Élet a bankbetéteken túl: hová tegyük a pénzünket? (x)

Pénzcentrum
2013. szeptember 20. 05:30

Érdekelné egy kötvény típusú befektetés, amelynek hozamát nem terheli az új EHO?

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén június végén fordult elő először, hogy a magyar háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint bankbetétben. Úgy tűnik, hogy a lekötött betétek mostanában kevésbé népszerűek. A jegybanki alapkamat csökkenését ugyanis a bankbetétek kamatai is követték. Ráadásul a kamatjövedelmek után augusztustól a 16 %-os kamatadó mellett további 6 %-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) is fizetni kell. Hová tegyék tehát a megtakarításaikat azok, akik továbbra is a kevésbé kockázatos megoldásokat, ám a magasabb hozamokat keresik?

Akár nagyobb megtakarításról van szó, akár kisebb pénzösszegekről, egyre többen érdeklődnek a befektetési alapok által kínált lehetőségek iránt - mondja Bunna Gyula, az UniCredit Bank lakossági üzletág termékfejlesztésért felelős vezetője. - A legtöbben továbbra is a biztonságosabb, alacsonyabb kockázattal járó befektetéseket keresik. Emellett természetesen szeretnék az elérhető hozamot maximalizálni. Az új adónem, az EHO, éppúgy terheli a lekötött betétek kamatait, mint a befektetési alapoknál elérhető hozamokat - van azonban néhány kivétel.

Melyek ezek?

EHO-mentes megoldás lehet a forintban denominált EGT állampapír vagy a Tartós Befektetési Szerződés (TBSz), ha annak lekötési időszaka legalább három év. Aki rugalmas hozzáférést szeretne a megtakarításához, annak is érdemes szétnéznie a piacon, mert a legalább 80%-ban forintban denominált EGT állampapírokba befektető alapok hozama után szintén nem kell EHO-t fizetni.

Konkrét példát is tudna említeni?

Ilyen befektetési alapra példa az UniCredit által forgalmazott, új Pioneer Rövid Kötvény Alap, amelynek jegyzése szeptember 9-én indult. Ez a megtakarítási lehetőség a pénzpiaci hozamok feletti teljesítményt célozza meg, vagyis magasabbat, mint ami például diszkont kincstárjegyekkel vagy éven belüli lekötött betétekkel elérhető. Annak érdemes ebben a befektetésben gondolkodnia, aki középtávon, jellemzően 1-3 éves távon szeretné megtakarítását befektetni, közepesnél alacsonyabb kockázatvállalással, a hosszabb kötvényalapokra jellemző nagyobb árfolyam ingadozásokat elkerülve.

Az EHO-mentesség és a magasabb hozam lehetősége mellett van-e más előnye is az Ön által említett befektetési megoldásnak?

Ahogy a többi befektetési alap, a Pioneer Rövid Kötvény Alap is követi a piaci mozgásokat, viszont az alap befektetési politikája által meghatározott keretek miatt a befektetőknek nem kell drámai árfolyamkilengésekre számítania. Ha a tervezettnél hamarabb van szüksége valakinek a befektetett pénzre, akkor EHO-fizetés nélkül bármikor hozzáférhet megtakarításához a mindenkor érvényes visszaváltási jutalék megfizetése mellett.

További információért keresse az UniCredit országos fiókhálózatának kollégáit, vagy érdeklődjön a 06 40 50 40 50-es telefonszámon.

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem