29 °C Budapest

Milyen összegű lakáshitelt vesz fel a magyar? A válasz megérkezett

Pénzcentrum
2010. október 19. 10:12

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a lakáshitelezéssel kapcsolatos idei első félévi adatokat. 2010-ben első hat hónapjában 21 ezer lakáshitelt engedélyeztek a pénzintézetek 111 milliárd forintos összegben. Ez jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakában engedélyezett 30 ezres adat mintegy 180 milliárd forintos összegétől, a mélyrepülés tehát tovább folytatódott.

2010-ben a lakáscélú hiteleknek csupán 4%-a volt államilag támogatott, szemben a tavalyi évi 27%-kal. Ezt a radikális visszaesést a támogatott forinthitelek felvételének szigorítása eredményezte.

Forrás: KSH, Pénzcentrum.hu

Ezen felül visszaszorultak a devizaalapú hitelek is. A 2010-es évben engedélyezett tranzakciók 36%-át tették ki ilyen típusú ügyletek, ami a teljes összeg 48%-t jelentette. 2009-ben viszont még jóval nagyobb volt a devizahitelek súlya (56 és 66% a fenti adatokra kivetítve).

Fontos változás, hogy idén nagyobb szerepet kaptak a bankokkal szemben a jelzálogintézetek. Míg az előzőnek 80%-ra csökkent a kiadott lakáscélú hiteleken belüli aránya az utóbbinak 17%-ra nőtt. Három százalékot a takarékszövetkezetek és kisebb hitelszövetkezetek jegyeztek.

2009-ben egy ügyfél átlagosan 6 millió forint nagyságú lakáshitelt kapott, idén ez 5,3 millió forintra mérséklődött. A hitel átlagos futamideje is csökkent egy évvel. Ez a trend mind a lakáscélú hiteleknél (15-ről 14 évre), mind a lakásépítés és új lakás vásárlása esetén (18ról- 17,5 évre) megfigyelhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelek célját vizsgálva a KSH elmondta, hogy a 2009-es évhez képest 40%ról 27%-ra csökkent az építéshez és új lakás vásárlásához nyújtott hitelek aránya. Ezzel ellentétesen nőtt a használt ingatlanok iránti hitelkereslet, aminek az értéke és a darabszáma is megelőzte az új lakás és építés együttesét.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?