13 °C Budapest

Sorba állnak a lapostévékért a családok: mutatjuk a legdurvább hitelcsapdát

Pénzcentrum
2016. november 16. 05:40

Egyre közelebb a karácsony és sokan már most az ajándékok vásárlásán törik a fejüket. Aki idén nagyobb csomagot tennének a fa alá, azoknak érdemes hitel felvételén gondolkodni. Erre azonban nem feltétlenül az áruhitel a legjobb megoldás, hiszen személyi kölcsönből aránylag alacsony kamat mellett vásárolhatunk be, ráadásul nincs megkötés, hogy mit vehetünk és mit nem. Megnéztük, hogy melyik bank ajánlata most a legolcsóbb.

A héten már írtunk a boltokban található hitelakciókról, ahol sokszor nullás kölcsönt vehetünk fel. Ezeknek azonban vannak korlátai, nem biztos, hogy minden termékre vonatkozik az akció, ráadásul ha olyan terméket vennénk, amit nem találunk meg ezekben az áruházakban, akkor valószínűleg más forrásból kell pénzhez jutnunk.

A személyi kölcsönök egy jó alternatívát nyújthatnak ilyenkor, ezeknek a hiteleknek a kamatai ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenésének köszönhetően az utóbbi években jelentősen visszaestek. Persze pár tízezres tételeknél nem tudunk személyi kölcsönt felvenni, azonban néhány százezer forinttól már kaphatunk ilyen kölcsönt, egy drágább lapostévét, bútordarabot vagy akár utazást is lehet ebből fizetni. Nem feltétlenül csak egy ajándékra költhetjük el a felvett kölcsönt, hanem több (akár más áruházban található) dolgot is vehetünk belőle, mivel az összeg szabadon felhasználható.

Melyik a legolcsóbb kölcsön?

Megnéztük, hogy melyik banknál milyen ajánlatokkal csábítják az ügyfeleket vásárlásra. Ehhez a bankok kalkulátorában számítottuk ki, hogy 1 millió forint hitel 3 év alatt visszafizetve mennyibe kerül nekünk. 200 ezer forintos havi jövedelemmel számoltunk, és két féle számítást végeztünk, az egyikben számlát is vezetünk az adott banknál, a másiknál enélkül végeztük el a kalkulációt.

A fentiek alapján a legalacsonyabb teljes hiteldíj mutatóval a Budapest Banknál vehetünk fel személyi kölcsönt, mindössze 10,5 százalékos a THM, így a törlesztőrészlet is 32,5 ezer forint és a hitel összköltsége 170 ezer forint lesz. A megnézett hitelek között a törlesztőrészlet szempontjából egyébként aránylag kicsi az eltérés, elsőre a 32 és a 35 ezer forint között kicsinek tűnhet a különbség.

Az évek során viszont ez a sok, apró eltérés összeadódik és a hitelre kifizetett teljes költség közel kétszerese is lehet egy drágább hitelnek.

Megnéztük azt is, hogy mi a helyzet akkor, ha nem visszük át (vagy nem volt eddig) a bankszámlánkat a bankhoz. Van ugyanis olyan pénzintézet, ahol így jóval drágábban adja a kölcsönt, viszont van, amelynél ugyan annyiba kerül a kölcsön. Az első helyet így az Erste viszi el, de az első felsorolásban második Budapest Bank itt az utolsó helyre csúszott le. A Raiffeisennél is jobban járunk, ha bankszámla mellett vesszük fel a hitelt, viszont az OTP és az Erste nem számolnak fel magasabb kamatot azoknak, akik nem náluk vezetik a számlájukat.

De akkor mégis hogyan válasszuk ki a hitelt?

Ha karácsonyi ajándékra költenénk a kölcsönt, akkor elsősorban nullás áruhitelből próbáljuk megoldani azt, ha ez a kiszemelt áruházban elérhető. Ha viszont ez nem megoldás, akkor jöhet be a képbe a személyi kölcsön.

A személyi kölcsönök között sem feltétlenül az ár fog dönteni. Először érdemes lehet a saját bankunkat megkérdezni, hogy mekkora THM-mel tudnak nekünk hitelt nyújtani, mivel előfordulhat, hogy olyan szolgáltatást veszünk igénybe, amely kamatkedvezményt adhat. Azt talán mondani sem kell, hogy nem szabad csak egy ajánlat alapján belevágni az igénylésbe, érdemes még legalább egy másik bank ajánlatait megnéznünk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt érdemes leszögezni, hogy a hitelfelvételt minden esetben érdemes olyan pénzügyi beruházásra költeni, amely valahogy megtérül. Ez lehet tandíj kifizetése (diákhitelek), lakásvásárlás, -felújítás (lakáshitel) vagy például autóvásárlás, amely lehetővé tesziegy távolabbi, de jobban fizető állás vállalását.

Ha már hitelből költekezünk, akkor karácsonyra ajándékozhatunk akár lakásfelújítást is, amely az egész család közérzetét javítja. Ha lehet, akkor kerüljük a luxuscikkek kölcsönből való megvásárlását.

Ebben a bankok oldalán található kalkulátorok lehetnek segítségünkre. A legtöbb bank már a honlapján elérhetővé teszi azt, hogy a különböző beállításokkal próbálkozzunk és így összehasonlítsuk a hiteleket. Ennek segítségével viszont egyszerűen, a fotelunkból összehasonlíthatjuk az ajánlatokat.

Általánosságban elmondható, hogy a prémium ügyfelek jelentős kamatkedvezményt kapnak a bankoktól. Ha az igazolható havi jövedelmünk 250-300 ezer forint körül alakul, akkor jelentősen olcsóbban juthatunk kölcsönhöz. Erre jó példa a Raiffeisen, ahol a 19,7 százalékos THM 10,5-re csökken, ha legalább 280 ezer forint a jövedelmünk, illetve a K&H, ahol 250 ezer forintos jövedelemtől akkár 8,3 százalékra is vehetünk fel hitelt.

A minimum futamidőre is érdemes odafigyelni, ha ugyanis csak 1 évre vennénk fel kölcsönt (az áruhitelek általában 10 hónaposak vagy rövidebbek), ami a karácsonyi ajándékoknál könnyen elképzelhető, akkor a Budapest Bank, a CIB és az OTP ajánlatai jöhetnek szóba, a többi kölcsönnél ennél hosszabb futamidőt kell bevállalni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem