Itt az újabb devizahiteles csomag: családi csődvédelem készülődik

Pénzcentrum
2013. augusztus 13. 09:50

Szerdai ülésén tárgyalhat a kormány a devizahitelesek megsegítéséről és a családi csődvédelem bevezetéséről is - értesült a Magyar Nemzet. A családi csődvédelem az új információk alapján kiegészíti a készülő mentőcsomagot: azokon segítenek vele, akik nem jelzálogfedezetű devizahitelek miatt kerülnek nehéz helyzetbe.

Május végén a közszolgálati média arról számolt be, hogy elkészült a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján a családi csődvédelem tervezete, és erről már a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés. A szavazás végül elmaradt, és a magáncsőd ezen formájának részletei sem kerültek azóta napvilágra, a Magyar Nemzet szerint azonban holnap a kormányülés napirendjére tűzik. A javaslatcsomag alapján korábbi információk szerint a magáncsődöt jelentő családok csődgondnokot kapnának (közvetítő a bank és az adós között), aki a meglévő családvédelmi rendszerben működve kezelné a háztartások pénzügyeit: meghatározhatná például, mennyit költhetnek ruházkodásra, tanulásra, és megtilthatná a luxuskiadásokat, miközben a hiteltörlesztésre is ügyelne.

Bagdy Gábor, a KDNP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettesének májusi nyilatkozata szerint a gondnok az életviteli tanácsadás mellett segítené a bankok és az adósok közötti megállapodások tető alá hozását, például az adósság átütemezéséről. "Szerencsés esetben ez a megállapodás oda is vezethet, hogy néhány év törlesztés után a hitelezők az adósság egy részét el is engedik; ez az igazi nagy nyereség és a tiszta lappal indulás lehetőségét nyitja meg"- mondta az alelnök. Mindez azoknak lehet segítség, akik összegyűlt adósságukat csak részben tudják teljesíteni, de készek a minél nagyobb összeg törlesztésére. Az így együttműködő adósok akár a saját otthonukban is maradhatnak. A csődeljárás időtartama a lejárt tartozás mértékétől is függhet, de akár 15-20 év is lehet.

A keddi Magyar Nemzet az eddigi értesüléseket azzal bővítette, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalhat a deviza jelzáloghiteleseknek segítséget nyújtó új mentőcsomagról és a családi csődvédelem bevezetéséről is, utóbbi pedig azok számára nyújtana megoldást, akik nem jelzálogfedezetű devizahitelt vettek fel.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?