Devizahiteles mentőcsomag: így ellenőrizhetik a lakáscélt

Pénzcentrum
2013. augusztus 13. 08:32

Reménykedésre ad okot a papíron szabad felhasználású, valójában lakhatási célú hitelt felvevők számára egy, a keddi Napi Gazdaságban bemutatott lehetőség. Egyúttal csalódottak lehetnek, akik befektetési céllal vettek fel lakáscélú hitelt: egyetlen információkéréssel könnyedén megállapítható, ki jogosult az újabb adósmentő programra azért, mert valós lakhatási célra vette fel a hitelt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megoldható a kormányzat újabb devizahiteles-mentő programja esetében − összhangban a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jelzettel −, hogy valóban csak azok számára legyen elérhető a könnyítés, akik nem spekulációs jelleggel vásároltak/építettek házat vagy lakást - írja a lap, mely szerint minimális adminisztráció mellett egyetlen információkéréssel könnyedén megállapítható, ki jogosult és ki nem az újabb adósmentő programra.

Az adóhatóság az illetéknyilvántartás révén pontos adatokkal rendelkezik arról, kinek, mikor, milyen ingatlan került a tulajdonába s a tulajdonrész milyen arányú. A lekérdezés gyors és egyszerű, nem igényel felkészülést. Egyedüli akadályt a személyes adatok védelme jelent. Csoportos lekérdezés, adatkezelés nem lehetséges, csak olyan megoldás képzelhető el, amikor az egyén járul hozzá ahhoz, hogy adatait az illetékes szervek lekérhessék a NAV nyilvántartásából. Ez vagy úgy képzelhető el, hogy a hiteles maga kéri le az adatokat a hatóságtól, vagy − és vélhetően ez az egyszerűbb − meghatalmazást ad az eljáró szerveknek az adat lekérésére, vagyis a mentőprogram jogosultjai a banki bejelentkezéskor hozzájárulnak ehhez.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?