17 °C Budapest

Akiknek a frankhitel sem tabu: ilyen a válságmentes lakáshitelezés

Pénzcentrum
2010. október 23. 07:02

322 ezer négyzetkilométeres területével és közel 40 millió lakosával Lengyelország a visegrádi négyek legnagyobb és legnépesebb tagja. Az országban - hazánkat évekkel megelőzve - már a 90-es évek végén elindult a lakossági devizahitelezés, amely azóta is válságmentesen működik. A devizahitelek gyors térnyerését jól tükrözi, hogy a válság kezdetekor már a lakossági hitelek kétharmadát külföldi devizában tartották nyilván, jelenleg már csak a háztartások harmada rendelkezik devizahitellel.

A devizahitelek aránya a teljes lakossági hitelportfolión belül az 1999-es 9%-ról mindössze két év leforgása alatt 50%-ra emelkedett, majd 2009-re a részarányuk elérte a 65%-ot. A lengyel piacon a lakossági hitelek 90%-át a lakáshitelek adják, ezek értéke mintegy 140,7 milliárd zlotyt tesz ki (35,89 milliárd EUR). A lakáshitelezési változások következtében jelenleg a háztartások adósságállományának csak az egyharmada (34,1%) külföldi valutában jegyzett, döntően a svájci frank alapú hitelek.


Dr. Wisniewski Anna

A Pénzcentrum.hu kérdésére Dr. Wisniewski Anna, a varsói magyar nagykövetség vezető külgazdasági szakdiplomatája elmondta, hogy 2009-ben szigorúbb szabályozás lépett életbe a piacon, így a hitelezésben korábban tapasztalt évi 53%-os állománybővülés 11,5%-ra mérséklődött.

A válság kirobbanását követően a bankok óvatosabbá váltak, számos bank a zloty hirtelen leértékelődésének hatására egyenesen beszüntette a svájci frank alapú hitelezést és a hazai fizetőeszközben történő hitelfelvétel felé terelte az ügyfeleit. Az euró alapú hitelek részaránya a válság előtt alig 1% volt, 2010 áprilisára ez az arány 17,4%-ra emelkedett.

Korábban a lengyel lakáshiteleseknek akár a hitelfedezeti érték 110%-át is felvehették, majd a helyi felügyelet ajánlására a finanszírozási hányad maximalizálásra került. Augusztustól az 5 éves külföldi devizában jegyzett hitel esetén a finanszírozási arány legfeljebb 90% lehet, míg hosszabb távú hitelnél 80% a maximum. 100%-os finanszírozásra akkor van lehetősége a hitelfelvevőnek, ha ezt megfelelő hitelbiztosítással kombinálja.

Az év végén léphet életbe az a szigorítás, mely szerint a havi törlesztőrészlet nagysága nem haladhatja meg az átlagjövedelem alatti keresetnél az 50%-os szintet, ennél magasabb jövedelem esetében pedig a 65%-ot. Jelenleg még folynak a tárgyalások arról, hogy a banki hitelportfolión belül a devizahitelek aránya ne haladhassa meg az 50%-ot, továbbá, hogy a bankoknak a hitelvizsgálat során akkor is 25 éves futamidőre vonatkozó havi részlettel kalkuláljanak, ha az igénylő ettől hosszabb futamidőre veszi fel a hitelt. Figyelembe kell venni azt is, ha az adós a futamidő alatt megy nyugdíjba, mert akkor várhatóan csökkeni fognak a bevételei és romlik a hitelképessége.

A főváros üzleti negyedében épülő társasházakban átszámítva akár az egymillió forintot is elérheti a négyzetméterár (Forrás: Pénzcentrum.hu)


Amíg a zloty-alapú hitelek 6,7%-os átlagos kamatláb mellett érhetők el a piacon, addig a dolláralapú hitelnek 4,2%, az euró-alapúnak 3,8%, míg a svájci frank alapúnak 3,3% a kamatlába.

Az ingatlanárak az uniós csatlakozás óta töretlenül emelkedtek egészen a válság időszakáig, amikor erőteljes csökkenésnek indultak. A fővárosban a legmagasabbak az árak, de Varsón belül kerületenként is jelentős eltérések vannak. Akad olyan része a városnak, ahol 10 ezer zloty felett adnak egy négyzetmétert, ami átszámítva valamivel több, mint 700 ezer forint/négyzetméter.


A kormány még 2006-ban dolgozta ki a családok lakásvásárlását elősegítő támogatási programját. A "Rodzina na swoim" lakástámogatási program a családoknak nyújt előnyöket pénzügyi támogatás formájában saját lakás megszerzésére. A pénzügyi támogatás kedvezmény formájában jelentkezik, a hitel futamidejének első 8 évében a törlesztő részlet kamatterhének 50%-os állami átvállalását jelenti. A támogatás lakás esetén legfeljebb 74 négyzetméteres, míg családi háznál 140 négyzetméteres ingatlanra, és zloty alapú hitelre alkalmazható.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A pusztítás mértéke elképesztő volt a II. világháborúban. Az UNESCO kivételt is tett és Varsó óvárosának főterét annak ellenére a világörökség részévé nyilvánították, hogy az épületeket kivétel nélkül a háború után építették újjá (Forrás: Google, Pénzcentrum.hu)

Az ország nem csak a közép-kelet-európai régió, hanem uniós szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtott tavaly a GDP alakulása tekintetében. Miközben a németek (-5,9%), a britek (-5,6%) és még a franciák (-2,6%) is megérezték a válságot, addig Lengyelország a kiigazított adatok szerint 1,8%-os GDP növekedést produkált 2009-ben (2010-re a németekkel közösen 3,4%-os bővülést prognosztizálnak).

Épülő stadion Varsóban, az ország - Ukrajnával közösen - rendezi a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot. A fővárosban most épül a kettes metró, az országot pedig rövidesen új sztrádákon szelhetik át az autósok (Forrás: Pénzcentrum.hu)


Két makroadat mellett nem mehetünk el szó nélkül és az Európai Monetáris Unió sem fog, mivel ezek jelenleg igencsak távol állnak az euró bevezetéséhez szükséges kritériumoktól. A munkanélküliség mértéke 11,9%, az államháztartási hiány pedig 7,1% (a 2010-es előrejelzések 7,8%-ot mutatnak). A GDP arányos államadósság 54%, ezzel megközelítette a II. alkotmányos figyelmeztető küszöböt (55%), melynek elérését követően elkerülhetetlenné válik több makrogazdasági intézkedés bevezetése (állami költségek befagyasztása, újabb áfa-emelés, bankadó, társfinanszírozás felfüggesztése). Az infláció 3,5%, 2009 decemberében az átlagbér 3404 zloty volt.


Marcin Mrowiec

Az euró bevezetése bár napirenden van, 2015-re tervezik, de az intézkedés nem élvez prioritást. Marcin Mrowiec, az UniCredit csoporthoz tartozó Bank Pekao SA vezető közgazdásza szerint az eurózónához történő csatlakozás még további két-három évet is igénybe vehet.

A közgazdász szerint egy átlagfizetéssel rendelkező lengyel havi fizetése 0,25-0,30 négyzetméternyi újépítésű lakás megvásárlására elegendő, vagyis egy lengyel az egy éves fizetéséből alig 3-4 négyzetméternyi új lakást tud venni.

A közgazdász szerint kerülendő a hitelfelvétellel járó procedúrát, aki megfelelő tőkével rendelkezik, az inkább olyan lakást választ, amit készpénzben ki tud fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm