17 °C Budapest

Mennyit, mikor és hogyan kapok vissza a bankomtól?

Pénzcentrum
2014. július 1. 11:35

A múlt hét pénteken benyújtott törvényjavaslatnak köszönhetően további részleteket tudhattunk meg arról, hogyan fogják megsegíteni a bajba jutott magyar családokat. A visszatérítéssel kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel, a Pénzcentrum.hu összeszedte a válaszokat.

Várjuk olvasóink kérdéseit!
Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a devizahitelek visszatérítésével kapcsolatban - a válaszokat elolvashatjátok itt, a Pénzcentrum.hu hasábjain!

Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu


Az elmúlt hetekben rengeteg információt kaptunk a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban, viszont rengeteg a még nem tisztázott kérdés az ügyben. Ezeket a parlamenti vita alatt, vagy akár egy későbbi szabályozás keretein belül fogják tisztázni. A héten tárgyalja ugyanis a parlament a devizahiteleseket megsegítő törvényt, ami az első lépcsőfoka a devizahiteles mentőcsomagnak.

Bár sok kérdés még nyitott a végső formával kapcsolatban, azonban vannak olyan konkrétumok, amiket már a pénteken benyújtott törvényjavaslatból megismerhettünk. Olvasóink kérésére összeszedtük azokat a lényeges pontokat, amelyek a devizahiteles kérdést érintik.

Melyik hitelekre érvényes a törvénytervezet?

A most benyújtott tervezet a törvény hatálybalépését megelőzően kötött deviza alapú és forint alapú fogyasztói hitelszerződésekre és lízingszerződésekre terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a lakáshitelek, a szabad felhasználású jelzáloghitelek, a személyi kölcsönök, az autóhitelek és az autólízingek is a hatálya alá esnek.

Érdekes, hogy nem csak a deviza alapú, hanem a forint alapú szerződésekre is vonatkozik a törvénytervezet, igaz ezek esetében nem lehet árfolyamrésről beszélni, viszont az egyoldalú kamatemelés érintheti ezeket a szerződéseket.

Miért kaphatunk vissza pénzt?

A törvénytervezet szerint összesen három jogalapon járhat vissza pénz az ügyfeleknek:

  • A folyósításkor az MNB középárfolyamától eltérő árfolyam használata. Ebben az esetben jellemzően az ügyfelek jártak rosszul az árfolyamrés miatt. Ennek kiszámításáról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.
  • A másik jogalap szerint a törlesztőrészleteket is MNB középárfolyamon kellett volna elszámolni, ehelyett a bankok az eladási árfolyamon állapították meg a törlesztőrészleteket, így ismételten hátrány érte az ügyfeleket.
  • A harmadik jogcím az egyoldalú kamatemelések köre. Ennek feltételeiről részletesen olvashatunk a törvénytervezetben, azonban az elszámolás később történik majd egy másik szabályozás keretein belül.

Mennyi pénzt kaphatok vissza?

Az, hogy mennyi pénzt kaphatunk vissza több tényezőtől függ, ilyenek a bankunk által alkalmazott árfolyamrés mértéke, ez hitelintézetenként eltérő. Lényeges az is, hogy mikor vettük fel a hitelt (mikor történt a folyósítás), illetve, hogy a bank milyen naptári napon határozza meg a törlesztést, mivel az elmúlt hat évben hónapon belül is hatalmas árfolyammozgásnak lehettünk szemtanúi több alkalommal is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyoldalú kamatemelés miatt jelentős összegek járhatnak vissza, azonban kérdéses, hogy mikor történt a kamatemelés. Ebben az esetben a kifizetés határideje és a rendezés módja kérdéses. Ezekről számításainkat egy átlagos devizahitel esetében korábbi cikkünkben találod meg.


Utalni fogják a pénzt?

A még élő szerződések esetében a tőketartozást fogják csökkenteni, aminek köszönhetően a törlesztőrészletek fognak csökkenni. A végtörlesztett vagy lejárt szerződések esetében viszont az ügyfelek várhatóan átutalással kaphatják meg a nekik járó összeget.

Nem úgy volt, hogy a végtörlesztett hitelekre nem vonatkozik a törvény?

Ebben az esetben szét kell választanunk a végtörlesztést, amikor az ügyfél valamilyen saját forrásból, vagy másik hitel felvételével törlesztette a hitelét, illetve a kedvezményes végtörlesztést, amikor a devizahiteleket törvényben rögzített árfolyamon (180 forinton a svájci frank esetében) fizethették ki a kölcsönüket. Míg az utóbbi esetén nem jár vissza pénz, addig az előbbi esetén az élő szerződésekhez hasonlatosan jár a pénz, amennyiben nem évült el a követelés.

El is évülhet a követelés?

Ugyan van rá esély, hogy ez változni fog, azonban a mostani állás szerint a törvény hatályba lépése előtti öt éven belül lezárt szerződések esetén kell fizetnie a banknak. Ha fizet, akkor viszont minden jogcímen jár a visszatérítés, tehát nem csak az öt éven belül történt jogsértések esetén.

Nézzünk néhány példát!

  • Ha valakinek 2008-ban járt le az autóhitele, akkor nem jár visszatérítés.
  • Ha 2010-ben váltotta ki a devizahitelét forint alapú hitellel, akkor a teljes futamidőre jár a visszatérítés.
  • Ha 2005-ben vette fel devizaalapú lakáshitelét valaki, akkor szintén teljes futamidőre járnak az összegek élő szerződés esetén.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm