15 °C Budapest
Varga bejelentette: forintosítják az autóhiteleket is!

Varga bejelentette: forintosítják az autóhiteleket is!

2015. augusztus 19. 12:30

A deviza alapú autóhitelekkel és személyi kölcsönökkel kapcsolatban tett bejelentést szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány keddi ülésén döntött a gépjármű devizahitelek rendezéséről

 - mondta el Varga Mihály. A kormány szándéka világos volt: meg szeretné oldani ezt a problémát. A gépjármű hitelek és a személyi hitelek teljes állománya 305 milliárd forintot tesz ki, 229 ezer szerződés forintosításáról van szó. Ez az élő szerződéseket jelenti - tette hozzá a miniszter.

A kormány a jegybankkal és a bankszövetséggel tárgyalt a forintosításról az elmúlt hetekben, ennek a konklúziójaként született meg a mai bejelentés alapja.

Ma délben írták alá a megállapodást a bankszövetséggel. A hitel átváltása piaci árfolyamon fog megtörténni, ami 287,2 forintos svájci frank árfolyamot és 309,2 forintos euró árfolyamot jelent.

A jelzálog alapú hitelek forintosításával nagyjából 500 ezer adós hitelét tudták átváltani idén február elsején, ezzel az árfolyamkockázat megszűnt ezeknél az adósoknál

 - mondta Varga.

Milyen teendői vannak az ügyfeleknek?

Lényeges, hogy az ügyfelek számára nem kötelező a forintosítás, mint ahogy az a jelzáloghiteleknél volt, vagyis az adósságot továbbra is törleszthetjük devizában.

 Ha valaki nem szeretné átváltani a hitelét, akkor a forintosítási értesítő levélre 30 napon belül válaszolnia kell, amiben kéri, hogy továbbra is deviza alapú legyen a hitel. Ha ezt elmulasztaná, akkor a kölcsön automatikusan átváltásra kerül.
Egyéb fontos tudnivalók a forintosításról:

  • Októbertől egyébként tájékoztató kampány indul az ügyfelek tájékoztatása érdekében.
  • A szerződésnek az elszámolási határnapja december 1.
  • A forintosítási értesítő elszámoló levelek postázása december 15-től indulhat meg.
  • A banknak minden érintett ügyfelet értesítenie kell.
Ha már nem él a szerződés, akkor itt is van 30 napja az ügyfélnek, hogy él-e a forintosítás lehetőségével. A devizahitelek aránya ezzel 54 százalékról 3 százalékra fog csökkenni, ha a folyamat a végéhez ér

- tette hozzá a miniszter. Varga szerint egyébként a bankok is partnerek voltak a fennmaradó devizaadósságok átváltásáról való egyeztetésben, ők is célszerűnek látják ezt a lépést.

A hitelek átváltása ugyan 287 forintos árfolyamon történik majd, viszont az adósok a forintosítás idejére már frankonként 31 forintnak megfelelő mértékű kedvezményt kapnak, ami így a jelzáloghitelekhez hasonló, 256 forintos árfolyamnak felelne meg.

Így gyakorlatilag több mint 10 százalékos árfolyamkedvezménnyel történik meg a hitelek átváltása.
Megállapodást kötött a kormány és a Magyar Bankszövetség, az egyezmény szerint a kabinet javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló deviza alapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket - közölte a sajtótájékoztatót követően közleményben az NGM.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány augusztus 19-én megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a deviza alapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról. A kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amiben javasolja, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerüljön sor.

A megállapodásban rögzítették azt is, hogy a jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak. Az ügyfeleknek eddig visszaadott 1000 milliárd forinton felül ez további 31 milliárd forint jóváírását jelenti.

A megállapodás része a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelek, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre.

Decembertől a pénzintézetek postázzák minden ügyfelüknek a forintosításról szóló ajánlatukat. Amennyiben 30 napon belül az ügyfél nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, akkor életbe lép a szerződésmódosítás.

A mostani megegyezés tekintettel van az EBRD-megállapodásra is, amelyben a kormány vállalta, hogy egyoldalúan nem fog terhet róni a bankszektorra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?