16 °C Budapest

Jön az újabb rezsivágás: ennyit spórolhatnak a családok

2013. szeptember 4. 05:09

További 10 százalékos rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. Kiszámoltuk, ennyi marad a magyar családok zsebében az újabb rezsivágást követően. Könnyedén előfordulhat viszont, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik.

További rezsicsökkentésről dönthet mai napon tartott ülésén a Fidesz frakció. "A frakcióülés fókuszában többek között a rezsicsökkentés áll majd. Azt kértük a kormánytól, hogy a tavaly év végi árakhoz képest közel 20 százalékos mértékű csökkentést érjünk el. Ebből 10 százalék már megvalósult január elsejével" - nyilatkozta a napokban Rogán Antal. A frakcióvezető közlése szerint ugyanakkor az időpont még kérdéses, de alapvetően két verzió lehetséges, vagy a fűtési szezon előtt, vagy januártól csökkenhetnek ismét az energiaárak.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár viszont már konkrét időpontot is megjelölt. Egy Hódmezővásárhelyen tartott lakossági fórumon a politikus egyenesen arról beszélt, hogy az újabb rezsivágásra már november elsejével számítani lehet. A konkrét időpont tehát még nem eldöntött (a frakcióülés után majd többet tudunk - a szerk.), egy azonban biztos, az újabb rezsicsökkentés a villamos energia, a gáz és a távfűtés árát is érinti majd.

Ennyit spórolhat egy magyar család

Egy példával szemléltetve a várható költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest a január elseje óta érvényben lévő 10 százalékos díjcsökkenés mellett a háztartás zsebében közel 41 ezer forint marad, míg az újabb rezsivágás mellett akár több mint 77 ezer forintot is megspórolhatnak éves szinten. Az alábbi táblázatban megmutatjuk, átlagosan mennyit is spórolhatnak az egyes energiahordozókon a családi házban, illetve társasházi lakásban élők.

A gáz-, illetve áramtarifák ugyanakkor szolgáltatónként eltérőek lehetnek, illetve a fogyasztási szokások is befolyásolják a az összesített értéket. Ahhoz, hogy megtudd, Te mennyit is nyersz a kormány által bejelentett újabb 10 százalékos költségcsökkentéssel, vedd elő a szolgáltatód által küldött idei értesítőket. Ezen minden infót megtalálsz ahhoz, hogy forintosítsd a háztartásod várható terheit. Ne felejtsd el, a felhasznált havi energiamennyiség jelentősen eltérhet az év egyes időszakaiban, ezért a teljes éves fogyasztást vedd alapul a számításhoz.

Nem látjuk a fától az erdőt?!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes azonban kicsit távolabbról szemlélni a kormány gesztusát. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy ami az egyik zsebünkben bent marad, az a másikon ki is folyik. Ehhez érdemes összehasonlítani például a január elseje óta hatályos 10 százalékos rezsicsökkentéssel megtakarított összeget a tranzakciós adó címén jelentkező kiadásokkal. Míg első esetében a szolgáltatónak törvényi kötelessége az megtakarítás mértékét feltüntetni a számlákon, a bankok csak saját hatáskörükben küldtek ugyanilyen összesítést ügyfeleiknek. A lenti képeken egy-egy ilyen tájékoztató adatsort mutatunk. Az elsőn egy 67 négyzetméteres társasházi lakás fél éves (január-június) megtakarítását mutatta ki a gázszolgáltató (6446 forint); míg a másikon az illetékköteles fizetési műveletek után megállapított illetéket összegezte (január 1.-április 30. !!!) egy átlagfizetéssel rendelkező ügyfélnek a bank. Nem is olyan nagy a különbség...

 

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Így a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévő, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Ráadásul az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb mindenképp fizetni kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm