15 °C Budapest

Jön az újabb rezsivágás: ennyit spórolhatnak a családok

2013. szeptember 4. 05:09

További 10 százalékos rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követően. Könnyedén előfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

További rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. "A frakcióülés fókuszában többek között a rezsicsökkentés áll majd. Azt kértük a kormánytól, hogy a tavaly év végi árakhoz képest közel 20 százalékos mértékű csökkentést érjünk el. Ebből 10 százalék már megvalósult január elsejével" - nyilatkozta a napokban Rogán Antal. A frakcióvezető közlése szerint ugyanakkor az időpont még kérdéses, de alapvetően két verzió lehetséges, vagy a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek ismét az energiaárak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár viszont már konkrét időpontot is megjelölt. Egy Hódmezővásárhelyen tartott lakossági fórumon a politikus egyenesen arról beszélt, hogy az újabb rezsivágásra már november elsejével számítani lehet. A konkrét időpont tehát még nem eldöntött (a frakcióülés után majd többet tudunk - a szerk.), egy azonban biztos, az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát is érinti majd.

Ennyit spórolhat egy magyar család

Egy példával szemléltetve a várható költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest a január elseje óta érvényben lévő 10 százalékos díjcsökkenés mellett a háztartás zsebében közel 41 ezer forint marad, míg az újabb rezsivágás mellett akár több mint 77 ezer forintot is megspórolhatnak éves szinten. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, átlagosan mennyit is spórolhatnak az egyes energiahordozókon a családi házban, illetve társasházi lakásban élők.

A gáz-, illetve áramtarifák ugyanakkor szolgáltatónként eltérőek lehetnek, illetve a fogyasztási szokások is befolyásolják a az összesített értéket. Ahhoz, hogy megtudd, Te mennyit is nyersz a kormány által bejelentett újabb 10 százalékos költségcsökkentéssel, vedd elő a szolgáltatód által küldött idei értesítőket. Ezen minden infót megtalálsz ahhoz, hogy forintosítsd a háztartásod várható terheit. Ne felejtsd el, a felhasznált havi energiamennyiség jelentősen eltérhet az év egyes időszakaiban, ezért a teljes éves fogyasztást vedd alapul a számításhoz.

Nem látjuk a fától az erdőt?!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes azonban kicsit távolabbról szemlélni a kormány gesztusát. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik. Ehhez érdemes összehasonlítani például a január elseje óta hatályos 10 százalékos rezsicsökkentéssel megtakarított összeget a tranzakciós adó címén jelentkező kiadásokkal. Míg első esetében a szolgáltatónak törvényi kötelessége az megtakarítás mértékét feltüntetni a számlákon, a bankok csak saját hatáskörükben küldtek ugyanilyen összesítést ügyfeleiknek. A lenti képeken egy-egy ilyen tájékoztató adatsort mutatunk. Az elsőn egy 67 négyzetméteres társasházi lakás fél éves (január-június) megtakarítását mutatta ki a gázszolgáltató (6446 forint); míg a másikon az illetékköteles fizetési műveletek után megállapított illetéket összegezte (január 1.-április 30. !!!) egy átlagfizetéssel rendelkező ügyfélnek a bank. Nem is olyan nagy a különbség...

 

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Így a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévő, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Ráadásul az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb mindenképp fizetni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM