24 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon

Pénzcentrum
2013. december 29. 08:03

Némileg növekszik a hamis bankjegyek száma Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végén publikált Időközi jelentésének adatai szerint az elmúlt három hónapban 724 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamis bankjegyek száma decemberben jelentősen megugorhatott, hiszen a rendőrök nemrég komoly pénzhamisító bandára csaptak le.

A magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 2013 első félévéhez képest enyhe növekedést tapasztaltak az elmúlt három hónapban a forinthamisításban: összesen 724 hamis bankjegyet foglaltak le a hatóságok a harmadik negyedévben.

Minden bizonnyal a következő negyedéves statisztikákban komoly növekedést láthatunk majd, hiszen nemrég két pénzhamisítási ügyet is felgöngyölített a rendőrség. Hajdúnánáson többek között 125 darab hamis húszezer forintos bankjegyet (összesen 2,5 millió forint értékben) foglaltak le, de Móron is elkaptak egy pénzhamisítót. A gyanúsítottak valószínűleg a karácsony előtti nagy készpénzforgalmat akarták felhasználni arra, hogy beváltsák a hamis pénzeket.Természetesen a magas címleteket kedvelik a bűnözők

Az MNB adatai szerint a lefoglalt forintbankjegy-hamisítványok többsége továbbra is a magasabb címletek, így a 10 000 - 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A bűnözők még mindig a jól bevált irodai sokszorosítókkal (fénymásolókkal, nyomtatókkal) dolgoznak.


A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős:a jegybank szakértői 295 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a harmadik negyedévben. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 217 darab volt.

Jönnek a műanyag pénzek: mi is fizethetünk plasztik forinttal? - KATTINTS!

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM