11 °C Budapest

A 33. leggazdagabb ország Magyarország

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 21:27

A globális pénzügyi vagyon 111 ezer milliárd euróra nőtt az Allianz "Globális Vagyonosodási Jelentése" szerint. A kutatás szerint a háztartások bruttó pénzbeli megtakarítása 2012-ben globális szinten 8,1 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Ez a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt hat évben.


"Összességében azt mondhatjuk, hogy a kelet-európaiak eddig egész jól megbirkóztak a pénzügyi válság hatásaival. Ez igazán figyelemre méltó teljesítmény. Annak ellenére, hogy szoros gazdasági kapcsolatok fűzik a válság által sújtott eurózónához, Kelet-Európa sokkal jobb növekedési potenciállal rendelkezik. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a régió nem lesz képes felzárkózni a gazdagabb országokhoz" - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza.

Magyarországon tavaly csak kicsit lett több megtakarítás: a bruttó pénzügyi vagyon mindössze 3,8 százalékkal gyarapodott, de a magyar háztartások drasztikus adósságcsökkentésbe kezdtek: 2012-ben közel 13 százalékkal csökkent az adósságtömeg. 
Magyarország adósságrátája (lakossági adósságállomány a GDP százalékában kifejezve) ma alacsonyabb, mint a legtöbb szomszédos országé: 2012 végén 33,5 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált legmagasabb érték.

Ennek eredményeképpen a nettó pénzügyi vagyon 15,1 százalékkal nőtt, amivel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban. Globális összehasonlításban Magyarország a 6530 euró (1,96 millió forint) egy főre jutó nettó pénzügyi megtakarítással a 33. helyet foglalja el a leggazdagabb országok listáján. (A lista első három helyén Svájc, az Egyesült Államok és Japán van.)

Az egy főre jutó átlagos bruttó pénzeszközállomány 2012 végén 4480 euró volt Kelet-Európában, de ez még mindig alacsonyabb, mint más feltörekvő régiókban. Az átlag elfedi, hogy a régión belül továbbra is óriási jóléti különbségek figyelhetők meg. Egyes országok továbbra is viszonylag szegények, például Kazahsztán és Ukrajna, más országok, például Csehország és Szlovénia, jóléti szintje sokkal közelebb áll a nyugat-európai országokéhoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Allianz jelentése három csoportba sorolja a magánszemélyeket. A "vagyoni alsó osztályba" azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, a középosztály tagjai 4900 és 29 200 euró (1,5-9 millió) közötti vagyonnal rendelkeznek, a "vagyoni felső osztály" tagjainak 29 200 euró feletti vagyona van.

Hosszú távú elemzések szerint azonban Kelet-Európa a világ leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 óta Kelet-Európa bruttó pénzeszközállománya évente átlagosan 14,7 százalékkal nőtt. Más feltörekvő régiók, mint például Ázsia (Japánt nem számítva) (13,7 százalék) vagy Latin-Amerika (13,2 százalék) valamivel rosszabbul teljesítettek, de az elmúlt években mutatott kimagasló teljesítmény ellenére a felzárkózási folyamat még jó ideig eltarthat Kelet-Európában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?