16 °C Budapest

Reagált a hitelező a törvénycsomagra

2010. október 25. 05:20

"Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek a nehéz helyzetbe került lakáscélú hitelt felvevő fogyasztók megsegítése érdekében szükséges módosításáról" szóló csomag kapcsán két érdekességre hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét egy magyarországi hitelező.

"1. A kötelezően közép-árfolyamon történő átváltás kizárólag a lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződéseket érinti. Ezek szerint a szabad felhasználású vagy a hitelkiváltási célú kölcsönök esetén továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon történik az átváltás. Az indítvány egyfelől igazságtalan a nem lakáscélú jelzálogkölcsönnel rendelkezőkkel szemben, és azokkal szemben, akik lakáscélú hitelüket kedvezőbbre váltották, hiszen nekik továbbra is a vételi, illetve az eladási árfolyamon kell hitelüket törleszteniük, másfelől a pénzintézetek számára technikai nehézséget okoz. A hitelező szerint a helyes az lenne, ha a vételi és az eladási ár közti különbözetet limitálnák.

2. Limitálnák a végtörlesztés díját, kivéve, ha az "pénzügyi intézmény által folyósított kölcsönből történik". Az ügyfelek terheinek csökkentésére megfelelő megoldás a hitelkiváltás, amellyel csökkenthetik terheiket. Ezt a lehetőséget nehezíti az ebben az esetben követelhető végtörlesztési díj. Az indoklása szerint az indítvány azoknak készült, "akik nehéz helyzetükön maguk is próbálnak segíteni". Meglátásunk szerint azok az ügyfelek, akik kedvezőbb hitelre kívánják cserélni meglévő kedvezőtlen hitelüket, igyekeznek nehéz helyzetükön segíteni."

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?