Kiszámoltuk: ennyit érnek az új mentőcsomagok

Pénzcentrum
2013. augusztus 28. 05:02

Kiszivárgtak a bankok által kidolgozott devizahiteles mentőcsomagok. Az első azonnali segítséget nem jelent a devizahiteleseknek ugyan, de legalább forintban tartozhatnak ugyanannyival a bankjuknak, mint előtte. A másik már tényleges könnyebbséget jelenthet az adósoknak. A kérdés az, hogy melyiket választja majd a kormány.

Nesze semmi fogd meg jól

A bankok első ötlete tömören annyi, hogy a devizahitelek futamidejét csökkentsék 5 évre, de a hitelesek ne fizessenek többet, mint most. Mivel egy rövidebb futamidejű hitel törlesztőrészlete magasabb és a különbözetet nem akarják benyelni a bankok, ezért a különbség egy számlán halmozódik és kamatozik, ezt fizetheti vissza a devizaadós, immár forintban - áll a HVG.hu birtokába került javaslatcsomagban. Ezzel gyakorlatilag nem nyer semmit az adós, csak forintosították a tartozását.

Az elkülönített számlán az értesülések szerint bubor +2 százalékos kamattal nőne a tartozás, ami kisebb értéket jelent, mint a jelenlegi forinthitel és frankhitel kamat. Ennek a csomagnak így az adósok szempontjából szinte semennyi pozitív hatása sincs abban az esetben, ha maradnak a jelenlegi árfolyamok. Csak akkor örülhetnek, ha később gyengül a forint és ennek az intézkedésnek köszönhetően nem nő a törlesztőrészlete. Persze ezzel annak az esélyét is elvesztik, hogy a tartozás csökkenjen a forint erősödésével.


A törlesztőrészletekben számolt különbség inkább jelképes, néhány ezer forint nem valószínű, hogy segíteni fog a bajba került családoknak. 

Szegények kései végtörlesztése

Még egy ötlet kiszivárgott a Bankszövetség és a kormány tárgyalásáról, ami egy nagyobb adósság elengedést és forintosítást is tartalmaz. Ennek lényege, hogy a bankok kapnak egy 10 százalékos devizakedvezményt az MNB-től, amihez még saját erőből adnak 10-et, így összesen 20 százalékos kedvezménnyel tudják ügyfeleik hitelét forintra váltani. Egy egyszázalékos kamattámogatást is kérnek az államtól ehhez a tervhez, így a kamatszínt is a devizahitelek közelébe csökkenhet. 8 milliós tartozás esetén így nézne ki a törlesztőrészlet a csomag előtt és után:

A bankok az ötletük mellé egy forinthitel kamatplafont is elképzelnek, ami gátat szabna a hitel drágításának, ami sokakat megakadályozott az eredeti végtörlesztéskor, hogy megszabaduljanak tartozásuktól.

Egy holnapi kormányülésen tárgyalják át a mentőcsomagok ügyét, ahol egy politikai szempontból jobban kommunikálható verzió is napirendre kerülhet. A héten napvilágot látott MNB elképzelés szerint a jelenlegi gyűjtőszámlát kellene átalakítani úgy, hogy lényegében az a futamidő végéig a rögzített árfolyamon fizetnek az adósok és nincs felhalmozott tartozás sem. Ez gyakorlatilag egy nagyarányú adósságelengedést jelentene, 5 százalékkal nagyobbat, mint a bankszövetség második ötlete.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10