29 °C Budapest
Kiderült, mit gondolunk valójában a forintosításról

Kiderült, mit gondolunk valójában a forintosításról

2015. május 11. 14:00

Bár 2012 vége óta folyamatosan csökken a hiteltörlesztők aránya, a két éve tartó tendencia megtorpanni látszik. Egy friss felmérés arra is rávilágít, hogy jelenleg a legszélesebb réteget foglalkoztató pénzügyi téma a devizahitelek forintosítása. Annak ellenére, hogy a válaszadók 91 százaléka értesült a kormány akciójáról, 17 százaléka nem tudja, hogy milyen hatással lesz rá az intézkedés.

Az elmúlt években ugyan csökkent a hiteltörlesztők száma, de ez már a fair banki törvény megszületése előtti időszakban is fordulni látszott - derül ki a Cofidis Hitel Monitor kutatásából. Tavaly a lakosság 19 százaléka számolt be új hitelfelvételről, míg a megelőző negyedévben 7 százalékuk vett fel kölcsönt. Jelenleg a 18-69 éves lakosság 43 százaléka törleszt valamilyen hitelt, a hitelajánlatokra továbbra is az általában leginkább hitelképes korúként nyilvántartott 30-49 éves korosztály a legfogékonyabb.

Minden harmadik-negyedik felnőttnek (29 százalék) volt már személyi kölcsöne, 10 százalékuk jelenleg is törleszt valamilyen célra felvett személyi hitel konstrukciót. Annak ellenére, hogy a hitelpiacon alacsony THM-ek mellett is kiélezett versennyel találkozhatnak a fogyasztók, ezt csak a megkérdezettek 45 százaléka érzékelte. Talán ennek tulajdonítható, hogy az elmúlt évben mindössze 3 százalék vette igénybe ezt a hitelfajtát annak ellenére, hogy ebben a szegmensben kiemelkedően jók a konstrukciók. A felvett hitelösszeg esett kissé, átlagosan 450 ezer forint körüli, melynek további csökkenéséhez hozzájárulhat a 2015. január 1-től életbe lépett jövedelemarányos törlesztő-részlet korlátozás is.

A személyi kölcsön egyre inkább a családi büdzsé egyensúlyban tartója; a megkérdezettek 46 százaléka a bevételek-kiadások egyensúlyozásához veszi fel, további 19 százalék másik adósságot rendez vele.

A hitelekkel kapcsolatos általános megítélés javulása leginkább abban jelenik meg, hogy az emberek 55 százaléka már eszközként tekint a különféle hitelkonstrukciókra és 49 százalékuk gondolja úgy, hogy váratlan kiadások fellépésekor megoldás lehet a hitel. A többség (66%) ugyanakkor továbbra is tart a rejtett költségektől, és drámaian, 58 százalékra emelkedett az átláthatatlan hitelajánlatokra panaszkodók aránya. Az elmúlt időszakban bevezetett jövedelemarányos törlesztő-részletekre vonatkozó szabályok hatását viszont a fogyasztók is érzik: az elmúlt két évben ugyan láthatóan csökkent az érzékelt szigorúság, a bankok nem adják könnyen a hitelt, a potenciális hitelfelvevők pedig óvatosabbak.

Sokakat foglalkoztat a forintosítás

A devizahitelek forintosítása továbbra is téma a 18-69 éves lakosság körében. A magyarok kilenctizede értesült a devizahitelek forintosításáról, és továbbra is valamivel többen vannak, akik pozitív hatást várnak (20 százalék) az intézkedéstől, mint akik negatívumoktól tartanak (7 százalék). Ezzel együtt a többség, 54 százalék továbbra sem érzi magát érintettnek az ügyben, míg további 17 százalék nem tudja, hogy milyen hatással lesz rá az intézkedés. A jelenlegi hiteltörlesztők esetében mind a pozitív, mind a negatív hatást várók aránya magasabb az átlagnál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenlegi hiteltörlesztők közel négytizede személyesen semmilyen hatást nem vár a "tisztességtelen banki magatartás" kompenzációjától, további közel egyötödük nem tudja hova tenni a várható hatást.

 A jelenlegi törlesztők körében is a pozitív várakozások felé billen a mérleg: 30 százalék vár pozitív, 14 százalék negatív hatást az intézkedés kapcsán. Anyagi érintettséget a megkérdezettek egyharmada feltételez, ezen belül 21 százalékuk adósként vagy adóstársként lehet érintett az intézkedés kapcsán, és ugyanennyien vannak köztük, akik ma is fizetik a hitelek törlesztőit.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
MEDIA1  |  2022. május 16. 12:26
Nem Svájc az első ország, ahol hasonló döntés született.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?