14 °C Budapest

MNB: 180-nál ne legyen drágább frank!

Pénzcentrum
2013. augusztus 26. 15:32

Az MNB szakértői, Balog Ádám és Nagy Márton szerint "fontos átgondolni az árfolyamgát működését", és nem rejtik véka alá, hogy ezt a rögzített árfolyam fölötti rész eddiginél jóval bőkezűbb, akár teljes elengedésével képzelik el. Szerintük ez évi 30-40 milliárd forintos költséggel járna.

A cikk először is ismerteti az árfolyamgát során eddig elért eredményeket, amelyeket a Portfolio.hu korábbi cikkeiben már összefoglalt. Megjegyzik a szerzők, hogy az árfolyamgát rendszerében öt évig megszűnik az árfolyamkockázat, a törlesztőrészlet 25%-kal alacsonyabb a piaci árfolyamon elszámoltnál, a gyűjtőszámla-hitel pedig megfelel egy később törlesztendő, áthidaló forintkölcsönnek a rögzített árfolyam feletti kamattörlesztés banki és állami elengedése mellett. A cikk későbbi részéből kiderül, a rögzített árfolyam fölötti tőkerész teljes elengedését, vagyis a gyűjtőszámla-hitel kiküszöbölését is elképzelhetőnek tartják a szerzők.

2013 júniusáig 153 800 hitelszerződés került be a programba 1252 milliárd forintnyi hitelállománnyal, ami a jogosult hitelszerződések 37%-a, az állománynak pedig közel 51%-a. 257 600 ügyfél kimaradt eddig a programból, amit az alábbi fő tényezőkkel magyaráznak a jegybanki szerzők: 1. A kimaradók esetében kisebb a hitelméret, ami alapján valószínűleg kisebb a hátralévő futamidő is, így az adósságtehertől való gyors megszabadulás a cél. 2. A rendszert sokan bonyolultnak találták, és elriasztotta őket, hogy öt év után hirtelen megemelkedik a törlesztőrészlet, 3. néhány adós pedig arra számíthat, hogy még kedvezőbb adósmentő konstrukciót alakít ki a kormány. "Éppen ezért fontos átgondolni az árfolyamgát működését" - véli Balog Ádám és Nagy Márton.

Az MNB "javaslata"

Bár a cikk nem nevezi meg, hogy az MNB javaslatáról van szó, megállapítja: valószínűleg segítené az adósokat az árfolyamveszteségekben történő nagyobb tehermegosztás, ami:
- egyrészt az öt éves könnyített időszak - akár a futamidő végéig történő - meghosszabbításával,
- másrészt a 180 forintos svájci frank feletti tőkerész bizonyos mértékű elengedésével képzelhető el.
Minél nagyobb a tőkerészben az elengedés mértéke, annál kisebb a gyűjtőszámlán felhalmozódó hitel és ezáltal a későbbi törlesztőrészlet is. Amennyiben a rögzített árfolyam feletti teljes részt elengednék, az nem jelentene azonnali forintosítást, de a törlesztőrészletek forintosításával lenne egyenértékű. Ennek költségét a mostani árfolyamon számolva a jövőben évi 30-40 milliárd forintra becsülik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?