A 33. leggazdagabb ország Magyarország

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 21:27

A globális pénzügyi vagyon 111 ezer milliárd euróra nőtt az Allianz "Globális Vagyonosodási Jelentése" szerint. A kutatás szerint a háztartások bruttó pénzbeli megtakarítása 2012-ben globális szinten 8,1 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Ez a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt hat évben.


"Összességében azt mondhatjuk, hogy a kelet-európaiak eddig egész jól megbirkóztak a pénzügyi válság hatásaival. Ez igazán figyelemre méltó teljesítmény. Annak ellenére, hogy szoros gazdasági kapcsolatok fűzik a válság által sújtott eurózónához, Kelet-Európa sokkal jobb növekedési potenciállal rendelkezik. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a régió nem lesz képes felzárkózni a gazdagabb országokhoz" - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza.

Magyarországon tavaly csak kicsit lett több megtakarítás: a bruttó pénzügyi vagyon mindössze 3,8 százalékkal gyarapodott, de a magyar háztartások drasztikus adósságcsökkentésbe kezdtek: 2012-ben közel 13 százalékkal csökkent az adósságtömeg. 
Magyarország adósságrátája (lakossági adósságállomány a GDP százalékában kifejezve) ma alacsonyabb, mint a legtöbb szomszédos országé: 2012 végén 33,5 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált legmagasabb érték.

Ennek eredményeképpen a nettó pénzügyi vagyon 15,1 százalékkal nőtt, amivel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban. Globális összehasonlításban Magyarország a 6530 euró (1,96 millió forint) egy főre jutó nettó pénzügyi megtakarítással a 33. helyet foglalja el a leggazdagabb országok listáján. (A lista első három helyén Svájc, az Egyesült Államok és Japán van.)

Az egy főre jutó átlagos bruttó pénzeszközállomány 2012 végén 4480 euró volt Kelet-Európában, de ez még mindig alacsonyabb, mint más feltörekvő régiókban. Az átlag elfedi, hogy a régión belül továbbra is óriási jóléti különbségek figyelhetők meg. Egyes országok továbbra is viszonylag szegények, például Kazahsztán és Ukrajna, más országok, például Csehország és Szlovénia, jóléti szintje sokkal közelebb áll a nyugat-európai országokéhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Allianz jelentése három csoportba sorolja a magánszemélyeket. A "vagyoni alsó osztályba" azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, a középosztály tagjai 4900 és 29 200 euró (1,5-9 millió) közötti vagyonnal rendelkeznek, a "vagyoni felső osztály" tagjainak 29 200 euró feletti vagyona van.

Hosszú távú elemzések szerint azonban Kelet-Európa a világ leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 óta Kelet-Európa bruttó pénzeszközállománya évente átlagosan 14,7 százalékkal nőtt. Más feltörekvő régiók, mint például Ázsia (Japánt nem számítva) (13,7 százalék) vagy Latin-Amerika (13,2 százalék) valamivel rosszabbul teljesítettek, de az elmúlt években mutatott kimagasló teljesítmény ellenére a felzárkózási folyamat még jó ideig eltarthat Kelet-Európában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 20:35
Fődi Kitti filmje, az Elkezdődik a következő 24 óra nyert dokumentumfilm kategóriában a svéd Lule Ne...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM