Varga bejelentette: forintosítják az autóhiteleket is!

2015. augusztus 19. 12:30

A deviza alapú autóhitelekkel és személyi kölcsönökkel kapcsolatban tett bejelentést szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány keddi ülésén döntött a gépjármű devizahitelek rendezéséről

 - mondta el Varga Mihály. A kormány szándéka világos volt: meg szeretné oldani ezt a problémát. A gépjármű hitelek és a személyi hitelek teljes állománya 305 milliárd forintot tesz ki, 229 ezer szerződés forintosításáról van szó. Ez az élő szerződéseket jelenti - tette hozzá a miniszter.

A kormány a jegybankkal és a bankszövetséggel tárgyalt a forintosításról az elmúlt hetekben, ennek a konklúziójaként született meg a mai bejelentés alapja.

Ma délben írták alá a megállapodást a bankszövetséggel. A hitel átváltása piaci árfolyamon fog megtörténni, ami 287,2 forintos svájci frank árfolyamot és 309,2 forintos euró árfolyamot jelent.

A jelzálog alapú hitelek forintosításával nagyjából 500 ezer adós hitelét tudták átváltani idén február elsején, ezzel az árfolyamkockázat megszűnt ezeknél az adósoknál

 - mondta Varga.

Milyen teendői vannak az ügyfeleknek?

Lényeges, hogy az ügyfelek számára nem kötelező a forintosítás, mint ahogy az a jelzáloghiteleknél volt, vagyis az adósságot továbbra is törleszthetjük devizában.

 Ha valaki nem szeretné átváltani a hitelét, akkor a forintosítási értesítő levélre 30 napon belül válaszolnia kell, amiben kéri, hogy továbbra is deviza alapú legyen a hitel. Ha ezt elmulasztaná, akkor a kölcsön automatikusan átváltásra kerül.
Egyéb fontos tudnivalók a forintosításról:

  • Októbertől egyébként tájékoztató kampány indul az ügyfelek tájékoztatása érdekében.
  • A szerződésnek az elszámolási határnapja december 1.
  • A forintosítási értesítő elszámoló levelek postázása december 15-től indulhat meg.
  • A banknak minden érintett ügyfelet értesítenie kell.
Ha már nem él a szerződés, akkor itt is van 30 napja az ügyfélnek, hogy él-e a forintosítás lehetőségével. A devizahitelek aránya ezzel 54 százalékról 3 százalékra fog csökkenni, ha a folyamat a végéhez ér

- tette hozzá a miniszter. Varga szerint egyébként a bankok is partnerek voltak a fennmaradó devizaadósságok átváltásáról való egyeztetésben, ők is célszerűnek látják ezt a lépést.

A hitelek átváltása ugyan 287 forintos árfolyamon történik majd, viszont az adósok a forintosítás idejére már frankonként 31 forintnak megfelelő mértékű kedvezményt kapnak, ami így a jelzáloghitelekhez hasonló, 256 forintos árfolyamnak felelne meg.

Így gyakorlatilag több mint 10 százalékos árfolyamkedvezménnyel történik meg a hitelek átváltása.
Megállapodást kötött a kormány és a Magyar Bankszövetség, az egyezmény szerint a kabinet javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló deviza alapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket - közölte a sajtótájékoztatót követően közleményben az NGM.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány augusztus 19-én megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a deviza alapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról. A kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amiben javasolja, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerüljön sor.

A megállapodásban rögzítették azt is, hogy a jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. Az ügyfeleknek eddig visszaadott 1000 milliárd forinton felül ez további 31 milliárd forint jóváírását jelenti.

A megállapodás része a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

Decembertől a pénzintézetek postázzák minden ügyfelüknek a forintosításról szóló ajánlatukat. Amennyiben 30 napon belül az ügyfél nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, akkor életbe lép a szerződésmódosítás.

A mostani megegyezés tekintettel van az EBRD-megállapodásra is, amelyben a kormány vállalta, hogy egyoldalúan nem fog terhet róni a bankszektorra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM