1 °C Budapest

Élet a bankbetéteken túl: hová tegyük a pénzünket? (x)

Pénzcentrum
2013. szeptember 20. 05:30

Érdekelné egy kötvény típusú befektetés, amelynek hozamát nem terheli az új EHO?

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén június végén fordult elő először, hogy a magyar háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint bankbetétben. Úgy tűnik, hogy a lekötött betétek mostanában kevésbé népszerűek. A jegybanki alapkamat csökkenését ugyanis a bankbetétek kamatai is követték. Ráadásul a kamatjövedelmek után augusztustól a 16 %-os kamatadó mellett további 6 %-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) is fizetni kell. Hová tegyék tehát a megtakarításaikat azok, akik továbbra is a kevésbé kockázatos megoldásokat, ám a magasabb hozamokat keresik?

Akár nagyobb megtakarításról van szó, akár kisebb pénzösszegekről, egyre többen érdeklődnek a befektetési alapok által kínált lehetőségek iránt - mondja Bunna Gyula, az UniCredit Bank lakossági üzletág termékfejlesztésért felelős vezetője. - A legtöbben továbbra is a biztonságosabb, alacsonyabb kockázattal járó befektetéseket keresik. Emellett természetesen szeretnék az elérhető hozamot maximalizálni. Az új adónem, az EHO, éppúgy terheli a lekötött betétek kamatait, mint a befektetési alapoknál elérhető hozamokat - van azonban néhány kivétel.

Melyek ezek?

EHO-mentes megoldás lehet a forintban denominált EGT állampapír vagy a Tartós Befektetési Szerződés (TBSz), ha annak lekötési időszaka legalább három év. Aki rugalmas hozzáférést szeretne a megtakarításához, annak is érdemes szétnéznie a piacon, mert a legalább 80%-ban forintban denominált EGT állampapírokba befektető alapok hozama után szintén nem kell EHO-t fizetni.

Konkrét példát is tudna említeni?

Ilyen befektetési alapra példa az UniCredit által forgalmazott, új Pioneer Rövid Kötvény Alap, amelynek jegyzése szeptember 9-én indult. Ez a megtakarítási lehetőség a pénzpiaci hozamok feletti teljesítményt célozza meg, vagyis magasabbat, mint ami például diszkont kincstárjegyekkel vagy éven belüli lekötött betétekkel elérhető. Annak érdemes ebben a befektetésben gondolkodnia, aki középtávon, jellemzően 1-3 éves távon szeretné megtakarítását befektetni, közepesnél alacsonyabb kockázatvállalással, a hosszabb kötvényalapokra jellemző nagyobb árfolyam ingadozásokat elkerülve.

Az EHO-mentesség és a magasabb hozam lehetősége mellett van-e más előnye is az Ön által említett befektetési megoldásnak?

Ahogy a többi befektetési alap, a Pioneer Rövid Kötvény Alap is követi a piaci mozgásokat, viszont az alap befektetési politikája által meghatározott keretek miatt a befektetőknek nem kell drámai árfolyamkilengésekre számítania. Ha a tervezettnél hamarabb van szüksége valakinek a befektetett pénzre, akkor EHO-fizetés nélkül bármikor hozzáférhet megtakarításához a mindenkor érvényes visszaváltási jutalék megfizetése mellett.

További információért keresse az UniCredit országos fiókhálózatának kollégáit, vagy érdeklődjön a 06 40 50 40 50-es telefonszámon.

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?