3 °C Budapest

Élet a bankbetéteken túl: hová tegyük a pénzünket? (x)

Pénzcentrum
2013. szeptember 20. 05:30

Érdekelné egy kötvény típusú befektetés, amelynek hozamát nem terheli az új EHO?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén június végén fordult elő először, hogy a magyar háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint bankbetétben. Úgy tűnik, hogy a lekötött betétek mostanában kevésbé népszerűek. A jegybanki alapkamat csökkenését ugyanis a bankbetétek kamatai is követték. Ráadásul a kamatjövedelmek után augusztustól a 16 %-os kamatadó mellett további 6 %-os egészségügyi hozzájárulást (EHO) is fizetni kell. Hová tegyék tehát a megtakarításaikat azok, akik továbbra is a kevésbé kockázatos megoldásokat, ám a magasabb hozamokat keresik?

Akár nagyobb megtakarításról van szó, akár kisebb pénzösszegekről, egyre többen érdeklődnek a befektetési alapok által kínált lehetőségek iránt - mondja Bunna Gyula, az UniCredit Bank lakossági üzletág termékfejlesztésért felelős vezetője. - A legtöbben továbbra is a biztonságosabb, alacsonyabb kockázattal járó befektetéseket keresik. Emellett természetesen szeretnék az elérhető hozamot maximalizálni. Az új adónem, az EHO, éppúgy terheli a lekötött betétek kamatait, mint a befektetési alapoknál elérhető hozamokat - van azonban néhány kivétel.

Melyek ezek?

EHO-mentes megoldás lehet a forintban denominált EGT állampapír vagy a Tartós Befektetési Szerződés (TBSz), ha annak lekötési időszaka legalább három év. Aki rugalmas hozzáférést szeretne a megtakarításához, annak is érdemes szétnéznie a piacon, mert a legalább 80%-ban forintban denominált EGT állampapírokba befektető alapok hozama után szintén nem kell EHO-t fizetni.

Konkrét példát is tudna említeni?

Ilyen befektetési alapra példa az UniCredit által forgalmazott, új Pioneer Rövid Kötvény Alap, amelynek jegyzése szeptember 9-én indult. Ez a megtakarítási lehetőség a pénzpiaci hozamok feletti teljesítményt célozza meg, vagyis magasabbat, mint ami például diszkont kincstárjegyekkel vagy éven belüli lekötött betétekkel elérhető. Annak érdemes ebben a befektetésben gondolkodnia, aki középtávon, jellemzően 1-3 éves távon szeretné megtakarítását befektetni, közepesnél alacsonyabb kockázatvállalással, a hosszabb kötvényalapokra jellemző nagyobb árfolyam ingadozásokat elkerülve.

Az EHO-mentesség és a magasabb hozam lehetősége mellett van-e más előnye is az Ön által említett befektetési megoldásnak?

Ahogy a többi befektetési alap, a Pioneer Rövid Kötvény Alap is követi a piaci mozgásokat, viszont az alap befektetési politikája által meghatározott keretek miatt a befektetőknek nem kell drámai árfolyamkilengésekre számítania. Ha a tervezettnél hamarabb van szüksége valakinek a befektetett pénzre, akkor EHO-fizetés nélkül bármikor hozzáférhet megtakarításához a mindenkor érvényes visszaváltási jutalék megfizetése mellett.

További információért keresse az UniCredit országos fiókhálózatának kollégáit, vagy érdeklődjön a 06 40 50 40 50-es telefonszámon.

A befektetési jegyek forgalmazója az UniCredit Bank Hungary Zrt. (tev. eng. sz.: I-1523/2003.), a Budapesti Értéktőzsde tagja. Jelen figyelemfelhívás a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény értelmében kereskedelmi kommunikációnak minősül. Jelen figyelemfelhívás nem ad teljes körű információt, nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Befektetési döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje a befektetés tárgyát, kockázatát és díjait, melyekről az alapok PSZÁF által jóváhagyott hivatalos Tájékoztatója és Kezelési Szabályzata (elérhető az alapkezelő (www.pioneerinvestments.hu) és a forgalmazó honlapján (www.unicreditbank.hu), valamint a forgalmazó mindenkori aktuális Kondíciós listája és Üzletszabályzata (hozzáférhető a forgalmazási helyeken és a forgalmazó honlapján) ad részletes tájékoztatást.

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?