Jön az újabb rezsivágás: ennyit spórolhatnak a családok

2013. szeptember 4. 05:09

További 10 százalékos rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követően. Könnyedén előfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

További rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. "A frakcióülés fókuszában többek között a rezsicsökkentés áll majd. Azt kértük a kormánytól, hogy a tavaly év végi árakhoz képest közel 20 százalékos mértékű csökkentést érjünk el. Ebből 10 százalék már megvalósult január elsejével" - nyilatkozta a napokban Rogán Antal. A frakcióvezető közlése szerint ugyanakkor az időpont még kérdéses, de alapvetően két verzió lehetséges, vagy a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek ismét az energiaárak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár viszont már konkrét időpontot is megjelölt. Egy Hódmezővásárhelyen tartott lakossági fórumon a politikus egyenesen arról beszélt, hogy az újabb rezsivágásra már november elsejével számítani lehet. A konkrét időpont tehát még nem eldöntött (a frakcióülés után majd többet tudunk - a szerk.), egy azonban biztos, az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát is érinti majd.

Ennyit spórolhat egy magyar család

Egy példával szemléltetve a várható költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest a január elseje óta érvényben lévő 10 százalékos díjcsökkenés mellett a háztartás zsebében közel 41 ezer forint marad, míg az újabb rezsivágás mellett akár több mint 77 ezer forintot is megspórolhatnak éves szinten. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, átlagosan mennyit is spórolhatnak az egyes energiahordozókon a családi házban, illetve társasházi lakásban élők.

A gáz-, illetve áramtarifák ugyanakkor szolgáltatónként eltérőek lehetnek, illetve a fogyasztási szokások is befolyásolják a az összesített értéket. Ahhoz, hogy megtudd, Te mennyit is nyersz a kormány által bejelentett újabb 10 százalékos költségcsökkentéssel, vedd elő a szolgáltatód által küldött idei értesítőket. Ezen minden infót megtalálsz ahhoz, hogy forintosítsd a háztartásod várható terheit. Ne felejtsd el, a felhasznált havi energiamennyiség jelentősen eltérhet az év egyes időszakaiban, ezért a teljes éves fogyasztást vedd alapul a számításhoz.

Nem látjuk a fától az erdőt?!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes azonban kicsit távolabbról szemlélni a kormány gesztusát. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik. Ehhez érdemes összehasonlítani például a január elseje óta hatályos 10 százalékos rezsicsökkentéssel megtakarított összeget a tranzakciós adó címén jelentkező kiadásokkal. Míg első esetében a szolgáltatónak törvényi kötelessége az megtakarítás mértékét feltüntetni a számlákon, a bankok csak saját hatáskörükben küldtek ugyanilyen összesítést ügyfeleiknek. A lenti képeken egy-egy ilyen tájékoztató adatsort mutatunk. Az elsőn egy 67 négyzetméteres társasházi lakás fél éves (január-június) megtakarítását mutatta ki a gázszolgáltató (6446 forint); míg a másikon az illetékköteles fizetési műveletek után megállapított illetéket összegezte (január 1.-április 30. !!!) egy átlagfizetéssel rendelkező ügyfélnek a bank. Nem is olyan nagy a különbség...

 

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Így a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévő, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Ráadásul az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb mindenképp fizetni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?