0 °C Budapest

Kiút a hitelcsapdából: a devizaadósok esélyei

Pénzcentrum
2010. október 18. 05:22

Az elmúlt hat évben rendkívül dinamikusan bővült a lakossági devizahitelek állománya, amely az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt már a jegybank szerint is a pénzügyi stabilitási kockázatok egyik fő forrásává vált. A devizaalapú hitelezésre vonatkozó kormányzati szigorítások egyik napról a másikra sorompót állítottak a további bővülés elé, egy lehetőséget azonban nyitva hagytak, mely szerint hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni.

Az idei második negyedév végén körülbelül 550 ezer deviza alapú lakáshitel szerződést tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank, átszámítva 3 089 milliárd forint értékben (a forintalapú lakáshitel szerződések száma 295 ezer körül volt, 1 527 milliárd forintos állományban). A lakáshitelek átlagos futamideje a Pénzcentrum.hu által készített körkép szerint megközelítőleg 20 év, így ez az állomány csak hosszú évek alatt tud majd leépülni. Annak fényében, hogy a futamidő első harmadának végén hazánkban is bevezetésre kerülhet az euró, nem is kell teljesen leépíteni, racionális megoldásnak tűnhet a kedvezőtlen (frank)hitelek euróra történő átváltása.

A forintra történő átváltás egyik legfontosabb akadálya, hogy az adósok elsősorban az alacsonyabb törlesztőrészlet reményében hajlandóak váltani, ami a jelenlegi kamat- és árfolyamkörnyezetben nem valósítható meg. Az átlagadós tartozása frankhitel esetén még késedelem nélküli törlesztés mellett is közel 30%-kal emelkedett a válság alatt, ekkora árfolyamveszteség realizálása nehezen eredményezné a havi részletek csökkenését. A forintkamatok még a történelmi mélyponton nyugvó alapkamat ellenére is magasabbak, mint a devizahitelek átlagos hiteldíja (árfolyamváltozás nélkül).

Több mint félmillió magyar háztartás vágott bele devizaalapú lakáshitelbe, ami akkor nem tűnt rossz döntésnek. A bankok folyamatos akciók mellett egymás alá licitáltak a THM-ek, a kamatok és a havi részletek tekintetében, ugyanakkor kétszámjegyű THM-ek mellett és érdeklődés híján gyakorlatilag csak kényszerből tartották a termékpalettán a forinthiteleket. A devizakockázatokra néhány mondatban felhívták ugyan az ügyfelek figyelmét ("Ha gyengül a forint, akkor emelkedik a törlesztőrészlet! Érti?"), de ekkora árfolyamváltozásra nyilván egyik hitelező sem számított.

Ingyen hitelkiváltás! Euróba menekülhet a frankadós

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sok devizahiteles a nyomatékosított kormányzati kommunikáció következtében (Orbán-akcióterv: Megszüntetjük a jelzálogalapú devizahitelezést) úgy érezheti, hogy csapdába került, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy nyitva maradt egy kiskapu. Hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni, ráadásul erre a műveletre nem vonatkozik a korábbi kormányrendeletben meghatározott 60%-os (EUR), hitel/fedezet arány. Svájci frank alapon a hitelkiváltás specialistájaként ismert UCB Ingatlanhitel Zrt., valamint az Aegon Hitel Zrt. foglalkozik hitelkiváltással, euró alapon a két pénzügyi vállalkozás mellett - a Pénzcentrum.hu információi szerint - az FHB Bank és a Budapest bank kínál hitelterméket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem