20 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb pénz Magyarországon

Pénzcentrum
2013. december 29. 08:03

Némileg növekszik a hamis bankjegyek száma Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november végén publikált Időközi jelentésének adatai szerint az elmúlt három hónapban 724 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamis bankjegyek száma decemberben jelentősen megugorhatott, hiszen a rendőrök nemrég komoly pénzhamisító bandára csaptak le.

A magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 2013 első félévéhez képest enyhe növekedést tapasztaltak az elmúlt három hónapban a forinthamisításban: összesen 724 hamis bankjegyet foglaltak le a hatóságok a harmadik negyedévben.

Minden bizonnyal a következő negyedéves statisztikákban komoly növekedést láthatunk majd, hiszen nemrég két pénzhamisítási ügyet is felgöngyölített a rendőrség. Hajdúnánáson többek között 125 darab hamis húszezer forintos bankjegyet (összesen 2,5 millió forint értékben) foglaltak le, de Móron is elkaptak egy pénzhamisítót. A gyanúsítottak valószínűleg a karácsony előtti nagy készpénzforgalmat akarták felhasználni arra, hogy beváltsák a hamis pénzeket.Természetesen a magas címleteket kedvelik a bűnözők

Az MNB adatai szerint a lefoglalt forintbankjegy-hamisítványok többsége továbbra is a magasabb címletek, így a 10 000 - 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A bűnözők még mindig a jól bevált irodai sokszorosítókkal (fénymásolókkal, nyomtatókkal) dolgoznak.


A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős:a jegybank szakértői 295 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a harmadik negyedévben. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 217 darab volt.

Jönnek a műanyag pénzek: mi is fizethetünk plasztik forinttal? - KATTINTS!

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak (Forrás: MNB)


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?