12 °C Budapest

Többmillió forintot is spórolhatsz egy jó lakáshitellel - itt a példa

Pénzcentrum
2013. szeptember 7. 11:04

2013 februárjától folyamatosan nő a forintalapú új lakáscélú hitelkihelyezések szerződéses összege; amely júliusban már megközelítette a 15 milliárd forintot. Az átlagos hitelköltség mutató pedig havi bontásban folyamatos csökkenést mutat év eleje óta. Minden jel a hitelezés élénkülésére utal és ezt a különböző banki akciókon is nyomon lehet követni.

Az új lakáscélú hitelkihelyezések szerződéses összege 2013 júliusában csaknem duplája volt a 2013 februárjában kihelyezett összegnek (február: közel 20 milliárd forint). "Ez nagyon jól hangzik, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az idei első 7 hónapban összesen 78 milliárd új, lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok. A 2005 és 2008 közötti időszakban viszont nem egy olyan időszakot láthattunk, ahol egy hónapban önállóan ennél nagyobb volt az új hitelek összege" - kommentálta a statisztikákat Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója. "A nagy emelkedés oka tehát az alacsony bázis, de az mindenképpen reménykedésre ad okot, hogy február óta, még ha visszafogottan is, de folyamatosan nő az új kihelyezések összege" - tette hozzá a szakértő.

A hitelezés bővülésével párhuzamosan az átlagos hitelköltség mutató is csökken a tavalyi év vége óta. Bár ez valóban jót tesz a hitelezési aktivitásnak, a mutató még csak júniusban és júliusban volt csupán egyszámjegyű. A csökkenésben a kamattámogatott hitelek és az alapkamat csökkenés egyaránt szerepet játszik.

Ki kaphat hitelt?

Az Otthon Centrum Hitel Center öt konkrét példán keresztül vizsgálta meg, hogy a lakásvásárlók most milyen ajánlatok közül válogathatnak, milyen kedvezményekre számíthatnak a bankoktól. A példákban szereplő ingatlanok valósak, ahogy a hat nagy banktól bekért konkrét ajánlatok is. A lakásvásárlók viszont kitalált, de a realitásoknak teljesen megfelelő személyek.

Az első példában szereplő 4 fős, jól szituált család a fővárosban, egy II. kerületi 84 négyzetméteres, 3 szobás lakást szemelt ki, 31,9 millió Forintos áron. A példában 19,2 millió forint önerővel rendelkeznek és a két kereső családtag együtt 400.000 forintos nettó jövedelmet tud igazolni. A 13 milliós hitelösszeg, 20 éves futamidővel, piaci kamatozáson, a banki ajánlatok alapján 97.000 és 105.525 forint közötti havi törlesztő részletet jelent.

A második példa egy fiatal, pályáját éppen elindító pár győri lakásvásárlását mutatja be. Az ipari beruházások miatt most jelentősen pezsgő város ingatlanpiacán egy 16,4 millió forintos, 2 szobás, belvárosi, 62 négyzetméteres, felújított, használt téglalakást vásárolnak, 25 százalék önerővel, és kettejüknek összesen 380.000 forintos igazolható jövedelemmel. A párnak 12,3 millió forint kölcsönre van szüksége, és a legjobb megoldás számukra az állami kamattámogatott, 10 millió forintos hitel kombinálása egy kiegészítő piaci kamatozású hitellel. Így a két hitel a 20 éves futamidő első 5 évében 84.000 és 93.000 forint közötti törlesztő részletet jelent, míg a 6. évtől a piaci kamatozásra visszatérve ez 95.000 és 105.000 forint közötti összegre nőhet. A fiatal pár által elérhető kedvezmények hasonlóak az első példában szereplőkhöz.

A harmadik példa, amely egy kis szolnoki panellakás megvásárlását mutatja be, jól tükrözi, hogy a hitelezés feltételei még mindig jóval szigorúabbak, mint a válság előtti években voltak. A szolnoki Széchenyi lakótelepen található másfél szobás, 41 négyzetméteres, 3,7 millió forintos panellakást kiszemelő 24 éves, minimálbérre bejelentett pályakezdő hitelfelvétele önmagában komoly nehézségekbe ütközik. Az ajánlatok alapján ő önállóan, egyedül erre a lakásra valószínűleg nem kaphat hitelt, az alacsony igazolható jövedelem, valamint az ingatlan alacsony értéke miatt. Így adóstársra, és/vagy pótfedezet bevonására lenne szüksége, még akkor is, ha rendelkezik 30 százalékos önerővel.

A negyedik példa egy szintén négyfős, de Miskolcon egy 25 millió forintos, 3 szobás, 100 négyzetméteres családi házat vásárolni szándékozó családot mutat be. A budapesti családdal szemben kisebb, 40 százalékos önerővel, és alacsonyabb, 230.000 forintos keresettel rendelkeznek. Esetükben a 20 milliót meghaladó ingatlanérték miatt csak a piaci kamatozású hitel jöhet szóba. A szükséges 15 millió forintot 20 éves futamidőre havi 120.000 és 126.000 forint közötti törlesztő részlet mellett igényelhetik. Olyan is előfordul viszont, hogy nem elég a 40 százalékos, hanem mindenképpen szükség van az 50 százalékos önerőre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ötödik példa egy budapesti, újépítésű, 1 szobás, 35 négyzetméteres, 14,23 milliós lakás megvásárlását mutatja be. A példabeli vevő egy 26 éves, nettó 170.000 forintos jövedelemmel, és 50 százalékos önerővel rendelkező, 2 éve dolgozó pályakezdő. A szükséges 7 millió forintot a legkedvezőbb feltételekkel állami kamattámogatást nyújtó hitelkonstrukcióban tudja igényelni. A 20 éves futamidő első 5 évében 47 és 53 ezer forint közötti törlesztő részlettel, azt követően pedig 59 és 63 ezer forint közötti havi törlesztéssel kell számolnia a vevőnek.

Szinte mindegyik példában szereplő hiteligénylő elérhet a fix költségekre, értékbecslésre, közjegyzői díjra vonatkozó engedményeket, kedvezményeket; ezek bizonyos esetekben akár több százezer forintos tételek is lehetnek.

Erre egy-egy konkrét példa az 1. ingatlan esetén, a számtalan ajánlat közül: A hitelhez sok akció kapcsolható, több bank is elengedi a fix költségeket, amelyek akár 310.000 forintos megtakarítást is jelenthetnek. Egy másik bank esetén az egyszeri díjak elengedése mellett, még 60.000 forintos vásárlási utalvány és 40.000 forintos közjegyzői díj visszatérítés is jár az ügyfélnek. A folyószámlára utalt magas jövedelem, aktív számlahasználat pedig akár 210 bázispontos kedvezményt is jelenthet a kamatból. Egy másik pénzintézet "csak" 0,7 százalékos kedvezménnyel kecsegtet, viszont egy jóval alacsonyabb induló díjból.

Sok esetben még további kedvezményekhez juthatunk egyes nagyobb hitelközvetítőkön keresztül, ezért a hitelek összehasonlításakor ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni. A kamatkedvezményeknél sokat nyom a latba, hogy az igénylő mekkora összeget tud a folyószámlára utalni a hiteltörlesztő részletén felül.

"Ilyen kedvezmények akár 50 bázisponttal is csökkenthetik az ügyleti kamatot, de lehetőség van több kedvezmény összevonására, amivel akár 2 százalékpontos kedvezményt is kaphat az igénylő." - mondta el Bánfalvi László. "Nem ritka, hogy az ajánlatok között akár 10.000 forint eltérés is lehet a törlesztő részletekben, ami 20 éves hitelnél 2 - 2,4 millió forint megtakarítást jelenthet, önmagában egy jó bankválasztástól függően" - tette hozzá a szakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem