15 °C Budapest

Reagált a hitelező a törvénycsomagra

2010. október 25. 05:20

"Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek a nehéz helyzetbe került lakáscélú hitelt felvevő fogyasztók megsegítése érdekében szükséges módosításáról" szóló csomag kapcsán két érdekességre hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét egy magyarországi hitelező.

"1. A kötelezően közép-árfolyamon történő átváltás kizárólag a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződéseket érinti. Ezek szerint a szabad felhasználású vagy a hitelkiváltási célú kölcsönök esetén továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon történik az átváltás. Az indítvány egyfelől igazságtalan a nem lakáscélú jelzálogkölcsönnel rendelkezőkkel szemben, és azokkal szemben, akik lakáscélú hitelüket kedvezőbbre váltották, hiszen nekik továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon kell hitelüket törleszteniük, másfelől a pénzintézetek számára technikai nehézséget okoz. A hitelező szerint a helyes az lenne, ha a vételi és az eladási ár közti különbözetet limitálnák.

2. Limitálnák a végtörlesztés díját, kivéve, ha az "pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik". Az ügyfelek terheinek csökkentésére megfelelő megoldás a hitelkiváltás, amellyel csökkenthetik terheiket. Ezt a lehetőséget nehezíti az ebben az esetben követelhető végtörlesztési díj. Az indoklása szerint az indítvány azoknak készült, "akik nehéz helyzetükön maguk is próbálnak segíteni". Meglátásunk szerint azok az ügyfelek, akik kedvezőbb hitelre kívánják cserélni meglévő kedvezőtlen hitelüket, igyekeznek nehéz helyzetükön segíteni."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?