16 °C Budapest

Ezek a legfontosabb változások januártól: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. december 31. 05:43

Számos változásra számíthat a magyar lakosság 2014-ben. Rengeteg családot érint például a családi adókedvezmény kiterjesztése; míg a nyugdíjasok a 2,4 százalékos nyugdíj-emelésnek örülhetnek. Persze drágulást is hoz az újév; a Pénzcentrum.hu ezért egy csokorba szedte neked a legfontosabb változásokat.

Kiterjesztették a családi adókedvezményt: így változik a fizetésünk

A jövő évi adóváltozások része a családi adókedvezmény kiterjesztése, amiről a kormány már júliusban döntött. 2014 januárjától már nem csak a 16 százalékos szja-ból, hanem a 10 százalékos nyugdíj- és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból is érvényesíteni lehet a kedvezményt. A kedvezmény összege változatlan, egy illetve két gyermek után gyermekenként és havonta 10 ezer forint, három illetve több gyermek után gyermekenként és havonta 33 ezer forint.

Mint azt korábban írtuk, a kiterjesztés elsősorban a három vagy több gyermeket nevelőknél jelent plusz kedvezményt, mivel az 1-2 gyerekeseknél az szja-ból való levonás után nem igazán marad további rész, pláne, ha a szülők meg is osztják a kedvezményt. Három gyermek esetén bruttó 300 ezer forintnál azonban 51 ezer forint lehet a nettó keresetnövekmény. Jövőre ekkora fizetés esetén tudja egy háromgyermekes család teljes egészében igénybe venni a családi adókedvezményt. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával (lent) kiszámolhatod, hogy mennyit vihetsz haza jövőre:

Januártól emelkedik a közfoglalkoztatottak bére

A közfoglalkoztatási bér az alap- a szakképzett és a munkavezető kategóriákban egyaránt 2,4 százalékkal emelkedik január 1-től. A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatott havi bére január 1-től 75 500 forintról 77 300 forintra emelkedik. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 96 800 forintról 99 100 forintra emelkedik a havibér. A munkavezetőknél pedig 83 050 forintról nő 85 050 forintra. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér kötelező, legkisebb összeg január 1-jétől havi 85 050 forint, míg a közfoglalkoztatási garantált bér kötelező, legkisebb összege havi 109 040 forint. Az emelkedés itt is 2,4 százalékos. Az új tarifákat első alkalommal a 2014. január hónapra járó közfoglalkoztatási bér és közfoglalkoztatási garantált bér megállapításánál kell alkalmazni.

Újabb családtámogatások jönnek

Újabb családtámogatások vehetők igénybe januártól; a gyed extra lehetőségeivel a gyermekvállalást kívánják ösztönözni. A kormány még novemberben döntött négy konkrét intézkedésről a gyed extra keretében. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Az intézkedések 65 ezer embert érintenek és 18,6 milliárd forintot jelentenek a jövő évi költségvetésben.

A bevezetendő diplomás gyeddel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet. A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Nyugdíjemelés: milliókat érint

Jövőre 2,4 százalékos lesz a nyugdíjemelés mértéke - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az Idősügyi Tanács ülésén még december elején. Soltész Miklós elmondta, hogy az emelés 2,8 millió embert érint, közülük kétmillióan nyugdíjasok, nyolcszázezren pedig korhatár előtti ellátásban, fogyatékos támogatásban és megváltozott munkaképességűek támogatásában részesülnek.

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások is

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedik január 1-jével. Az ellátások és a járadékok összege - csakúgy mint a nyugdíjaké - 2,4 százalékkal emelkedik.

Módosulnak a rokkantsági szabályok

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a megváltozott munkaképességűek a január elsején hatályba lépő törvénymódosítás alapján. A megváltozott munkaképességű személyek ellátására jelenleg az jogosult, akinek az egészségi állapota 60 százalékos - vagy ennél alacsonyabb - mértékű, és 5 éven belül legalább 1095 napot - 3 évet - dolgozott úgy, hogy volt társadalombiztosítása. Az indoklás szerint azonban a 45 és 60 év közöttieknél sokan egészségi állapotuk miatt az elmúlt öt évben nem tudtak dolgozni. Ezért kiegészítették a szabályozást, így 10 éven belül 2055 nap vagy 15 évben belül 3650 nap - azaz tíz év - biztosítási idő megléte esetén is jár támogatás. A változtatás értelmében akkor válik valaki jogosulatlanná a rokkantsági ellátásra, ha keresőtevékenységből származó jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér másfélszeresét, vagyis a jövőben egyszeri jutalmak miatt nem fog megszűnni a jogosultság. A módosítás kimondja, hogy megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni azt a munkavállalót is, aki rehabilitációs járadékban részesül. Mivel ez kifutó ellátás, az érintettek részesülhetnek a támogatott foglalkoztatásban. Az előterjesztés azt is általánossá teszi, hogy a fogyatékossági támogatásban részesülők is részt vehetnek támogatott foglalkoztatásban. A jogszabályba egy módosítással az is bekerült, hogy a rehabilitációs hatóság nyilvántartást vezet a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő megváltozott munkaképességűekről, az akkreditált munkaadókról és a megváltozott munkaképességűek számára felajánlott betöltetlen álláshelyeikről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Emelkedik az emelt összegű ápolási díj

Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tízszázalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Bérpótlékot kapnak a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozók

Bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók januártól. Az ágazati bérpótlék összege személyenként 5-11 százalékos béremelést jelent, ami havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését. Az érintettek a magasabb összeget először jövő márciusban kapják majd meg, de az visszamenőleg, tehát már a januári bérükre is vonatkozik. Ez összesen mintegy 73 ezer szakdolgozót és körülbelül 20 ezer technikai munkatársat jelent.

Drágul a posta!

Módosítja a postai szolgáltatások árait a Magyar Posta Zrt. január elsejével. A nem tömeges feladású, közönséges levél alapára 30 grammig 110 forintról 115-re, 50 grammig 145 forintról 150-re, a hivatalos irat ára 325 forintról 330-ra emelkedik. A gyakrabban igénybe vett egyéb szolgáltatások közül az elsőbbségi levél ára 140 forintról 145 forintra nő, az ajánlott többletszolgáltatásé 250 forint helyett 265, a levelezőlapé és a képes levelezőlapé 85 forint helyett 90, a tértivevény különszolgáltatásé pedig 165 forint helyett 180 lesz. A Posta hangsúlyozta: az árváltozás mértékét a jogszabályi környezet úgy határozza meg, hogy a hatálya alá tartozó termékek átlagos áremelése nem lehet magasabb, mint az infláció várható mértéke.

Nem emelkednek az úthasználati díjak januárban

Nem emelkednek az úthasználati díjak januárban sem az e-matricás, sem a HU-GO e-útdíj rendszerben - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Emlékeztettek arra, hogy a jogszabályi előírások szerint a díjköteles útszakaszokat csak az úthasználati jogosultság megváltását követően lehet igénybe venni. Közölték, a 3,5 tonna alatti gépjárművek, motorkerékpárok és autóbuszok számára az e-matricát a pályára való felhajtás előtt kell megvásárolni, míg a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek a HU-GO e-útdíj rendszerben megváltott és kifizetett viszonylati jeggyel vagy működő fedélzeti eszközzel és az ehhez tartozó feltöltött egyenleggel lehet megkezdeni az utazást. A 2013-ban vásárolt éves e-matricák érvényessége 2014. január 31-én éjfélkor jár le.

Indul az Erasmus+

Többéves előkészítő munka után, 2014. január 1-jén indul útjára az Európai Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja, az Erasmus+, amely 2020-ig 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat. A program révén több mint 4 millió pályázó juthat külföldi tanulmányokat, képzést, munkavállalást vagy önkéntes munkát segítő támogatáshoz. A jövő évi pályázatokat 2014 tavaszáig kell eljuttatni Brüsszelbe.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem