Kiút a hitelcsapdából: a devizaadósok esélyei

Pénzcentrum
2010. október 18. 05:22

Az elmúlt hat évben rendkívül dinamikusan bővült a lakossági devizahitelek állománya, amely az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt már a jegybank szerint is a pénzügyi stabilitási kockázatok egyik fő forrásává vált. A devizaalapú hitelezésre vonatkozó kormányzati szigorítások egyik napról a másikra sorompót állítottak a további bővülés elé, egy lehetőséget azonban nyitva hagytak, mely szerint hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni.

Az idei második negyedév végén körülbelül 550 ezer deviza alapú lakáshitel szerződést tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank, átszámítva 3 089 milliárd forint értékben (a forintalapú lakáshitel szerződések száma 295 ezer körül volt, 1 527 milliárd forintos állományban). A lakáshitelek átlagos futamideje a Pénzcentrum.hu által készített körkép szerint megközelítőleg 20 év, így ez az állomány csak hosszú évek alatt tud majd leépülni. Annak fényében, hogy a futamidő első harmadának végén hazánkban is bevezetésre kerülhet az euró, nem is kell teljesen leépíteni, racionális megoldásnak tűnhet a kedvezőtlen (frank)hitelek euróra történő átváltása.

A forintra történő átváltás egyik legfontosabb akadálya, hogy az adósok elsősorban az alacsonyabb törlesztőrészlet reményében hajlandóak váltani, ami a jelenlegi kamat- és árfolyamkörnyezetben nem valósítható meg. Az átlagadós tartozása frankhitel esetén még késedelem nélküli törlesztés mellett is közel 30%-kal emelkedett a válság alatt, ekkora árfolyamveszteség realizálása nehezen eredményezné a havi részletek csökkenését. A forintkamatok még a történelmi mélyponton nyugvó alapkamat ellenére is magasabbak, mint a devizahitelek átlagos hiteldíja (árfolyamváltozás nélkül).

Több mint félmillió magyar háztartás vágott bele devizaalapú lakáshitelbe, ami akkor nem tűnt rossz döntésnek. A bankok folyamatos akciók mellett egymás alá licitáltak a THM-ek, a kamatok és a havi részletek tekintetében, ugyanakkor kétszámjegyű THM-ek mellett és érdeklődés híján gyakorlatilag csak kényszerből tartották a termékpalettán a forinthiteleket. A devizakockázatokra néhány mondatban felhívták ugyan az ügyfelek figyelmét ("Ha gyengül a forint, akkor emelkedik a törlesztőrészlet! Érti?"), de ekkora árfolyamváltozásra nyilván egyik hitelező sem számított.

Ingyen hitelkiváltás! Euróba menekülhet a frankadós

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok devizahiteles a nyomatékosított kormányzati kommunikáció következtében (Orbán-akcióterv: Megszüntetjük a jelzálogalapú devizahitelezést) úgy érezheti, hogy csapdába került, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy nyitva maradt egy kiskapu. Hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni, ráadásul erre a műveletre nem vonatkozik a korábbi kormányrendeletben meghatározott 60%-os (EUR), hitel/fedezet arány. Svájci frank alapon a hitelkiváltás specialistájaként ismert UCB Ingatlanhitel Zrt., valamint az Aegon Hitel Zrt. foglalkozik hitelkiváltással, euró alapon a két pénzügyi vállalkozás mellett - a Pénzcentrum.hu információi szerint - az FHB Bank és a Budapest bank kínál hitelterméket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm