16 °C Budapest

Varga bejelentette: forintosítják az autóhiteleket is!

2015. augusztus 19. 12:30

A deviza alapú autóhitelekkel és személyi kölcsönökkel kapcsolatban tett bejelentést szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány keddi ülésén döntött a gépjármű devizahitelek rendezéséről

 - mondta el Varga Mihály. A kormány szándéka világos volt: meg szeretné oldani ezt a problémát. A gépjármű hitelek és a személyi hitelek teljes állománya 305 milliárd forintot tesz ki, 229 ezer szerződés forintosításáról van szó. Ez az élő szerződéseket jelenti - tette hozzá a miniszter.

A kormány a jegybankkal és a bankszövetséggel tárgyalt a forintosításról az elmúlt hetekben, ennek a konklúziójaként született meg a mai bejelentés alapja.

Ma délben írták alá a megállapodást a bankszövetséggel. A hitel átváltása piaci árfolyamon fog megtörténni, ami 287,2 forintos svájci frank árfolyamot és 309,2 forintos euró árfolyamot jelent.

A jelzálog alapú hitelek forintosításával nagyjából 500 ezer adós hitelét tudták átváltani idén február elsején, ezzel az árfolyamkockázat megszűnt ezeknél az adósoknál

 - mondta Varga.

Milyen teendői vannak az ügyfeleknek?

Lényeges, hogy az ügyfelek számára nem kötelező a forintosítás, mint ahogy az a jelzáloghiteleknél volt, vagyis az adósságot továbbra is törleszthetjük devizában.

 Ha valaki nem szeretné átváltani a hitelét, akkor a forintosítási értesítő levélre 30 napon belül válaszolnia kell, amiben kéri, hogy továbbra is deviza alapú legyen a hitel. Ha ezt elmulasztaná, akkor a kölcsön automatikusan átváltásra kerül.
Egyéb fontos tudnivalók a forintosításról:

  • Októbertől egyébként tájékoztató kampány indul az ügyfelek tájékoztatása érdekében.
  • A szerződésnek az elszámolási határnapja december 1.
  • A forintosítási értesítő elszámoló levelek postázása december 15-től indulhat meg.
  • A banknak minden érintett ügyfelet értesítenie kell.
Ha már nem él a szerződés, akkor itt is van 30 napja az ügyfélnek, hogy él-e a forintosítás lehetőségével. A devizahitelek aránya ezzel 54 százalékról 3 százalékra fog csökkenni, ha a folyamat a végéhez ér

- tette hozzá a miniszter. Varga szerint egyébként a bankok is partnerek voltak a fennmaradó devizaadósságok átváltásáról való egyeztetésben, ők is célszerűnek látják ezt a lépést.

A hitelek átváltása ugyan 287 forintos árfolyamon történik majd, viszont az adósok a forintosítás idejére már frankonként 31 forintnak megfelelő mértékű kedvezményt kapnak, ami így a jelzáloghitelekhez hasonló, 256 forintos árfolyamnak felelne meg.

Így gyakorlatilag több mint 10 százalékos árfolyamkedvezménnyel történik meg a hitelek átváltása.
Megállapodást kötött a kormány és a Magyar Bankszövetség, az egyezmény szerint a kabinet javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló deviza alapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket - közölte a sajtótájékoztatót követően közleményben az NGM.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány augusztus 19-én megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a deviza alapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról. A kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amiben javasolja, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerüljön sor.

A megállapodásban rögzítették azt is, hogy a jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. Az ügyfeleknek eddig visszaadott 1000 milliárd forinton felül ez további 31 milliárd forint jóváírását jelenti.

A megállapodás része a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

Decembertől a pénzintézetek postázzák minden ügyfelüknek a forintosításról szóló ajánlatukat. Amennyiben 30 napon belül az ügyfél nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, akkor életbe lép a szerződésmódosítás.

A mostani megegyezés tekintettel van az EBRD-megállapodásra is, amelyben a kormány vállalta, hogy egyoldalúan nem fog terhet róni a bankszektorra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem