19 °C Budapest

Kiút a hitelcsapdából: a devizaadósok esélyei

Pénzcentrum
2010. október 18. 05:22

Az elmúlt hat évben rendkívül dinamikusan bővült a lakossági devizahitelek állománya, amely az árfolyamok kedvezőtlen változása miatt már a jegybank szerint is a pénzügyi stabilitási kockázatok egyik fő forrásává vált. A devizaalapú hitelezésre vonatkozó kormányzati szigorítások egyik napról a másikra sorompót állítottak a további bővülés elé, egy lehetőséget azonban nyitva hagytak, mely szerint hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni.

Az idei második negyedév végén körülbelül 550 ezer deviza alapú lakáshitel szerződést tartott nyilván a Magyar Nemzeti Bank, átszámítva 3 089 milliárd forint értékben (a forintalapú lakáshitel szerződések száma 295 ezer körül volt, 1 527 milliárd forintos állományban). A lakáshitelek átlagos futamideje a Pénzcentrum.hu által készített körkép szerint megközelítőleg 20 év, így ez az állomány csak hosszú évek alatt tud majd leépülni. Annak fényében, hogy a futamidő első harmadának végén hazánkban is bevezetésre kerülhet az euró, nem is kell teljesen leépíteni, racionális megoldásnak tűnhet a kedvezőtlen (frank)hitelek euróra történő átváltása.

A forintra történő átváltás egyik legfontosabb akadálya, hogy az adósok elsősorban az alacsonyabb törlesztőrészlet reményében hajlandóak váltani, ami a jelenlegi kamat- és árfolyamkörnyezetben nem valósítható meg. Az átlagadós tartozása frankhitel esetén még késedelem nélküli törlesztés mellett is közel 30%-kal emelkedett a válság alatt, ekkora árfolyamveszteség realizálása nehezen eredményezné a havi részletek csökkenését. A forintkamatok még a történelmi mélyponton nyugvó alapkamat ellenére is magasabbak, mint a devizahitelek átlagos hiteldíja (árfolyamváltozás nélkül).

Több mint félmillió magyar háztartás vágott bele devizaalapú lakáshitelbe, ami akkor nem tűnt rossz döntésnek. A bankok folyamatos akciók mellett egymás alá licitáltak a THM-ek, a kamatok és a havi részletek tekintetében, ugyanakkor kétszámjegyű THM-ek mellett és érdeklődés híján gyakorlatilag csak kényszerből tartották a termékpalettán a forinthiteleket. A devizakockázatokra néhány mondatban felhívták ugyan az ügyfelek figyelmét ("Ha gyengül a forint, akkor emelkedik a törlesztőrészlet! Érti?"), de ekkora árfolyamváltozásra nyilván egyik hitelező sem számított.

Ingyen hitelkiváltás! Euróba menekülhet a frankadós

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sok devizahiteles a nyomatékosított kormányzati kommunikáció következtében (Orbán-akcióterv: Megszüntetjük a jelzálogalapú devizahitelezést) úgy érezheti, hogy csapdába került, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy nyitva maradt egy kiskapu. Hitelkiváltás esetén továbbra is lehet devizában hitelezni, ráadásul erre a műveletre nem vonatkozik a korábbi kormányrendeletben meghatározott 60%-os (EUR), hitel/fedezet arány. Svájci frank alapon a hitelkiváltás specialistájaként ismert UCB Ingatlanhitel Zrt., valamint az Aegon Hitel Zrt. foglalkozik hitelkiváltással, euró alapon a két pénzügyi vállalkozás mellett - a Pénzcentrum.hu információi szerint - az FHB Bank és a Budapest bank kínál hitelterméket.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?