13 °C Budapest

A 33. leggazdagabb ország Magyarország

Pénzcentrum
2013. szeptember 24. 21:27

A globális pénzügyi vagyon 111 ezer milliárd euróra nőtt az Allianz "Globális Vagyonosodási Jelentése" szerint. A kutatás szerint a háztartások bruttó pénzbeli megtakarítása 2012-ben globális szinten 8,1 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Ez a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt hat évben.


"Összességében azt mondhatjuk, hogy a kelet-európaiak eddig egész jól megbirkóztak a pénzügyi válság hatásaival. Ez igazán figyelemre méltó teljesítmény. Annak ellenére, hogy szoros gazdasági kapcsolatok fűzik a válság által sújtott eurózónához, Kelet-Európa sokkal jobb növekedési potenciállal rendelkezik. Elhamarkodott lenne kijelenteni, hogy a régió nem lesz képes felzárkózni a gazdagabb országokhoz" - mondta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza.

Magyarországon tavaly csak kicsit lett több megtakarítás: a bruttó pénzügyi vagyon mindössze 3,8 százalékkal gyarapodott, de a magyar háztartások drasztikus adósságcsökkentésbe kezdtek: 2012-ben közel 13 százalékkal csökkent az adósságtömeg. 
Magyarország adósságrátája (lakossági adósságállomány a GDP százalékában kifejezve) ma alacsonyabb, mint a legtöbb szomszédos országé: 2012 végén 33,5 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált legmagasabb érték.

Ennek eredményeképpen a nettó pénzügyi vagyon 15,1 százalékkal nőtt, amivel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban. Globális összehasonlításban Magyarország a 6530 euró (1,96 millió forint) egy főre jutó nettó pénzügyi megtakarítással a 33. helyet foglalja el a leggazdagabb országok listáján. (A lista első három helyén Svájc, az Egyesült Államok és Japán van.)

Az egy főre jutó átlagos bruttó pénzeszközállomány 2012 végén 4480 euró volt Kelet-Európában, de ez még mindig alacsonyabb, mint más feltörekvő régiókban. Az átlag elfedi, hogy a régión belül továbbra is óriási jóléti különbségek figyelhetők meg. Egyes országok továbbra is viszonylag szegények, például Kazahsztán és Ukrajna, más országok, például Csehország és Szlovénia, jóléti szintje sokkal közelebb áll a nyugat-európai országokéhoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Allianz jelentése három csoportba sorolja a magánszemélyeket. A "vagyoni alsó osztályba" azok a magánszemélyek tartoznak, akiknek nettó pénzeszközállománya 4900 eurós küszöbérték alatt van, a középosztály tagjai 4900 és 29 200 euró (1,5-9 millió) közötti vagyonnal rendelkeznek, a "vagyoni felső osztály" tagjainak 29 200 euró feletti vagyona van.

Hosszú távú elemzések szerint azonban Kelet-Európa a világ leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 óta Kelet-Európa bruttó pénzeszközállománya évente átlagosan 14,7 százalékkal nőtt. Más feltörekvő régiók, mint például Ázsia (Japánt nem számítva) (13,7 százalék) vagy Latin-Amerika (13,2 százalék) valamivel rosszabbul teljesítettek, de az elmúlt években mutatott kimagasló teljesítmény ellenére a felzárkózási folyamat még jó ideig eltarthat Kelet-Európában.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?