15 °C Budapest

Gigabírság: ismeretlen szabály szedi áldozatait az autópályákon

Pénzcentrum
2013. december 30. 05:24

A 2013-as évet a világ elől elvonulva, napilapok és internethozzáférés nélkül töltötted; vagy csak simán mindenről tudni akarsz? Ne aggódj, nem maradsz le semmiről. A Pénzcentrum.hu egy csokorba szedett neked néhányat a 2013-as év legfontosabb, legérdekesebb eseményei közül. Szerintünk ezek nélkül nem érdemes elkezdeni az újévet.

Figyelem! A narancssárgával szedett linkekre kattintva további érdekességeket, részleteket tudhatsz meg az adott témáról (a 3 hónapnál régebbi cikkek elolvasásához INGYENES regisztráció szükséges - a szerk.).

2013 a Rezsicsökkentés éve!

Bár a legfrissebb hírek szerint a rezsicsökkentés és a családtámogatás költségvetése lesz a 2014-es büdzsé, azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy már a 2013-as év is a közüzemi díjak központi csökkentéséről szólt. Mint ismert, január 1-től 10 százalékkal csökkent a lakossági villamos energia-, gáz-, és távhő ára; majd júliustól szintén 10 százalékkal mérséklődött a víz-, csatorna- és szemétszállítás-; valamint a szennyvízszippantás-, kéményseprés-, és PB-gáz ára is. Novemberben pedig eljött a rezsicsökkentés második üteme is; ismét a lakossági villamos energia-, gáz-, és távhő ára mérséklődött, ezúttal 11,1 százalékkal. Itt azonban még nem értek véget az év eseményei; nemrég jelentették be ugyanis, hogy a Fidesz már dolgozik az újabb, harmadik rezsicsökkentésen, melynek köréről és mértékéről azonban csak jövőre dönt a megbízott munkacsoport.

Pénzcentrum vélemény
Természetesen idén megmutattuk, hogy a rezsicsökkentés hogyan hat a családok pénztárcájára (lásd fenti összefoglaló táblázatunkat - figyelem, a számok, összegek teljes évre vetített értékek); ugyanakkor az intézkedés lehetséges árnyoldalairól is fontosnak tartottuk beszélni. Véleményünk szerint ugyanis az alacsony ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Így a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévő, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Ráadásul az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb mindenképp fizetni kell.

● ● ●

Jegybanki kamatvágások

A jegybanki kamatvágásoknak köszönhetően egy év alatt nagyot estek a betétek és a hitelek kamatai. Míg előbbi esetén örülni kell a némileg 4 százalék feletti hozamoknak, addig a másik oldalon már igen kedvezőnek mondható 6-7 százalék közötti THM-ek fogadnak a bankokban. A hitelesek, lakásvásárlásban gondolkodók tehát örülhetnek, hiszen most sokkal kedvezőbb feltétellel juthatnak lakáshitelhez. A betétesek sem feltétlenül vannak rosszabb helyzetben, mint egy éve, hiszen az infláció is rekord alacsony a jelenlegi időszakban, ami továbbra is biztosítja a megfelelő reálhozamot megtakarításaink után. Egyre érdemesebb hosszú távon gondolkodni, hiszen csak ezek a megtakarítások lehetnek mentesek az augusztusban bevezetett EHO alól.

● ● ●

Bevezették a tranzakciós illetéket

A kamatok változása mellett leginkább a banki díjakra kellett idén odafigyelni. A tranzakciós illeték emelése után szinte mindenki saját bőrén érezhette, hogy emelkednek a költségek. Ma már jóval többe kerül a készpénzfelvétel, utalás és más tranzakciók. Az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetésétől sem várunk mást, újabb drágulás jön.

● ● ●

Tovább bonyolódott/ik a devizahitelesek ügye

A devizahitelesek ügye idén sem rendeződött megnyugtatóan. A Kúria döntése nyomán végre tisztázódott, nincs szó semmis vagy jó erkölcsbe ütköző szerződésekről. Az árfolyamrögzítést több százezer adós vette igénybe, így most ők jelentősen kevesebbet fizetnek havonta. Öt év után persze megnövekedett tartozást kell majd visszafizetniük, de az elengedett tartozás is több százezer forint lehet. Jövőre ígéri a kormány a végleges rendezést. A Kúria is akkor dönthet az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban, és születhet jogegységi döntés a kérdésben.

● ● ●

Ő nyert 3 milliárdot az Ötöslottón: tovább dolgozik, nem ad senkinek

2013 38. hetében egyetlen szerencsés játékos megütötte a 3 087 029 290 forintot érő főnyereményt az Ötöslottón. Sokáig csak annyit lehetett tudni az újdonsült milliárdosról, hogy nem gépi játékot választott, hanem saját számokkal játszott; illetve valahol Kelet-Magyarországon adta fel nyertes szelvényét. A Pénzcentrum.hu azonban megszerezte a szigorúan őrzött, ún. "Nagynyertes kérdőívet". A kitöltött kérdőívből kiderült többek között, hogy a többnyire fix számokkal játszó játékos régi motoros az Ötöslottón - 20 év játék után sikerült behúznia a jackpotot. De kiderült az is, hogy bár családtagjainak elárulta, mekkora szerencse is érte, ennek ellenére nem, illetve csak szükség szerint tervezi, hogy valakinek ad majd a hatalmas nyereményből. Mint mondta, természetesen vannak tervei, de pontosan még nem tudja, mire költ. Néhány dolgot azonban elárult: először jótékony célra fordít, de csakis személyes meggyőződés alapján; illetve gondolkozik továbbképzésen, önfejlesztésen is. Bár bízik abban is, hogy a hatalmas nyeremény nem változtatja meg emberi (családi, baráti) kapcsolatait, azonban tart attól, hogy személyisége negatív irányba változik, és más ember lesz belőle. Mint fogalmaz: "Félek, de minden erőmmel azon leszek, hogy ne változzam, vagy csak pozitív irányban". Egy dolgot azonban leszögezett: nemhogy Magyarországot nem hagyja el, de még a lakhelyéről sem kíván elköltözni.

● ● ●

Árvíz: megjelentek a katasztrófa vámszedői Pesten

Idén júniusban vonult végig Magyarországon az elmúlt másfél évszázad legnagyobb dunai árvize. A Duna vízállásáról, illetve a katasztrófahelyzetről szóló hírek folyamatos közlése mellett a Pénzcentrum.hu beszámolt arról is, hogy az árhullám hordalékaként bűnözők jelentek meg Budapesten. Értesüléseink szerint idegenek, a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva magukat összesítést készítettek a pesti alsórakpart közelében álló ingatlanokról, s az azokban tárolt értékekről. Megkeresésünk után a Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse felhívást intézett a lakossághoz, melyben leszögezték, a katasztrófavédelem munkatársai semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében. Cikkünk nyomán nyomozás is indult a fővárosban.

● ● ●

Gigabírság: ismeretlen szabály szedi áldozatait az autópályákon

A fenti címmel jelent meg még júniusban a Pénzcentrum.hu idei legolvasottabb cikke, melyben egy érdekes KRESZ-szabályra hívtuk fel olvasóink figyelmét. A cikk szerint sokan a mai napig nem tudják - bár már több mint 10 éve hatályban van -, mit jelenthet az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon a sebességkorlátozás mellett időnként megjelenő "IG-L" jelzés. Nos, a válasz egyszerű: az "IG-L" (IG-L: Bundes-Immissionsschutzgesetz-Luft) átmeneti sebességkorlátozást jelöl, célja az emberek, állatok, növények, földterületek védelme, megóvásuk a káros környezeti hatásoktól, így a légszennyezéstől, a zajártalomtól. Amennyiben ilyen jelzés alatt lépjük át a megengedett maximum sebességet, akkor nem a sebességtúllépés miatt kell büntetést fizetnünk, hanem környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót (~850 ezer forint) is!

● ● ●

Igazi sikersztori???

Habár sokan próbálták azt a látszatot kelteni, aligha lehetett sikersztorinak nevezni az államosított tankönyvellátás idei tanévkezdésre felállított új rendszerét. Ráadásul a sztorinak még közel sincs vége; 2014-ben a terjesztés után a tankönvek kiadása is állami kézbe kerülhet. Jövőre természetesen majd beszámolunk az újabb államosítási tervekről, s azok árnyoldaláról; addig viszont kattints alábbi linkünkre, hogy megtudd, hol hibázott idén a Könyvtárellátó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2013.09.19. Az év tankönyvbotránya: itt hibázott a Könyvtárellátó!(A Pénzcentrum.hu véleménye)

● ● ●

Grandiózus tervek: sí-, és rekreációs központ a Normafán

A Pénzcentrum.hu számolt be róla elsőként, hogy a kormány grandiózus terve szerint újra sí-, és rekreációs központ lehet Buda kedvelt kirándulóhelye, a Normafa. Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere egy február végi előadáson beszélt először a fogaskerekű és a Normafa rekonstrukciójáról. Előbbi keretében a fogaskerekű útvonala meghosszabbodna egyfelől a Széll Kálmán térig, illetve a másik oldalon a Normafáig, ahol a korszerűsítés a síélet újraélesztését is jelentené, négy sílifttel, hóágyúval és megfelelő számú parkoló kialakításával. A Magyar Országgyűlés szeptember végén törvényt is alkotott a Normafa területének rehabilitációjával kapcsolatban. E szerint Magyarország Kormánya biztosítja a fejlesztéshez szükséges pénzt, és a terület rendezését a Hegyvidéki Önkormányzatra bízta. Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere viszont november elején leszögezte: semmiféle munka nem indulhat el addig, amíg a helyi népszavazás során az itt élők nem döntenek arról, hogy a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokra épülő tervek megvalósuljanak-e a Normafánál. A teljes projektet egyébként 5 milliárd forintra saccolta korábban Vincze P. Márton, a Normafa Park miniszterelnöki megbízottja.

2013.11. 07. Sem sportcentrum, sem parkolók nem épülnek a Normafán

2013. 07. 29. Luxus? Erre kell a kormánynak 5 milliárd forint(interjú)

2013. 04. 10. Újabb hatalmas fejlesztésre készülnek Budapesten Orbánék

● ● ●

Egy szakma haragja

Sosem látott indulatokat kavart a közelmúltban megjelent, "Milliókat spórolhatsz ezzel az apró trükkel" c. cikkünk, melyben tudatos lakásvásárláshoz adtunk tanácsokat. Mint írtuk, féltve őrzött titokként kezeli a legtöbb magyar ingatlanközvetítő az eladásra kínált lakások pontos elhelyezkedését. A titkolózás egyáltalán nem meglepő, ez biztosítja azt, hogy a lakáskeresők/eladók ne kerülhessék meg a közvetítőt. A jutalékra ugyanis csak abban az esetben jogosult a közvetítő, ha ő hozza a vevőt. Pedig egy kis nyomozómunkával, s némi szerencsével ma már könnyedén kideríthetjük az eladó ingatlan pontos helyét. Ehhez nem kell más, mint a hirdetések néhány releváns adatának kiszűrése, valamint a térképes lakáskereső-, illetve a Google Street View alkalmazások tudatos használata. Lényeg a lényeg, bár nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, felhorkant az ingatlanközvetítő szakma. Özönlöttek a levelek, hozzászólások; kaptunk hideget és meleget egyaránt. Reagálva az indulatokra végül egy újabb cikk formájában adtunk hangot véleményünknek (lásd alább).

2013. 12. 11. Milliókat kereshetsz egy kis nyomozómunkával(a Pénzcentrum.hu véleménye)

● ● ●

A csalók idén sem pihentek

(Szerintünk) izgalmas témákat mutattunk be olvasóinknak a fizetési technológiák, a bankkártyák és ATM-ek világából is. Persze az idei évben is kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy bemutassuk olvasóinknak, hogyan csap(hat)ják be, lophatják meg őket, ha nem vigyáznak. Sőt, néhány hete arról is beszámoltunk, hogy akár börtön is járhat azért, ha elvesszük a talált pénzt az ATM-ből.

2013.10.07.Így nyúlják le a pénzed az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók!

2013.08.07. Veszélyben a PIN-kódunk? Túl egyszerű kitalálni

2013.07.12. A PIN-kód titkai: így védheted meg a bankkártyádat

● ● ●

Józsefváros még mindig izgalmas

Az újságírói munka (hivatás) szépségei közé tartozik, ha az embernek lehetősége van élő hírfolyamban tudósítani, egy izgalmas helyről, az események középpontjából. Mi a Pénzcentrum.hu-nál nem háborús térségekből, forradalmi tömegből "élőzünk", hanem például a józsefvárosi piacról. Amit hatalmas lendülettel szeretett volna bezáratni a tulajdonos MÁV, de persze ez nem ment olyan könnyen. A csípős novemberi hidegben viszont óriási élménnyel gazdagodtak a szép számban jelenlévő újságírók, fotósok: a Négy Tigris világát nem kell feltétlenül szeretni, azt viszont el kell ismerjük, hogy kevés izgalmasabb hely van Magyarországon hatalmas területen működő józsefvárosi piacnál. Annyit ígérhetünk, hogy az újabb területfoglalási kísérletnél is ott leszünk. És az egyik legjobban sikerült 2013-as cikkcím is ehhez az eseményhez kapcsolódik:

2013.11.21.Érik a botrány a Négy Tigrisnél: indul a józsefvárosi csata + képek

2013.11.19. Bezár a legendás pesti piac: napjai vannak hátra

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem