6 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyit érnek az új mentőcsomagok

Pénzcentrum
2013. augusztus 28. 05:02

Kiszivárgtak a bankok által kidolgozott devizahiteles mentőcsomagok. Az első azonnali segítséget nem jelent a devizahiteleseknek ugyan, de legalább forintban tartozhatnak ugyanannyival a bankjuknak, mint előtte. A másik már tényleges könnyebbséget jelenthet az adósoknak. A kérdés az, hogy melyiket választja majd a kormány.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nesze semmi fogd meg jól

A bankok első ötlete tömören annyi, hogy a devizahitelek futamidejét csökkentsék 5 évre, de a hitelesek ne fizessenek többet, mint most. Mivel egy rövidebb futamidejű hitel törlesztőrészlete magasabb és a különbözetet nem akarják benyelni a bankok, ezért a különbség egy számlán halmozódik és kamatozik, ezt fizetheti vissza a devizaadós, immár forintban - áll a HVG.hu birtokába került javaslatcsomagban. Ezzel gyakorlatilag nem nyer semmit az adós, csak forintosították a tartozását.

Az elkülönített számlán az értesülések szerint bubor +2 százalékos kamattal nőne a tartozás, ami kisebb értéket jelent, mint a jelenlegi forinthitel és frankhitel kamat. Ennek a csomagnak így az adósok szempontjából szinte semennyi pozitív hatása sincs abban az esetben, ha maradnak a jelenlegi árfolyamok. Csak akkor örülhetnek, ha később gyengül a forint és ennek az intézkedésnek köszönhetően nem nő a törlesztőrészlete. Persze ezzel annak az esélyét is elvesztik, hogy a tartozás csökkenjen a forint erősödésével.


A törlesztőrészletekben számolt különbség inkább jelképes, néhány ezer forint nem valószínű, hogy segíteni fog a bajba került családoknak. 

Szegények kései végtörlesztése

Még egy ötlet kiszivárgott a Bankszövetség és a kormány tárgyalásáról, ami egy nagyobb adósság elengedést és forintosítást is tartalmaz. Ennek lényege, hogy a bankok kapnak egy 10 százalékos devizakedvezményt az MNB-től, amihez még saját erőből adnak 10-et, így összesen 20 százalékos kedvezménnyel tudják ügyfeleik hitelét forintra váltani. Egy egyszázalékos kamattámogatást is kérnek az államtól ehhez a tervhez, így a kamatszínt is a devizahitelek közelébe csökkenhet. 8 milliós tartozás esetén így nézne ki a törlesztőrészlet a csomag előtt és után:

A bankok az ötletük mellé egy forinthitel kamatplafont is elképzelnek, ami gátat szabna a hitel drágításának, ami sokakat megakadályozott az eredeti végtörlesztéskor, hogy megszabaduljanak tartozásuktól.

Egy holnapi kormányülésen tárgyalják át a mentőcsomagok ügyét, ahol egy politikai szempontból jobban kommunikálható verzió is napirendre kerülhet. A héten napvilágot látott MNB elképzelés szerint a jelenlegi gyűjtőszámlát kellene átalakítani úgy, hogy lényegében az a futamidő végéig a rögzített árfolyamon fizetnek az adósok és nincs felhalmozott tartozás sem. Ez gyakorlatilag egy nagyarányú adósságelengedést jelentene, 5 százalékkal nagyobbat, mint a bankszövetség második ötlete.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?