13 °C Budapest

A devizatartalék is kellhet az új mentőcsomagra

Pénzcentrum
2013. március 6. 09:32

A Népszabadság szerint már készíti a devizahitelesek megsegítésének következő programját a kormány. A lap úgy tudja, hogy a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat forintra váltanák, majd egy részét elengednék. A terv végrehajtásába Matolcsy György frissen hivatalba lépett jegybankelnök is beszállna a devizatartalékkal.

Az elmúlt napokban a kormány részéről több nyilatkozat is elhangzott, miszerint folytatnák a devizahitelesek megsegítését. Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfői parlamenti válaszában konkrétan azt mondta, hogy "a magyar kormány folytatja azt a politikáját, hogy segítse a devizában eladósodott családokat".

A napilap információi szerint a kormány a következő körben a legnehezebb helyzetben lévő devizaadósokon segítene, azokon, akik 90 napon túli tartozással rendelkeznek a pénzintézetek felé. A lap ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy megközelítőleg 100 ezer ilyen devizaadós van és a bank az ő esetükben felmondhatja a szerződést és elárverezheti az ingatlant.

A Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan leül a bankokkal egyeztetni a témában.

Ezeken a devizaadósokon jelenleg a Nemzeti Eszközkezelő segítene, de a programba nem fér mindenki bele. Ha pedig a kormány kiszélesíteni még inkább a programot, akkor azt Brüsszel a bankszektor konszolidálásaként, tiltott állami támogatásként értékelné.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20