Fogadjunk, hogy nem tudtad, mennyi minden változott júliustól

Pénzcentrum
2014. július 2. 12:01

Július elsejével számos változás lépett életbe Magyarországon. Sok hazai bank módosította hirdetményeit: van, ahol a díjak csökkenésével, vagy éppen nyári akciókkal találkozhatnak az ügyfelek. Ezentúl elektronikus lesz az anyakövezés, és egy okmányra lesz szükség a korábbi négy helyett. Megváltoztak emellett többek között a versenyjogi szabályok, a jövedéki termékekre vonatkozó vámtarifa szabályozás és külföldi mobiltelefon-használat díjai is. De örülhetnek a Balatonra készülők is, ezentúl étkezőkocsikban falatozhatnak bizonyos vonatjáratokon útban a Magyar Tenger felé.


Változó banki költségek

Számos bank módosította hirdetményeit július elsejével. A változtatások között ezúttal nem csak díjemeléssel találkozhatnak az ügyfelek: a K&H Bank a legtöbb lakossági termék esetén csökkentette a díjakat. Így nemcsak az utalások, csoportos beszedési megbízások után kell kevesebbet fizetni (például egy netbankon keresztül megadott átutalás esetén a 0,69%, minimum 166, maximum 4498 forint helyett 0,57%, minimum 98 és maximum 4383 forintot, míg csoportos beszedés esetén 116 helyett 98 forintot kell fizetni), de az éves betéti-és hitelkártya díjak is csökkentek. A standard MasterCard így 6939 forint helyett 6515 forintba kerül.

Az UniCreditnél a devizaszámla díjai csökkentek: a számlavezetés 420 forint helyett 249 forint, valamint a 17 forintos könyvelési tételdíjat sem számítják fel, ahogy az érkező utalások jóváírások után felszámolt díjat is elengedik. Az UniCredit ügyfelei ráadásul egy időszakos (július 1 - augusztus 31.) akció keretében díjmentesen vehetnek fel készpénzt a bank külföldi ATM-jeiből.

KATTINTS! Újabb magyar banknál drágul a számlavezetés: van megoldás!

A Raiffeisen már nem igényelhető számlacsomagjainál (DíjNullázó, Mindennapok) korábban felszámolt 0,3 százalékos átutalási díjat a bank eltörölte. Ugyanakkor számos csomag, valamint a DirektNet belépési értesítési sms-szolgáltatás esetén is pár forintos drágulással találkozhatnak az ügyfelek.

Az Ersténél az éves kártyadíjak emelkedtek. A Visa Virtuális kártyáért például 992 forint helyett 1543 forintot kell évente fizetni, a standard MasterCard és Visa Classic esetében pedig 6946 forintról 7497 forintra emelkedett a díj.

A CIB Banknál két időszakos akcióval találkozhatnak ebben az időszakban az ügyfelek: egyrészt a külföldi, nem forintban végzett aranykártyás költések után 1 százalékos visszatérítés jár szeptember végéig. Másrészt haláleseti rendelkezést is díjmentesen lehet most megadni. (A haláleseti rendelkezés előnyeiről korábbi cikkünkben írtunk már: Fájó tragédia a családban: mi lesz a bankban lévő pénzzel?) Ezenfelül csak a bankkártyához kapcsolódó kiegészítő extrém sportbiztosítás napidíja nőtt 541 forintról 564 forintra, a többi szolgáltatás díja változatlan.

Elektronikus anyakönyvezés

2014 júliusától az adatok nyilvántartása nem papíralapon, anyakönyvi események alapján történik majd, hanem elektronikusan és személyhez kötötten. A papíralapú anyakönyvek digitalizálása folyamatos, például házasságkötéskor digitálisan rögzítik a házasulók papíralapú születési anyakönyvét is. A jövőben a jelenleg négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy lesz, amely az országban bármelyik anyakönyvvezetőnél elérhetővé válik majd.

A tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvény

Július elsejétől változnak a versenyjogi szabályok is, ekkor lép hatályba a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítása - tájékoztat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Több területen is változás lesz, a cégfúziós eljárások esetén az ügyintézési határidő 45 napról 30-ra csökken. A céges összefonódás a GVH engedélye nélkül nem is jöhet majd létre. Emellett könnyebben feltárhatóvá válik a törvénysértő magatartás, a kartellezés. Kiegészítésképp bekerült a törvénybe a megtévesztő és jogellenes összehasonlító reklám tilalma is.

A terhességre, szülésre vonatkozó újítások

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és hangsúlyosabbá válik a védőnők szerepe is. Emellett a várandósokat ezentúl a háziorvos is elküldheti szűrő- és laborvizsgálatokra. Az is újdonság, hogy kikerül az eddigi kötelező vizsgálatok köréből az úgynevezett AFP- (alfa-fetoprotein) vizsgálat (az anyai vérszérum AFP-koncentrációja alapján következtetnek rendellenességekre terhesség 16-21. hete között). Ez a vizsgálat az 1970-es évektől van jelen a magyar gyakorlatban, hatékonyságát azonban szakmai körökben sokan megkérdőjelezték, ezért nem lesz kötelező.

Változnak a roaming adatforgalmi és telefonos percdíjak

Mától az uniós szabályozás értelmében a tagállamokban működő mobilszolgáltatók a külföldről kezdeményezett mobilhívásokért legfeljebb nettó 19 centet (58 forint) számlázhatnak percenként a mostani 24 cent (73 forint) helyett. A külföldön fogadott hívások díja pedig a mostani 7 cent (21,4 forint) helyett nem haladhatja majd meg az 5 centet (15,3 forint). Az SMS-küldés ára külföldről 6 centre (18,3 forint) csökken. A legnagyobb mértékű árcsökkentést az adatroaming, azaz a külföldi mobilinternetezés esetében jelentkezik, ebben a termékkategóriában kevesebb mint a felére, 45 centről (137,5 forint) 20 centre (61,1 forint) csökken a megabájtonkénti legnagyobb megengedett tarifa. A témáról bővebbenide kattintva olvashatsz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Változik a jövedéki termékek jelölése

Megváltozik a jövedéki eljárások során alkalmazandó KN-kódokra vonatkozó gyakorlat is. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében mostantól az ún. "mindenkor hatályos Kombinált Nómenklatúra" szerint megállapított áruazonosító számokkal (másnéven KN-kódokkal) jelölik majd a jövedéki (azaz az alkoholos vagy épp a dohány-) termékeket. Ezeket a vámtarifaszámokat a jövedéki termék megnevezése és az adómérték meghatározása során kell kötelezően figyelembe venni.

Újdonság a Balatonra utazóknak

Néhány balatoni járatán mától étkezőkocsikat is indít a MÁV-Start Zrt. Egyelőre a Budapest-Déli pályaudvarról Nagykanizsára, Keszthelyre és Tapolcára közlekedő vonatok esetében találkozhatunk az étkezőkocsikkal is.

Mobilparkolás

Mától a korábbi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén érhető el a mobiltelefonos parkolás, amelynek 810-es behívószáma 763-ra változott. Az autósok a díjfizetést hét közterületi mobilparkolást kínáló szolgáltatón keresztül tudják elindítani. A három mobilszolgáltatón keresztül továbbra is elérhető a mobilegyenleg terhére történő, SMS- és telefonhívás alapú, úgynevezett ad hoc mobilparkolás. További érdekességeket ide kattintvaolvashatsz.

Nagyobb biztonság a horvátországi nyaraláson

Mától két hónapon át ismét járőröznek magyar rendőrök az Adriai-tenger horvát szakaszán, Zára (Zadar) térségében. A magyar turistákkal kapcsolatos rendészeti feladatokat az idén havi váltásokban két-két rendőr látja el. Az Adriai-tengernél tevékenykedő magyar rendőröknek nincs önálló intézkedési joguk, a hatályos horvát jogszabályok szerint a horvát rendőrök irányításával és kíséretében tevékenykednek.

Zadar, Horvátország

Gigabírság a parlagfű miatt

Július 1-től 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot kaphat az, akinek a földjén parlagfüvet talál a hatóság. A bírság maximuma nem véletlenül ilyen magas, Magyarországon ugyanis hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában. Ráadásul aki eddig nem volt érzékeny a parlagfűpollenre, az is veszélyeztetve van, mert az allergia előbb-utóbb bárkiben kialakulhat. Tudj meg erről minél többet! Ide kattints!

Elektronikus adóellenőrzés

Az adóhatóság mától elektronikusan ellenőrizhet bárkit - derül ki a többek között adótanácsadással is foglalkozó RSM DTM Hungary Zrt. tájékoztatójából. Az ellenőrzés eredményeképpen mulasztási bírságot kaphat az, akinél probléma merül fel.

Internetes biztonság

Július elsejétől minden internetszolgáltató ingyenesen köteles az ügyfelek rendelkezésére bocsátani egy magyar nyelvű, a káros tartalmakat kiszűrő szoftvert - mondta az InfoRádiónak Mácz Ákos, a Magyar Telekom szabályozási igazgatóságának EU kapcsolatok vezetője. A törvénymódosítás szerint kötelező az ügyfelek figyelmét felhívni erre a lehetőségre. Így nagyobb eséllyel védhetők meg a kiskorúak a felnőtt tartalmaktól.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?