Vágyak és realitás: ettől félnek a magyar nyugdíjasok

Pénzcentrum
2013. szeptember 16. 17:02

Ki ne szeretné nyugdíjas éveit aktívan és egészségesen tölteni? Az idős kort egy friss kutatás alapján boldog és kiegyensúlyozott időszakként képzeljük el, amikor van időnk a szeretteinkre, az unokákkal foglalkozni vagy épp utazni, világot látni. Mégis a legtöbben aggódunk a nyugdíjas évek miatt, elsősorban az anyagi terhektől félünk. Fontos lenne a munkában töltött aktív évek alatt olyan megtakarításba fognunk, hogy vágyainkat valóra válthassuk, és ne tekintsünk félelemmel, pesszimistán életünknek arra a szakaszára, amikor a megérdemelt pihenést kellene élveznünk.

Azért, hogy megtudjuk, hogyan képzelik el nyugdíjas éveiket a magyar lakosok, hogyan gondoskodnak arról, hogy legyen megtakarításuk, amellyel anyagilag is fedezni tudják időskori terveik megvalósítását a Groupama Garancia Biztosító a Gfk-val közösen 2013 májusában reprezentatív, online felmérést készített a 30 és 60 év közötti lakosság körében.

Hogyan képzeljük el egy boldog nyugdíjas életét?

Mindenkinek van egy pozitív elképzelése arról, hogy nyugdíjas éveit hogyan szeretné tölteni, mitől lenne boldog nyugdíjas. A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt egy aktív, boldog és harmonikus párkapcsolatban töltött nyugdíjas életszakaszról tanúskodik. Legtöbben a családjukkal szeretnék tölteni idejük legnagyobb részét (83%), ez főképp a kiskorú gyermekkel rendelkezőkre jellemző. A nyolc általános végzettségű válaszadók 100 százaléka szerint boldog nyugdíjas évek csak a családdal együtt elképzelhetők. Ugyancsak sokan gondolják azt, hogy a boldog nyugdíjas a hobbijának él (60 százaléka megkérdezetteknek). Mások szerint a boldog nyugdíjas szívesen kertészkedik (46%) és süt-főz (38%) a családjának. Közülük kerülnek ki a passzívabb időtöltésre vágyók is, 37 százalékuk szerint a boldog nyugdíjas a kandalló mellett olvasgat.

A 30-60 éves generációból nagyon sokan aktív nyugdíjas éveket szeretnének, elsősorban a felsőfokú végzettségű városiak lennének boldog nyugdíjasok akkor, ha a vágyaikat aktívan élhetnék meg. Noha a legtöbben aggodalommal tekintenek a nyugdíjas kor felé, a megkérdezettek 61 százaléka úgy gondolja, hogy a boldog nyugdíjas utazik, világot lát. A főiskolai és egyetemi végzettségűeknél még magasabb az utazni vágyók aránya, 76 százalékuk szerint a boldog nyugdíjas világot lát. A válaszadók 27 százaléka szerint egy aktív nyugdíjas szívesen jár különféle rendezvényekre is. A vidéki válaszadók körében 8 százalék azok aránya, akik a nyugdíjas életszakaszban is tanulni akarnak valami újat, miközben a budapestiek között ez az arány 18 százalék.

Vágyak és realitás

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a boldog nyugdíjas évekhez megfelelő nyugdíjra is szükség van. A megkérdezettek fele - elmondásuk alapján - nem rendelkezik annyi tartalékkal, hogy ne kellene aggódnia a jövője miatt. A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46 százalékának van valamilyen megtakarítása. A megtakarítók több mint fele (54%) előre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 46 százalékuk a váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkező jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot. A nyugdíjas évek vágyait figyelembe véve a megtakarítással rendelkezők leginkább a családdal és utazással képzelik el a pihenés éveit.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16