre. A legtöbb bank már a honlapján elérhetővé teszi azt, hogy a különböző beállításokkal próbálkozzunk és így összehasonlítsuk a hiteleket. Ennek segítségével viszont egyszerűen, a fotelunkból összehasonlíthatjuk az ajánlatokat.

Általánosságban elmondható, hogy a prémium ügyfelek jelentős kamatkedvezményt kapnak a bankoktól. Ha az igazolható havi jövedelmünk 250-300 ezer forint körül alakul, akkor jelentősen olcsóbban juthatunk kölcsönhöz. Erre jó példa a Raiffeisen, ahol a 19,7 százalékos THM 10,5-re csökken, ha legalább 280 ezer forint a jövedelmünk, illetve a K&H, ahol 250 ezer forintos jövedelemtől akkár 8,3 százalékra is vehetünk fel hitelt.

A minimum futamidőre is érdemes odafigyelni, ha ugyanis csak 1 évre vennénk fel kölcsönt (az áruhitelek általában 10 hónaposak vagy rövidebbek), ami a karácsonyi ajándékoknál könnyen elképzelhető, akkor a Budapest Bank, a CIB és az OTP ajánlatai jöhetnek szóba, a többi kölcsönnél ennél hosszabb futamidőt kell bevállalni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?